Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer: Bozdağ ile Alsancak bir değildir

Abone ol

Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, küçük üreticilerin kendi ayakları üzerinde durması, ürettiğinin değer kazanması için çalıştıklarını belirtti.

Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, küçük üreticilerin kendi ayakları üzerinde durması, ürettiğinin değer kazanması için çalıştıklarını belirtti.

Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, ulusal bir televizyon kanalında çıktığı sabah programında kooperatifçiliği anlattı.

Küçük üreticilerin, kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak için kooperatifleşmenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer, "İlla bir ışık, bir çıkış yolu vardır. Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Ürünlerimizi katma değerli hale getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Köy statüsünün yok edilip mahalleye indirgenmesini eleştiren Soyer, "Ödemiş'in Bozdağ köyü ile Konak'ın Alsancak mahallesini aynı tutamazsınız. Köy, köydür ve üretendir" ifadesini kullandı.

ÜRETİCİLER, ÖRGÜTLENMEK ZORUNDADIR

Üreticilerin mutlaka kooperatif çatısı altında birleşmesi gerektiğini belirten Neptün Soyer, "Bir araya gelmeliyiz, dayanışma içinde olmalıyız. Anadolu'da çok eski bir kültürdür, dayanışma. Ahilik geleneğinden gelir. Teorikle pratiği bir araya getiren Mustafa Kemal Atatürk oldu. Kooperatif şirketler kanununu çıkardı. 77 maddenin hepsi kanunlaşmadı ancak Atatürk, üreticilerin ürünlerinin değer kazanması ve daha çok kazanmaları için kooperatifleşmeyi işaret etmiştir" dedi. Bademler Köyü'nden çıkan dönemin büyük siyasetçisi Mahmut Türkmenoğlu'nun kooperatifçilik adına yaptığı çalışmaları ve bıraktığı eserleri anlatan Soyer, şu bilgileri verdi:

YARIMADADAN TÜRKİYE'YE YAYILACAĞIZ

"Rahmetli Türkmenoğlu döneminde Bademler köyünde başlayan üretici örgütlenmesi, ülkeye örnek oldu. Biz de bu örnek hareketi büyütmek derdindeyiz. Yarımada'dan başlayarak tüm ülkeye yayılacak bir kooperatifleşme sürecini başlattık. Küçük kooperatifleri, Köp-Koop Birliği çatısı altında buluşturduk. Binlerce köyümüz, mahalle statüsüne geçirildi. Bu büyük bir yanlıştı. Ödemiş'in Bozdağ köyü ile İzmir'in Alsancak mahallesini bir tutamazsınız. Köy, üreticidir. Üretimin olduğu yerin köy olduğunu, halkının, üretimlerinin desteklenmesi gerektiğini, yasadaki yerinin ayrı olduğunu söylüyoruz. Seferihisar, büyük bir mandalina bahçesi gibidir. Kendimi bildim bileli, mandalina 30 kuruşa, 40 kuruşa ancak satılır. Satsuma mandalinamızı kurutarak, katma değer katarak, kilosu 60 liradan satılan bir ürün haline getirdik. "

SÜT FİYATI BİR YILDIR ARTIRILMADI

"Tohum, toprakla buluştuğunda çoğalan bir şey. Biz üreticiler de tohum gibi çoğalacağız, kooperatiflerle..." diyen Neptün Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kooperatifçilik, özerk bir yapıdır. Devlet, kooperatiflere müdahale edemez ancak destekler. Sütün satış fiyatıyla ilgili bir gelişme sağlayamadık. Sütün maliyeti, çok yüksek. Üst üste gelen zamlarla üretim maliyeti çok yükseldi. Sütün üreticiden çıkış fiyatı, 2 lira 30 kuruş... Eskiden bir litre sütle iki kilo yem alınırken, artık bir litre sütle bir kilo yem almak bile zorlaştı. Bir yıldır zam yapılmadı. 10 kuruşluk desteklemenin de artırılması lazım. Kooperatif yapılanmasında memur atanması yoktur. Üretim planlaması diye bir şey yok. Bırakın 2050'yi, 50 gün sonra süt fiyatının ne olacağını bilmiyoruz."

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne uygulanan haciz kararı kaldırıldı Yurttan Haberler Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'dan esnaf ziyareti Yurttan Haberler Başkan İnce: Kanun ne diyorsa onu uyguluyoruz Yurttan Haberler Yenimahalle’de dezenfekte aralıksız sürüyor Yurttan Haberler