Küresel silah ticaretinde çarpıcı rakamlar: Avrupa son sürat silahlanıyor, ABD pazardaki payını artırıyor

Abone ol

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, 2017-2021 arasında küresel silah ticaretindeki trendleri içeren raporunu yayınladı.

GERÇEK GÜNDEM - Küresel silah ticareti 2017-2021 arasındaki dört yıllık dilimde, bir önceki dört yıla göre azalma gösterdi ancak Avrupa'ya, Uzak Doğu'ya ve Okyanusya'ya yapılan silah sevkiyatında artış gözlemleniyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yayınladığı rapora göre, büyük silahların küresel ticareti 2017-2021 yılları arasında bir önceki dört yıllık dilime göre yüzde 4,6 oranında azaldı.

Bununla birlikte aynı süreçte, Avrupa'ya yapılan silah ihracatı yüzde 19, Uzak Doğu'ya yüzde 20, Okyanusya'ya ise yüzde 59 oranında arttı. ABD ve Fransa'nın silah ithalatı ciddi oranda artış gösterirken, Orta Doğu'ya silah sevkiyatı yüksek seviyelerde kaldı.

Afrika'ya ve Güney Amerika'ya silah sevkiyatında ise düşüş gözlendi.

SIPRI Silah Sevkiyatı Programı'nda üst düzey araştırmacı olan Pieter D. Wezeman, "Güney Amerika'nın silah ithalatının son 50 yılın en düşük seviyesine gerilemesi gibi pozitif gelişmeler olsa da, Avrupa, Doğu Asya, Okyanusya ve Orta Doğu gibi ülkelerin silahlanma seviyesi arttı veya yüksek seviyelerini korudu" ifadelerini kullandı.

AVRUPA'DA SİLAHLANMA ARTIYOR

Silah ithalatındaki en yüksek artış oranı Avrupa'da gözleniyor.

Avrupa ülkelerinin 2017-2021 dönemindeki silah ithalatı, bir önceki dört yıllık dönemde yüzde 19 daha fazla ve dünyadaki toplam silah ticaretinin yüzde 13'ünü oluşturuyor.

Avrupa ülkeleri içerisinde en çok silah alan ülkeler ise Birleşik Krallık, Norveç ve Hollanda oldu.

Diğer Avrupa ülkelerinin de önümüzdeki 10 yıllık süreçte silah ithalatını artırmaları bekleniyor. Zira birçok Avrupa ülkesi başta ABD menşeili savaş uçakları olmak üzere, çeşitli silahlar için geniş çapta sipariş vermiş durumda.

ASYA'DA ÇİN ETKİSİ

Asya ve Okyanusya, dört yıllık dilimde, dünyanın en büyük silah ithalatçısı olma özelliğini korudu ve küresel satışların yüzde 43'lük bölümü bu bölgelere yapıldı.

Dünyada en çok silah satın alan 10 ülkeden 6'sı da bu bölgede bulunuyor: Hindistan, Avustralya, Güney Kore, Pakistan ve Japonya.

Asya'nın tamamında silah alımı yüzde 4,7 oranında azalsa da, Avustralya'nın silah ithalatındaki yüzde 62'lik artış Okyanusya'daki silah ithalatını yüzde 59 oranında artırırken, Doğu Asya'da silah alımı ise yüzde 20 oranında arttı.

Çin'in bölge ülkeleriyle yaşadığı gerilimlerin silah alımını artıran temel faktör olduğunu belirten Wezeman, "Bu gerilim aynı zamanda ABD'nin bölgeye silah sevkiyatının temel nedeni. ABD, Asya ve Okyanusya'ya satılan silahların en büyük tedarikçisi olmayı sürdürüyor. Bu aynı zamanda Çin'i hedef alan Amerikan dış politikasının da bir unsuru" ifadelerini kullandı.

ORTA DOĞU ÜLKELERİNDE DÜŞÜŞ

Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatı, 2017-2021 yılları arasında bir önceki dört yıllık dilime oranla yüzde 2,8 düşüş gösterdi. Bu düşüş bir önceki dilimde yaşanan yüzde 86'lık artışın ardından geldi.

Yemen'de yaşanan iç savaş ve İran'la ilişkilerde yaşanan gerilimler, Körfez'deki silah ithalatının en önemli nedenleri olarak gösteriliyor.

Dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı olan Suudi Arabistan, dört yıllık süreçte silah alımını yüzde 27 oranında artırdı. Bölgedeki bir diğer ülke olan Katar ise silah ithalatını yüzde 227 oranında artırarak, dünyanın en çok silah alımı yapan ülkeleri listesinde 22. sıradan 6. sıraya yükseldi.

Öte yandan silah alımını yüzde 41 oranında azaltan Birleşik Arap Emirlikleri, listede üçüncü sıradan dokuzuncu sıraya kadar düştü.

ABD VE FRANSA'NIN PAYI ARTTI; RUS, ÇİN VE ALMAN SİLAHLARINA İLGİ AZALDI

Dünyanın en büyük silah tedarikçisi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri, dört yıllık süreçte silah ihracatını yüzde 14 oranında artırırken, küresel pazardaki payını da yüzde 32'den yüzde 39'a yükseltti.

Bu rakamlar, ABD'nin en yakın rakibi Rusya'nın ihracatından iki kattan daha fazla silah satışı yaptığı anlamına geliyor.

ABD silahlarının yüzde 43'ünü Orta Doğu'daki ülkeler satın alırken, ABD'den Suudi Arabistan'a silah satışı yüzde 106 oranında arttı.

Küresel silah ihracatının yüzde 19'unu üstlenen Rusya'nın silah satışları dört yıllık süreçte yüzde 26 oranında düşerken, bunun temel sebebi Hindistan ve Vietnam'a yapılan satışlardaki azalma oldu. Ancak gelecek yıllarda Rusya'da Hindistan'a geniş çaplı silah tedariki yapılması planlanıyor.

Üçüncü sıradaki Fransa, silah satışlarını yüzde 59 oranında artırarak küresel pazardaki payını yüzde 11'e yükseltirken, dördüncü sıradaki Çin'in silah satışları yüzde 31, beşinci sıradaki Almanya'nın silah satışları ise yüzde 19 oranında düştü.

TÜM DÜNYADA SİLAH TİCARETİNDE ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

* İtalya dört yıllık süreçte silah satışlarını yüzde 16'dan fazla artırdı.

* Birleşik Krallık'ın silah satışları yüzde 41 oranında düştü.

* Güney Amerika ülkelerinin silah alımı son 50 yılın en düşük seviyesine geriledi.

* Sahra altı Afrika ülkeleri içerisinde en çok silah alan ülkeler Angola, Nijerya, Etiyopya, Mali ve Botsvana oldu.

* İsrail'in silah ithalatı yüzde 19 oranında arttı.

* Mısır'ın silah ithalatı dört yıllık süreçte yüzde 73 oranında arttı. Bununla birlikte Mısır, dünyanın en çok silah alımı yapan üçüncü ülkesi oldu.

İşgal altındaki Ukrayna'da insani kriz: Polonya'ya geçen mülteci sayısı açıklandı Dünya Dünyaca ünlü yazar Stephan King'den 'Yaşasın Ukrayna' paylaşımı: 'Kadınlar ve çocuklar Putin'in elinde ölüyor' Dünya Dün Erdoğan'la görüşen Miçotakis'in koronavirüs test sonucu pozitif çıktı Dünya Rus birliklerinden Kiev'de apartmana saldırı: 3 ölü, 12 yaralı Dünya