Koronavirüs ve grip birbirine karıştı, uzman isim uyardı: Ayırt etmek için...

Abone ol

Havaların soğuması ile grip vakaları da artmaya başladı. Koronavirüs pandemisi sürerken grip vakalarının da artması iki hastalığın birbirine karışmasına yol açtı. Peki koronavirüs ve gribi ayırt etmek için neye dikkat edilmeli?

CNN Türk için yazan Tunca Bengin, grip ile koronavirüsün birbirine benzediğini ve bu iki hastalığın ayırt edilmesi gerektiğini ifade etti. Çünkü her iki hastalık da boğaz ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kuru öksürük, kas, eklem ağrısı gibi belirtiler veriyor ve bulaşma yolu da aynı. O nedenle de her iki hastalıktaki vaka sayılarının yanı sıra toplumdaki kafa karışıklığı ve endişeler de pik yaptı denilebilir. Gelinen bu noktayı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, öncelikle Omicron’un yayılma hızının dünyada kitlesel bağışıklık açısından avantaj yaratma iddialarından başlayarak değerlendiriyor:

OMICRON VARYANTINA YAKALANANLAR HASTALIĞI AĞIR GEÇİRMİYOR AMA HERKESTE AYNI OLACAK DEMEK DEĞİL

“Bu cümleleri özenle seçip söylemek gerektiği kanısındayım. Evet, hızlı yayıldığı hepimizin bildiği bir konu. Şu an yine elimizdeki bilgilere göre koronavirüsün Omicron varyantına sahip olanlar hastalığı çok da ağır geçirmiyorlar ama bu herkeste aynı olacağı anlamına gelmiyor. Enfekte olanların içerisinde antikoru yeterli seviyede olmayan, kronik hastalığı olan ya da aşılanmamış bireylerde olabilir.

Dolayısıyla, aşı olmak kritik önemde. Ama dünyanın genelinde aşı eşitsizliği çok fazla. Örneğin, Omicron’un çıktığı Afrika’da her dört kişiden birisi ancak aşılamaya sahip. Bununla beraber, bir toplumsal bağışıklığa doğru yol alındığı söylenebilir ama bunları yorumlamak için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor.”

PEKİ YA PATLAYAN VE BELİRTİLERİYLE KOVİD İLE KARIŞTIRILAN GRİP VAKALARI?

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan devam ediyor: “Grip vakaları şu an pandemi öncesinde 2019’da görülenden daha yüksek düzeyde gibi gözüküyor. Çünkü insanlar grip aşısını da ihmal ettiler. Grip de aslında koronayla benzer şekilde bulaşıyor, kapalı ortamlarda bir araya gelmekle, maske takılmaması, yakın temasla birlikte risk artıyor. Belirtilerindeki benzerlikler nedeniyle de insanların grip ya da korona mı olduklarını anlamaları zor.

Ancak bir hekime gidecekler, PCR testi ve yapılacak muayene sonrası bir yorum yapılabilir. O nedenle ‘Grip oldum, doktora gitmeye gerek yok’ diye boşlamamak lazım. Bunun tam tersi de geçerli, korona oldum diye de düşünmemeliler, grip de olabilirler. Çünkü semptomlar çok benziyor ve insanların bunu ayırması çok güç.”

Tamamına ulaşmak için tıklayın

Bakan 'Okullarda alarm verilecek bir durum yok' dedi ama işin aslı farklı: 'Çocuklar takip edilemiyor, sınıfın üçte biri raporlu!' Sağlık Uğur Şahin'den bir hastalığa karşı daha aşı müjdesi! Sağlık Pfizer ve BioNTech'ten zona için kritik çalışma: m-RNA teknolojisiyle ilk aşı geliştirilecek Sağlık Prof. Dr. Özgün Enver'den koronavirüsteki koku kaybı için korkutan uyarı Sağlık