Kurucuları arasında Tarık Akan, Ayşen Gruda, Cem Karaca gibi sanatçıların bulunduğu BASAD, tahliye ediliyor!

Abone ol

Tarık Akan, Ayşen Gruda, Cem Karaca gibi sanatçıların kurduğu Bakırköylü Sanatçılar Derneği'nin (BASAD) tahliyesine Kültür Bakanlığı'nın talebi ile başlandı.

Bakırköy Sanat Konağı’nda bulunan Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD), 20 yıldır faaliyet gösterdiği tarihi binadan tahliye ediliyor. İşlem, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda başladı.

Bakırköy gazetesinin aktardığına göre yaşananlar, vatandaşların tepkisini çekti:

'SANATIN İÇİNE TÜKÜRMEK BÖYLE OLUYOR'

"Bu yapılan zulümdür. Burada uyuşturucu satılmıyor, burada sanat yapılıyor. Kültür Bakanı'ndan tık yok ama Kültür Bakanı... Vakıflardan, müdürlükten tık yok ama tahliye için gelmişler. Sanatın içine tükürmek böyle oluyor, söyleyecek söz bulamıyorum."

(Video: KRT TV)

'BİNA AKP'Lİ DERNEKLERE VERİLECEK' İDDİASI

Derneğin tahliyesi, ilçede eleştirilere neden oldu. “Binayı kütüphane yapacağız” diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanlış bilgi verdiğini söyleyen Bakırköylüler, "Gerçek başka" diyerek dikkat çeken bir iddia ileri sürüyorlar: "AKP’lilerin Bakırköy’de hiç derneği yok ve bu binayı kendi dernekleri için kullanmak istiyorlar."

BASAD HAKKINDA

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) 1993 yılında, Bakırköy’de yaşayan sanatçıları, bir çatı altında toplamak gençleri sanata özendirmek, sanatsal ve kültürel alanda çalışmak isteyenleri eğitmek amacıyla kuruldu.

Dernek 800’ü aşkın üyesi 36 kişilik eğitimci kadrosuyla Bakırköy’ün kültür ve sanat yuvası haline geldi.

BASAD’ın kurucuları arasında Ayşen Gruda, Erdoğan Sıcak, Ergün Köknar, Cem Karaca, Tarık Akan, Üstün Asutay ve Cihat Tamer gibi isimler yer alıyor.

Derneğin bulunduğu konak, 1908 yılında inşa edildiğinde Fransız Okulu ve öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başladı. 1926 yılında, Bakırköylü Eğitimci Bezeyan Bey tarafından kiralanarak ilk ve ortaokul olarak hizmet vermeyi sürdürdü. Daha sonra bu okula lise bölümü de eklendi.

Bezeyan okulunun 1936 yılına kadar süren eğitim etkinliğine maddi koşulsuzluk (imkansızlık) nedeniyle son verildi. Konak 1936 yılında, Bakırköy Halkevine tahsis edilerek kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir sanat merkezine dönültürüldü.

1980 yılında halkevinin çalışmalarına son verildi ve konak adliye binası olarak hizmet vermeye başladı.

2002 yılında Bakırköy Belediyesi tarafından restore edilen bina, 29 Mart 2002 yılından itibaren BASAD Kültür ve Sanat Konağı olarak hizmet veriyordu.

Yüzüklerin Efendisi dizisinden yeni fotoğraflar yayınlandı Kültür - Sanat Bu hafta 7 film vizyona giriyor Kültür - Sanat 2021'in en çok kazanan oyuncuları belli oldu Kültür - Sanat İddia: BASAD’ın kullandığı tarihi yapı, AKP'li derneklere verilecek Kültür - Sanat