Meclis Saray'ın noterine dönüştü
Başkanlık sistemine geçilen 24 Haziran sonrası Meclis, Saray’ın damgasını vurduğu torba yasaları onama organına dönüştürüldü. 153 ayrı kanunda 413 adet değişiklik yapıldı.
Başkanlık sistemine geçilen 24 Haziran sonrası Meclis, Saray’ın damgasını vurduğu torba yasaları onama organına dönüştürüldü. 153 ayrı kanunda 413 adet değişiklik yapıldı.
Meclis, rejimi değiştiren Anayasa değişikliklerinin tümüyle yürürlüğe girdiği 24 Haziran sonrası Saray’ın damgasını vurduğu torba yasaları onama organına dönüştürüldü. 27’inci yasama döneminde 14 torba yasa ile 153 kanunda 413 değişiklik yapılırken, Meclis dışında hazırlanan düzenlemelerle bazı yasalarda defalarca değişikliğe gidildi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 24 Haziran seçimlerinden sonra başlayan Meclis’in 27’inci yasama dönemindeki faaliyetlerini mercek altına aldı. Özel, bu süreçte çıkarılan yasalarla ilgili tekliflerin ya doğrudan Saray’dan ya da Saray’ın kontrolündeki bakanlıklardan geldiğine ve hazırlık sürecinde STK’ların, sendikaların ve diğer paydaşların görüşlerinin alınmadığına dikkati çekti.
ANAYASA’YA KARŞI MUVAZAA
Yasaların çıkarılması sürecinde muhalefetin önerilerine iktidar kanadından çoğu kez “Bunu iletelim” karşılığı verildiğini vurgulayan Özel, bunun tekliflerin asıl sahiplerinin milletvekilleri değil, Saray danışmanları olduğu yönündeki görüşleri doğruladığını kaydetti. Özel, “Meclis dışı mecralarda kanun yazımı yasama yetkisine el atma ve düpedüz egemenlik hakkına saldırıdır. Bu yöntem anayasaya karşı muvazaadır ve bu tekliflerin Cumhurbaşkanı talimatlarıyla, saray bürokratları ve bakanlıklar tarafından hazırlandıkları iktidar partisi milletvekillerinin, yalnızca imzaları ve oylarına ihtiyaç duyulduğunun bir göstergesidir” dedi.
TALİMATLARA YETİŞEMİYORLAR
Özel’in yaptığı çalışmaya göre Meclis’ten 27’inci yasama döneminde bütçe dışında 21 yasa geçti. 3 uluslararası anlaşma, 1 OHAL KHK’sinin kanunlaşması dışında kalan 17 yasanın 14’ü torba yasa niteliğinde.
Bu süreçte 153 ayrı kanunda 413 adet değişiklik yapıldı. Aynı yasada birbiri ardına değişikliğe gidilmesi dikkati çekerken, Özel bunun “yasama, yürütme organının emir ve lamitatlarına yetişemediği” yorumlarına neden olduğuna dikkati çekti.
27’inci yasama döneminde Maden Kanun’u 20, Karayolları Trafik Kanunu 16, Çevre ile İcra ve İflas Kanunları 11’er, İmar ile Ceza Muhakemesi Kanunları 9’ar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 8, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, Dışişleri Bakanlığı Personeline İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nda 7’şer kez değişiklik yapıldı.