Mahkeme kararına rağmen Wikipedia neden erişime açılmıyor?

Abone ol

Wikipedia'nın kapatılmasını hak ihlali sayan AYM kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak site hala BTK'nin engelli siteler listesinde yer alıyor, kullanıcılar siteye erişim sağlayamıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Wikipedia'nın Türkiye'de erişime engellenmesine ilişkin gerekçeli kararı açıkladı. Karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) ulaşmasının ardından Wikipedia'nın, yayın hayatına başlamasının yıl dönümü olan bugün açılması bekleniyor. Ancak site hala BTK sitesinde hala engelli listesinde bulunuyor. Pek çok erişim sağlayıcısı üzerinden de siteye erişim sağlanamıyor.

AYM'nin, Wikipedia'nın erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı. Böylece Wikipedia'nın yeniden erişime açılması için süreç başladı. AYM, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesine de gönderdi.

MAHKEME, AYM KARARINA DİRENİYOR MU?

Evrensel'de yer alan habere göre, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin gerekçeli kararın kendilerine tebliğ edilmemesini gerekçe göstererek AYM kararına direndiği iddia ediliyor.

stanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Yaman Akdeniz, avukatların kararı hakimliğe elden ulaştırdığını, hakimliğin de kararı dosyaya koyduğunu bildirdi.

Mahkemenin kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.


"KAPATILMAYI HAKLI GÖSTEREN BİR İÇERİK YOK"

AYM, kararın gerekçesinde, Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını kaydetti. Wikipedia'nın kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığını belirtti.

2017'de "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve işbirliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar" iddiasıyla engellenen internet sitesine ilişkin Wikimedia Vakfı, Yüksek Mahkemeye başvuru yaptı. Vakıf başvurusunda, sitenin herkese açık olduğunu ve herkesin sitede değişiklik yapabileceğine yer verdi. Başvuruda, sitede nihai doğruların yer almadığı ve zaman içine değişikliklere uğrayabileceği belirtildi.

"BİLGİYE ERİŞİM HAKKI SINIRLANDIRILDI"

Wikipedia’da yer alan bir içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla yapılacak bir müdahalenin demokratik toplumda gerekli olduğuna ilişkin yeterli bir gerekçe konması gerektiği belirtilen AYM kararında, şu ifadelere yer verildi:

"Başvurucunun erişimin engellenmesi kararına karşı yaptığı itiraz, içeriklerin ‘Devletin itibarını zedelemiş olması’ gibi hangi sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ kapsamında ele alındığı anlaşılmayan bir gerekçeyle reddedilmiştir. Bu durum söz konusu kavramların geniş yorumlandığını düşündürtmektedir"

Wikipedia'ya müdahalenin keyfiliğe yol açtığı izlenimi oluşturmasının kuralı öngörülemez hale getirdiğine yer verilen kararda, "Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmiş olması sadece içerik sağlayıcı konumunda olan birinci, başvurucunun bilgi ve fikirleri yayma hakkına müdahale oluşturmamış, aynı zamanda Türkiye’deki kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişime hakkını da sınırlandırmıştır" dendi.

Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmedilirken, dosyanın yeniden yargılama yapılması için Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesine karar verildi.

Wikipedia'ya yönelik yasaklama, 29 Nisan 2017’de Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla başlamıştı.

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay hakkında karar! Medya TRT'de üst düzey atama... Kim, hangi göreve getirildi? Medya Cumhuriyet ve Le Monde diplomatique arasında işbirliği Medya Halk TV'den Eren Erdem açıklaması Medya