Maliyet artışı üretimin önünü kesti: Hayvanlarını kesime gönderdi, besiciliği bıraktı

Abone ol

Artan maliyetler nedeniyle büyükbaş hayvancılığı bırakıp restoran açan esnaf, kriz nedeniyle bu sektörde de zorluklarla karşılaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre tüketici enflasyonu eylül ayında aylık bazda yüzde 3,06 artarken, yıllık enflasyon yüzde 69,97'den yüzde 83,45'e yükseldi. Üretici fiyat endeksi de eylülde bir önceki aya göre yüzde 151,50 artışla yükselmeye devam etti. Aylık üretici enflasyonu yüzde 4,78 oldu. Maliyet artışı üretimin sürdürülebilirliğini büyük ölçüde engellerken yurttaşlar isyan etti.

Adana’da yem fiyatlarının artması nedeniyle sütten zarar edince büyükbaş hayvancılığı bırakıp restoran açan esnaf, işlerinin düşük olmasından yakındı.

Anka'nın aktardığına göre; üretici Mehmet Yastı, "Buradaki işler geçen yıla oranla bir nebze de olsa düşük. Çünkü geçen yıl insanların alım gücü daha fazla olduğu için bu da sürümü artırıyordu ama bu yıl geçen yıla oranla daha az diyebiliriz. Çünkü alım gücü bayağı düşmüş durumda" dedi.

Adana’nın Kozan ilçesi Acarmantaş köyünde yıllardır büyükbaş hayvan besleyip süt üreticiliği yapan Mehmet Yastı, artan yem fiyatlarından dolayı işini bırakarak hayvanlarının bir kısmını kesime gönderirken, gerisini ise satmak zorunda kaldı. Yaklaşık 2 yıl önce restoran işletmeciliğine başlayan Yastı, bu işte de durgunluk yaşadığını ifade etti. Yastı, şunları söyledi:

"GEBE OLAN HAYVANLARI BİLE SATTIK"

"Biz daha önce tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorduk. Bundan birkaç yıl önce 50 tane büyükbaşa bakıyorduk, süt hayvancılığı ile uğraşıyorduk. Pandemiyle beraber yem fiyatlarının artması sebebiyle bir kısmını azalttık hayvanların. Baktık hala zarar ediyor tamamını bitirmek durumunda kaldık. Hayvanların bir kısmını kesime gönderdik bir kısmını da sattık, gebe olanlarını da sattık. Parasını da tekrardan yeni bir yatırıma dönüştürdük, restoran yaptık. Burada hizmet veriyoruz bir buçuk, iki yıla yaklaştı. Buradaki işler geçen yıla oranla bir nebze de olsa düşük. Çünkü geçen yıl insanların alım gücü daha fazla olduğu için bu da sürümü artırıyordu ama bu yıl geçen yıla oranla daha az diyebiliriz. Çünkü alım gücü bayağı düşmüş durumda. Bu ineği de sadece evimizde ve lokantada kullanmak için ayırdık. Sırf kendi süt ihtiyacımızı karşılamak için. Ona para vermemek için bu ineği de ayırdık."

Yapı Kredi mobil banka sistemi çöktü Ekonomi Sosyal konut projesinde 3 milyon kişinin başvurusu geçersiz sayıldı Ekonomi Altın fiyatlarında sınırlı yükseliş! Ekonomi İmalatta daralma pandemiden bu yana en düşük seviyede! Ekonomi