Kulis: 'Bu gerçek, Erdoğan - Bahçeli görüşmesinde de masaya kondu'

Abone ol

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, iktidarın ekonomiyi düzeltme umudunu yitirdiğini, bu gerçeğin Cumhurbaşkanı Erdoğan - MHP lideri Bahçeli görüşmesinde de masaya konduğunu ileri sürdü.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki görüşmede, Eylül 2021'den bu yana daha da görünür hale gelen ekonomik krizin de konuşulduğunu ileri sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bahsi geçen dönemde Erdoğan'ın ısrarı sonucunda dört ay boyunca faiz indirimi yoluna gitmişti. O tarihlerde 8.30 dolaylarında olan dolar/TL kuru, 18 seviyelerine gelmiş; 'kur korumalı mevduat hesabı' adımıyla gerilese de birkaç ay içerisinde aynı noktaya geri dönmüştü.

Kurdaki ralli, vatandaşlara her geçen gün daha da artan hayat pahalılığı olarak yansımıştı.

"Ankara’daki hava şu: İktidar ekonomiyi düzeltme umudunu yitirdi. Bu gerçek Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde de masaya kondu" diyen Balbay, şöyle devam etti:

"Ekonomiyi düzeltmek için çırpınmak, önlemler aramak yerine, önümüzdeki yıl seçime kadar seçmenin gelirini artırmak, bunu öne çıkarmak, daha da artan giderini gündemin ikinci planına itmek hedefleniyor.

'ASGARİ ÜCRETİN BEŞ HANELİ RAKAMLARA ULAŞMASI BU ANLAMDA MÜMKÜN'

Asgari ücretin beş haneli rakamlara ulaşması bu anlamda mümkün. Varsın temel tüketim maddelerinin artışı asgari ücret zammını geçsin! Asıl olan 'Maaşını artırdık, gözüne dizine dursun. Daha ne istiyorsun? Biz gidersek bu da olmaz' demek!

Bu durumun enflasyonu azdıracağı aşikâr. İktidar, asgari ücretliye şunu demeye hazırlanıyor:

7 başlı 14 kollu enflasyon canavarıyla mücadele etmek olanaksız hale geldi. Onu senin üstüne salıyorum, merak etme mücadele etmen için iki değil üç kürek veriyorum, sende de yürek var, birlikte mücadele edin!

'BAŞKA BİR ACI GERÇEK VAR'

Tartışma asgari ücret üzerinden yürüyor ama burada bir başka acı gerçek var: Asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi. Gelir dağılımının dengeli olduğu ülkelerde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 10-15 civarındadır. Türkiye’de ise yüzde 60’ı geçti. Mavi yakalı, beyaz yakalı, fiyakalı yok, asgari ücretli var!

Bu, toplumun yoksullukta eşitlenmesi anlamına geliyor."

Yazının tamamı.

'İktidar seçimden ümidini kesti, başka bir hesaba yöneldi' Siyaset AKP'de 'rant' polemiği: Vekil, belediye başkanına Twitter'dan yazdı! Siyaset İşte bu pazar seçim olsa Türkiye'yi bekleyen sonuç! Siyaset Erdoğan'ın eski doktoru Akşener'in başdanışmanı oldu Siyaset