Kulis: Rusya dörtlü zirveye neden sıcak bakmıyor?
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde, gerilimin arttığı İdlib'in konuşulması üzerine toplanması planlanan ancak kesinleşmeyen Rusya, Fransa, Türkiye ve Almanya arasında gerçekleşeceği ön görülen dörtlü zirveyi yazdı.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, dün gerçekleşen Erdoğan ve Putin görüşmesinin ardından aldığı kulis bilgilerini aktardı.
Gerilimin arttığı İdlib'in masaya yatırılması için Rusya, Fransa, Türkiye ve Almanya'nın bir araya geleceği dörtlü zirveye dair kulis bilgisi veren Selvi, Rusya'nın söz konusu zirveye neden sıcak bakmadığını yazdı.
Rusya'nın yalnızca Türkiye ile görüşme planı yaptığını aktaran Selvi, "Ruslar, dörtlü zirveye çok sıcak bakmıyormuş. İdlib’den ziyade, göç konusunda Merkel ve Macron’un kendilerine baskı yapmasını istemiyorlarmış." ifadeleni kaydetti.
Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Meclis’e adım atınca hemen etrafını sardık. Biz daha sormadan Çavuşoğlu ne soracağımızı anladı. Biz İdlib demeden, Putin-Erdoğan görüşmesini sormadan anlattı. “Öncelikle iki liderin mutabık kaldığı konu ikili görüşme” dedi.
Erdoğan da grup konuşmasında “İdlib’de en küçük bir geri adım atmayacak, rejimi mutlaka belirlediğimiz sınırların dışına çıkaracağız” dedi.
Üç kulisi paylaşmak istiyorum.
1- Ruslar, dörtlü zirveye çok sıcak bakmıyormuş. İdlib’den ziyade, göç konusunda Merkel ve Macron’un kendilerine baskı yapmasını istemiyorlarmış. Suriye’de Türkiye ve Rusya var. O nedenle Erdoğan’la ikili görüşme yapmayı tercih ediyorlarmış.
2- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile müzakereye oturan heyete “Kesinlikle bir adım geri adım atılmayacak” talimatını vermiş. Ruslar, “İdlib’in yüzde 60’ı bizim, yüzde 40’ı Türkiye’nin kontrolünde olsun” teklifini getirdiğinde “Yüzde 60’ı Türkiye’nin olsun teklifini getirseler dahi kabul etmeyeceksiniz. Bir adım geri atılmayacak” demiş.
3- İdlib’de Türkiye ile Rusya’nın arasının açılmasını değerlendirmek isteyen ABD’den sıcak mesajlar geliyor. Türkiye de Rusya’ya karşı ABD ve NATO kartıyla elini güçlendirmeye özen gösteriyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “NATO’ya ‘Elinizde savaş uçaklarınız, helikopterleriniz var. Türkiye’nin yanındayız demeyi bırakın, gücünüzü gösterin’ diyoruz” demek suretiyle bunu ifade etmişti. Türkiye, NATO’dan caydırıcı uçuşlar yapması, Patriot füze bataryalarını konuşlandırması gibi bir set halinde destek talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la görüşmesinde ise İdlib üzerinde NATO’nun uçuşa yasak bölge ilan etmesi formülü konuşuluyormuş. Tabii Rusya anlaşmaya yanaşmaz ve hava sahasını Türkiye’ye açmamakta direnmeye devam ederse...