Koronavirüste bağışıklık araştırması

Abone ol

Nature'de yayınlanan bir makaleye göre, vücuda daha önce girmiş patojenlerin ürettiği T hücre bağışıklık hafızası, daha sonraki enfeksiyonların seyrini şekillendirebiliyor.

Nature'de yayınlanan bir makaleye göre, vücuda daha önce girmiş patojenlerin ürettiği T hücre bağışıklık hafızası, daha sonraki enfeksiyonların seyrini şekillendirebiliyor.

Singapur'da gerçekleştirilen bu araştırmada, SARS'tan iyileşen hastaların 2003 salgınından 17 yıl sonra bile SARS NP'ne (nükleokapsid protein) tepki veren ve SARS-CoV-2 NP'ne güçlü çapraz reaksiyon gösteren T hücreleri hafızasına sahip olduğu bulundu. Araştırmanın daha şaşırtıcı bir bulgusu daha var. Hayatlarında hiç SARS ya da Covid-19 hastalığı yaşamayan veya hastalarla temas hikayesi olmayan bireylerde de koronavirüse özel T hücreleri tespit edildi. Bu bağışıklık hafızasının ise mevsimsel grip semptomlarıyla geçirilen başka tür koronavirüs enfeksiyonlarından kaynaklanabileceği belirtiliyor.

ÖNEMLİ VE OLUMLU BİR BULGU

Dresden Üniversitesi'nde Genetik ve Nörobilim alanında çalışmalar yürüten Doç. Dr. Çağhan Kızıl, yayınlanan araştırma sonuçlarına ilişkin Twitter hesabında şu değerlendirmeyi yaptı:

"17 sene önce gerçekleşen SARS enfeksiyonunun uzun süreli T hücresi bağışıklık hafızası kazandırması ve bunun COVID-19 için koruyucu etkisi olma ihtimalinin yanı sıra hiç enfekte olmamış kişilerin de bir çeşit bağışıklığa sahip olma ihtimali olumlu bir bulgu. Hiç enfekte olmayanların soğuk algınlığı yaratan başka koronavirüslerle temas etmiş olmaları bu bağışıklığı yaratmış olabilir. Dünyadaki farklı ölüm oranları ve hastalanma dereceleriyle bu bilgilerin bağlantısı bulunabilir. Aşı çalışmaları ve salgınla mücadelede önemli bir bilgi."

İtalya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 35 bin 28'e yükseldi Dünya Hollanda, AB dışındaki sevgililere kapıyı açıyor Dünya Çin, Mars'a gitmek için geri sayıma geçti Dünya ABD'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 141 bini geçti Dünya