LGS’de şaibe iddiası

Abone ol

Öğrencilerin kâbusu olan LGS’deki matematik sorularının, sınava yönelik soru hazırlayan bir yayınevinin kitabındaki sorularla birebir benzer olduğu iddia edildi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/BİRGÜN- Milyonlarca öğrencinin ve ailelerinin kâbusu olan Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) sorulan Matematik sorularının, sınava ilişkin soru bankası hazırlayan bir yayınevinin kitabında yer alan sorularla benzerlik gösterdiği ileri sürüldü. İddialara konu olan yayınevinin sosyal medya üzerinden paylaştığı bir gönderide, “Bu soruları çözmeden sınava girmeyin, demiştik” ifadelerini kullanması dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen yeni sınav sistemi, soruların zorluğu, iki oturum arasındaki süre farkı ve tercih sisteminin belirsizliğinin ardından bir tartışmaya daha konu oldu. Geçen yıl düzenlenen TEOG-2 sınavında 17 bin “şampiyon”un çıkmasının ardından soruları zorlaştırma ihtiyacı duyduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüz binlerce öğrencinin sınavdan ağlayarak çıkmasına neden olacak zorlukta sorular hazırladı. Soruların zorluğu gerekçesiyle öğrencilerin tepkisine yol açan sayısal bölümde yer alan Matematik sorularıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Velilerin, sınavın ardından kurduğu “WhatsApp” gruplarında, sınav sorularının bir yayınevinin sınavdan önce satışa çıkarttığı kitaptaki sorularla benzerlik gösterdiği dile getirildi.

‘20 soru benzer’

İddiaya göre, sınavda sorulan 20 matematik sorusundan 12’si yayınevinin bir kitabındaki sorularla, kalan sekizi ise aynı yayınevinin başka bir kitabındaki sorularla örtüştü. Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olan bir veli, özellikle iki sorunun birebir benzerlik gösterdiğini savundu. Yayınevinin kitabında “küp” olarak çözümlenmiş bir sorunun sınavda “piramit” olarak verildiğini söyleyen veli, “Bir soruda bile böyle bir benzerlik olursa sınav bizler için şaibeli hale gelmiş olur” diye konuştu.

‘Biz demiştik’

Sınavdan bir gün sonra, sosyal medya üzerinden, “Biz size bu soruları çözmeden sınava girmeyin, demiştik” paylaşımı yapan yayınevinin, kitabı dört baskı yaptı. Buna karşın çok az sayıda dağıtılan kitabın, “LGS’de tam isabet” şeklinde tanıtılması da dikkat çekti.

'Sayısal bölüm tekrar yapılsın'

‘LGS sayısal bölümü tekrar yapılsın’ çağrısıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Sınavın kazanım ve değerlendirme odaklı değil, analiz ve okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşması tartışmalara yol açmıştı. Tartışmalarda öne çıkan günden, matematik sınavı oldu. Matematik bölümü sorularını değerlendiren Bahçeşehir Koleji Matematik Bölüm Başkanı Alaattin Gülmez, “Sınavda ‘en az ve en çok’ ifadelerinin sıklıkla yer alması, soru köklerinin ve işlem adımlarının uzunluğundan dolayı öğrenciler matematik testinde zorlanmış ve zaman problemi yaşamışlardır” yorumunda bulunmuştu.

Bu duruma tepki gösterenler ‘LGS sayısal bölümü tekrar yapılsın’ çağrısıyla imza kampanyası başlattı. change.org’da başlatılan kampanyanın metni şöyle: “1 milyon öğrencinin hayalleriyle oynadınız, çalışmaktan gecesini gündüzüne katan sadece 14 yaşındaki çocuklara öğretmenlerin bile 10 dakikada anca çözebileceği soruları 1 dakikada çözdürmeye çalıştınız. Sınavdan bir sürü çocuk ağlayarak çıktı. Matematiği kafanıza göre belirleyici ders seçtiniz diğer dersler önemsizmiş gibi. Hâlbuki her şey matematikten ibaret değil. Bu ülkede Türkçe’de, dinde, fende, İngilizce’de çok iyi olan öğrenciler de var. Kimse matematiği çok iyi bilmek zorunda değil.”

Uykusuz Erdoğan'ı fena ti'ye aldı Güncel Sözcü yazarından çarpıcı 'eski Türkiye' yazısı Güncel Onur Akın: Artık yeter TAMAM Güncel Meteoroloji'den İstanbul uyarısı! Güncel