MEB skandal protokolü imzaladı! Diyanet'e terk ediyor
Çocuk “hafızlar” için yeni bir adım atan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Diyanet ile protokol imzalayarak, kendi sorumluluğundaki alanları terk etme çalışmalarına hız verdi.
MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında “Okul-Kuran Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Protokolü” imzalandı.
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre; çocukların üzerinde Diyanet’in etkisini daha da artıracak protokolle, taşrada müftülükler il milli eğitim müdürlükleri ile birlikte çalışacak. MEB ise “hafızlık projesi” uygulayan imam hatip ortaokullarının sayısını artıracak.
“Yatılı” eğitim olması gerektiği belirtilen “hafızlık projesinde”, çocukların okul dışındaki neredeyse bütün hayatını Diyanet şekillendirecek. MEB, “yarışmalar ve icazet merasimleri” gibi etkinlikler için Diyanet ile işbirliği gerçekleştirecek.
Eğitime ara verilmesi istendi
Proje kapsamında MEB’in hafızlık eğitimi veren imam hatip ortaokullarında çocuklar gündüzlü ve yatılı olarak 4 yıl eğitim alacak. Bakanlığın “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Uygulama Usul ve Esasları” kitabına göre, “hafızlık eğitiminin üç aşamasından ‘Hazırlık ve Haslama (Pekiştirme)’ kısmının okulda, ‘Hafızlık’ eğitimi aşamasının ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu veya desteklediği programlarla” tamamlanacak.
MEB’in Diyanet ile birlikte yürüttüğü proje kapsamında öğrencilerin okullardaki eğitimlerine ara vermeleri de “istenilen hedef” için gerekli sayıldı. Proje kitabında, “İstenilen hedefe ulaşılması için hafızlık proje uygulayan imam hatip ortaokullarında ‘seçim’, ‘ön hazırlık’, ‘hafızlık hazırlık’ ve ‘hafızlığa başlama’ aşamalarını tamamlayan öğrencilere 6. sınıfta izin verilmesi temel bir ilke olarak önerilir” denildi. Planlamada öğrencinin en geç 6. sınıfın sonundaki temmuz ayında hafızlığını bitirmesi ve okula başlamadan önce en az bir defa “haslama” yapması hedeflendi.
Tarikatlara kapı aralandı
İmzalanan protokol kapsamında MEB, çocukların “mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi” için Diyanet’i adres gösterecek. Protokol kapsamında MEB’in öğretmen sayısı yetersiz kalırsa Diyanet, Kuran kursu öğreticileri ile eğitmen desteği verecek.
Bakanlığın yasal birçok görevinde Diyanet’e yetki devredilirken, yeni gelişen koşullara göre uygulama usul ve esaslarına ilişkin kitap da güncellenecek. Kamu kaynaklarını da unutan MEB, proje ile eğitim dışı kuruluşları da bütçe kaynağı olarak planladı.
Bu kapsamda “Projenin uygulanmasında maddi ve yerel imkânlardan yararlanmak ve hedeflenen amaçları gerçekleştirmek için müftülükler, üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yapılabilir” denilerek, vakıf ve dernek görünümlü dini yapılara da kapı aralandı.
Neden hafızlık için ortaokul?
MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın çocukların erken yaşta hafızlığa yönlendirilmesine ilişkin proje için hazırladığı sunumundan ayrıntılar şöyle:
Ağaç yaş iken eğilir: Yaş grubunun 11-13 olması Kuran hıfzı için daha uygundur. Kız çocuklarının bu devrede hafızlık yapmaları daha kolaydır. Bu dönemde yapılan hafızlık daha çabuk, kolay ve sağlam olmaktadır. 6. sınıfın dersleri 7. sınıfa nazaran daha kolaydır. Öğrenci ayrıldığı süre içindeki eğitim açığını daha kolay kapatabilmektedir.
Hafızlık yatılı olmalı: Hafızlık eğitim desteği verilen imam hatip ortaokulu ile en yakın bir Kuran kursu ortak hareket etmelidir. İl müftülükleri ile protokollerin imzalanması işleri kolaylaştıracaktır. İmam hatip ortaokulu yatılı olmalı veya yatılı bir Kuran kursu ile işbirliğine gidilmelidir. Hafızlık çalışması için 6. sınıfta ara verilmelidir.
Yüreği yetmeli: Hafızlık eğitiminde işbirliği yapılan Kuran kursu öğreticileri bu konuda mahareti ve yüreği olanlardan seçilmelidir.