MEB özel okullar için tarih belirledi! Ayrımcılıkta yeni aşama

Abone ol

MEB tarafından alınan kararla özel okullardan devlet okullarına nakile izin verilmezken 8. ve 12. sınıf öğrencileri için açılan takviye kurslarında yüz yüze eğitime geçilmesi tepki çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özellikle 2020-2021 eğitim-öğretim yılının başından beri özel okulları kamu okullarından ayırıyor.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; MEB’den, resmi okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları, özel okullardaki takviye kursları ile özel öğretim kurslarındaki yüz yüze eğitime ilişkin iş ve işlemleri düzenleyen iki ayrı yazı önceki gün illere gönderildi.

Buna göre, resmi okullarda eğitim alan 8. ve 12. sınıf öğrencileri ve mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki bu sınıflara yönelik takviye kurslarında, 12. sınıf öğrenci ve mezunlarına yönelik özel öğretim kurslarında yüz yüze eğitim 22 Ocak'tan itibaren başlatılacak.

Ayrıca okullar arası nakillerin de daha önce 4 Ocak’ta başlayacağının açıklanmasına rağmen henüz açılmadı. Bu konuda olumlu veya olumsuz herhangi bir açıklama da yapılmadı. Ağustos ayında telafi eğitimleri başladığında da öncelik özel okullara verilmişti.

EĞİTİM HAKKI İHLALİ

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede nakillere özellikle değindi:

“Pandemiyle birlikte alınan kararların genelde sermayeden yana kullanıldığını biliyoruz. Bunlardan birisi de geçtiğimiz günlerde yaşandı. Özel okullardaki çocuk ve velilerin, hizmetlerden yararlanamadıkları halde para ödemeleri sebebiyle kamu okullarına geçişiyle ilgili bir talep artışı oldu.

Bunun önünü almak için nakiller kapatıldı. Bunun önünde bir engel yok. Sadece özel okullardan kamu okullarına geçişin önünü almanın bir yolu. Bu ciddi bir eğitim hakkı ihlali. Sosyal medyadan görüyoruz, servis ücretinden yemek ücretine kadar özel okulların taleplerinin sürdüğünü duyuyoruz.

Bu mağduriyetler yaşanıyor. Telafi eğitimi de dahil olmak üzere MEB özel okulları önce açmıştı. Bütün süreç özel okullar üzerinden işliyor. 4 Ocak’ta da nakillerin açılması gerekirdi.”

“Özel okulların tek mantığı sınava yerleştirme oranı üzerinden yapılan reklamlar” diyen Gezici şöyle devam etti: “Çok da yoğun bir baskıları var. Özel okulların bir an önce için yoğun bir baskı olduğunu biz biliyoruz. Büyük oranda onların talebi üzerine 8’inci ve 12’nci sınıflarda yüz yüze öğretime geçmenin koşulunu oluşturmuş oldular.

Biz yüz yüze eğitime geçilmesini zaten talep ediyoruz ama talebimiz hiçbir önlem alınmadan açılması değil. Bizim isteğimiz bir an önce öğretmenlerin aşılanması, yüz yüze eğitimin açılması. 24 Ocak’ta yapılan iş tamamen özel okulların talebi üzerine yapılmış bir açıklama. Özel okul sahipleri ve dernekleriyle yapılan süreç belirliyor.”

Prof. Dr. İlhan'dan yüze yüze eğitim açıklaması: Üniversiteler kararını kendisi vermeli' Eğitim Eğitimcilerin MEB'e karne notu sıfır Eğitim Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişi sürüyor: 'Kayyum rektör istemiyoruz' Eğitim 'Yabancı dil sınav sistemi gözden geçirilmeli' Eğitim