Lezita fabrikasında Kovid-19 vakası iddiası: 'Temas eden işçilere bile test yapılmadı'

Abone ol

Manisa'daki gıda fabrikası Lezita'da koronavirüs vakalarına rastlandığını belirten işçiler kaygılı olduklarını dile getirdi.

Manisa Turgutlu’da bulunan Lezita fabrikasında son bir haftada Kovid-19 vakaları görüldüğü iddia edildi.

Evrensel'den Eda Aktaş'ın haberine göre, işçiler fabrikanın kasa yıkama, parça paket ve kanat bölümünde çalışanlarda Kovid-19 vakalarının görüldüğü belirtilirken, fabrika yönetimi iddiaları kabul etmedi.

Fabrikanın kasa yıkama bölümünde çalışan işçiler, geçtiğimiz cuma günü bir kişinin Kovid-19 nedeniyle hastanede tedavi edildiğini, aynı bölümde çalışan diğer işçilerin ise 14 günlük ücretsiz izinle evlerine gönderildiğini söyledi. Fabrikanın parça paket ve kanat bölümünde de vakaların çıktığını duyduklarını anlatan işçiler, yayılmadan dolayı tedirgin olduklarını ifade etti. Fabrikaya girerken ateşlerinin ölçüldüğünü, çay ocağı ve çalışma alanında yan yana çalıştıklarını ifade den işçiler, “2 bin kişilik fabrikada önlem almazsan yayılır tabi. Bizde Kovid çıktı herkese test yapıldı mı, yok” diyerek tepki gösterdi.

İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZİNE TEPKİLİ

Vaka görülen kişiyle aynı vardiyada çalıştığını söyleyen diğer işçi ise “İki yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Aynı bölümde çalıştığımız bir arkadaşımız Kovid-19 oldu. Ben de önce 184’ü arayarak durumu Sağlık Bakanlığına ilettim. Telefondaki kişi kendilerinin bir şey yapamayacağını, İl Sağlık Müdürlüğüne iletmem gerektiğini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü de konuya ilişkin bir şey yapmadı. En son hastaneye gittim test falan yapmadılar beni evime yolladılar. Evde eşim ve çocuklarım var. Virüs bana bulaştı mı bulaşmadı mı bilmiyorum ve aileme bulaştırma konusunda tedirginlik yaşıyorum” dedi.

14 günlük karantina sebebiyle ücretsiz izne çıkarıldıklarını dile getiren işçi, “Bir ay çalışmasam ekonomik olarak üç ay geriye düşerim. Normalde ücretli olması lazım, kendi isteğimle izne ayrılmıyorum. Fabrika izne çıkarıyor” dedi.

"TEMAS EDEN İŞÇİLERE BİLE TEST YAPILMADI"

4 yıldır fabrikada çalıştığını ve vaka görüldüğü zaman çocuğu doğduğu için doğum izninde olduğunu söyleyen bir işçi, “Bölümde 6 kişiyiz, üç vardiya halinde. İzinde olmasaydım ben de ücretsiz izne çıkarılıp Kovid-19 oldum mu endişesi yaşayacaktım. Zorunlu olarak karantinaya gönderilenlerde kredi ödemsi olanlar var. Bunlar düşünülmeden ücretsiz izine gönderildiler” dedi.

Testi pozitif çıkan bir işçi ile temas eden işçilere bile test yapılmadığını eleştiren işçi, “Vakalar görülmeye başladıktan sonra fabrikadaki tüm işçilere test yapılması gerekirdi ve buna uygun önlemler ile çalışma devam etmeli. Ama kimse işçileri düşünmüyor. Doğum iznim bittiği zaman işe geri dönmek istemiyorum. Ama gıda zorunlu alan olduğu için çalıştırıyorlar. Kovid-19 yeni doğan bebeğime bulaşsa ne olacak?” diyerek durumdan dolayı tedirgin olduğunu söyledi. İşçi, fabrikada sendika olmamasından kaynaklı da çok sorun yaşadıklarını anlattı.

Konuyla ilgili fabrikayı aradığımızda yetkili kişi, her türlü önlemleri aldıklarını, yakın zamanda Kovid-19 vakasının görülmediğini, hiçbir bölümde kapatma olmadığını ve kimseyi ücretsiz izne çıkarmadıklarını iddia etti.

"KARA DÜZEN KURMALARINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

DİSK/Gıda-İş Genel Merkez Yöneticisi Mazhar Uzbek ise “Pandemi süreci maalesef işverenlerin kendi çalışma koşullarını yarattıkları bir ortama dönüştü. Hastalığa karşı fabrikalarda bakanlığın açıkladığı genel geçer basit önlemler dışında başka bir şey yapılmıyor. Girişte ateş ölçülüyor, yüksekse ‘Biraz bekle tekrar ölçelim’ diye işçiler bekletiliyor. Virüs çıktığı zaman da üretimin devam ediyor ya da Dardanel’de olduğu gibi karantina deyip işçileri fabrikaya hapsediyorlar” dedi.

Bir yandan sürü bağışıklığı yaratılırken diğer yandan kara düzen yeni bir çalışma ortamının kurulmaya çalışıldığını ifade eden Uzbek, “İşçiler ücretsiz izne ya da fazla mesailerle zorla çalıştırılmaya itiliyor. Çalışma alanı, tanımı ortadan kaldırılıp herkese her iş yaptırılıyor. Bizler patronların pandemiyi fırsat bularak kurdukları yeni çalışma düzenine karşı sendikalarda örgütlenmeli birlik olmalıyız. Patronların süreci fırsata çevirip kara düzen kurmalarına karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Özellikle Turgutlu ve çevresinde bulunan kanatlı sektöründe bu kara düzen çalışmaya son vermek için tüm işçileri sendikamız DİSK/Gıda-İş ile mücadeleye bekliyoruz” diye konuştu.

Irkçı saldırı sonucu öldürülen Hamza Acan cinayetinde yeni gelişme: Sadece bir kişi öldürmedi Güncel Pınar Gültekin'in babası: Arkadaşı olduğu söylenen Ceren'den şüpheleniyoruz Güncel Katledilen kadınların anneleri bayramı buruk geçiriyor: ‘Yüreğimiz soğumaz’ Güncel Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'daki tarım alanları zarar gördü Güncel