Maarif Vakfı’na ayrılan bütçe MEB'in bütçesinden daha fazla artıyor!

Abone ol

Maarif Vakfı’na 2021 yılında 486 milyon TL aktarılması öngörüldü. Selçuk, dört yılda eğitim bütçesinden 1 milyar TL’nin üzerinde para alan Maarif’in her yıl artan payını, “Okul sayısı arttığı için” diye açıkladı

Maarif Vakfı’na 2021 yılında 486 milyon TL aktarılması öngörüldü. Selçuk, dört yılda eğitim bütçesinden 1 milyar TL’nin üzerinde para alan Maarif’in her yıl artan payını, “Okul sayısı arttığı için” diye açıkladı.

“Paralel Eğitim Bakanlığı” olarak nitelendirilen Maarif Vakfı’na aktarılan para, TBMM’de tartışmalara neden oldu. MEB bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Maarif’e 2021 yılında 486 milyon TL ödenek aktarımı planlandığını söyledi.

CHP Milletvekili Sibel Özdemir, Maarif Vakfı’na ayrılan bütçenin MEB bütçesinden daha fazla arttığını anımsatınca Bakan Selçuk, “Vakfın okul sayısı arttığı için ödenek artıyor” demekle yetindi. Öte yandan vakfa 2016 yılından bugüne aktarılan para 1 milyar TL’yi aştı.

PAYI HER YIL ARTIYOR

MEB dışında, yurtdışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olan ve yönetiminde çok sayıda AKP’li isim bulunan Maarif Vakfı’na 2017, 2018 ve 2019 yıllarında aktarılan ödenek sırası ile 163 milyon TL, 270 milyon TL ve 422 milyon TL oldu. Vakfa 2020 yılında aktarılan toplam ödenek henüz kesinleşmedi ancak 2021 yılındaki payı 486 milyon TL olacak.

Maarif Vakfı’na eğitim bütçesinden aktarılan pay, MEB’in 2021 yılı bütçesinin karara bağlandığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme geldi.

CHP Milletvekili Sibel Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Maarif Vakfı’na ne kadar kaynak aktarıldı ve yıllara göre vakfa aktarılan bütçe gerçekten MEB bütçesindeki artıştan daha fazla, bunun gerekçesi nedir? Personel sayısıyla ilgili bilgi verebilir misiniz, ne kadar istihdam yapılıyor? Özellikle mütevelli heyeti üyesine ödenen maaş ve huzur hakları nedir?” sorularını yöneltti.

“OKUL SAYISI ARTTIĞI İÇİN”

Bakan Selçuk, vakfın 104 ülke ile resmi temas sağladığını ve 67 ülkede faaliyet gösterdiğini anlattı. Vakfa ait toplam 328 okul ve 42 yurdun bulunduğunu ifade eden Selçuk, ödenek artışına, “Okul sayısının artmasını” gerekçe olarak ileri sürdü. Selçuk, MEB’in Maarif dışında herhangi bir vakfa “bir kuruş” bile vermediğini dile getirdi. (Birgün)


MEB, zenginlerin daha avantajlı olduğunu kabul etti: 'İki sınıflık' fark var Eğitim 2020-KPSS Ortaöğretim sınava giriş belgeleri yayımlandı Eğitim Eğitim-Sen Genel Başkanı: Samsun'da tablo ürkütücü Eğitim MEB, zenginlerin daha avantajlı olduğunu itiraf etti: Öğrenciler arasında ‘iki sınıflık’ fark var Eğitim