Koronavirüsleri öldüren tuzlu maske icat edildi

Abone ol

Çin’den tüm Dünya’ya yayılan coronavirüs salgını nedeniyle çoğu insan özellikle de Çin’de, cerrahi maskeler kullanmaya başladı.

Fakat Kanadalı bir bilim insanı, bu maskelerin dikkatli kullanılmadığında yarardan çok zarar verebileceğini iddia ediyor. Bilim insanı, tuz kristalleri içeren bir kaplama geliştirerek maskeleri kaplayarak virüslere karşı tam koruma geliştirdiğini belirtiyor.

Alberta Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Doç. Dr. Hyo-Jick Choi, cerrahi maskelerin koronavirüse karşı kullanılmasında iki ana problem olduğunu belirtiyor. İlk olarak bu maskeler ancak hava yoluyla bulaşan virüslere ait, büyük damlacıkları tutabiliyor.

Maalesef coronavirüs gibi virüsler, daha küçük aerosol damlacıklar halinde yayıldığından, maskelerin gözeneklerinden geçebiliyor. Ancak N95/N99 solunum maskeleri bu aerosolleri filitre edebiliyor fakat bu maskeler genelde pahalı ve günlük kullanım için pek pratik değil. Bu maskelerin diğer bir problemi ise, bazı virüsleri hapsedebiliyorlar.

Sonuç olarak insanlar bu maskelerin çıkartıp taktıkça, virüsler parmaklara veya genel yüzeylere bulaşabilir. Choi ve arkadaşları bu problemleri düşünerek, normal maske filtrasyon materyaline uygulanabilen bir virüs öldürücü kaplama geliştirdi. Choi sodyum klorür ve potasyum klorür tuzundan oluşan solüsyon hazırladı. Havadaki virüs taşıyan hangi boyutta damlacık olursa olsun, tuzlu kaplamayla karşılaşıyor.

Damlacık anında buharlaşarak, kristalleşmiş tuzla karşılaşıyor. Damlacığın içinde virüsler, keskin kristal kenarlara çarparak ölüyor. “Sistemimizi üç farklı influenza virüsle test ettik ve kontamine olan maskenin virüsü 5 dakika için durdurduğunu ve 30 dakika içinde tümüyle yok ettiğini gösterdik,” diyor Choi. Bu teknolojinin koronavirüse karşı etkili olacağına inanıyor. Araştırmacılar ürünlerin 12 ila 18 ay içinde piyasaya sürülebileceğini düşünüyor.

Ayrıca Choi, normal maskeleri kullanan kişilerin filitre materyaline elini değmemesi gerektiğini, maskeyi takmadan önce ve sonra ellerinizi yıkamanızı öneriyor. İlaveten, bu maskeleri asla cebinizde taşımamanızı ve her kullanımdan sonra değiştirmenizi öneriyor. Araştırma kar gözetmeyen Mitacs tarafından fonlanıyor.

(Kaynak: Mitacs/ Gerçek Bilim)

Afrika’da 12.000 yıllık dudak piercing’i kanıtı bulundu Bilim - Teknoloji 'Güneş bu yıl kış uykusuna yatacak' Bilim - Teknoloji Tesla yeni aracının ilk fotoğrafını paylaştı Bilim - Teknoloji Bir adam, 99 farklı telefon kullanarak Google Haritalar'ı kandırdı Bilim - Teknoloji