Meclis, uyuşturucudan tutuklanan Ali Osman Akat’a ‘temizlik kiti’ için 327 bin TL ödedi

Abone ol

Uyuşturucu ticareti suçlamasıyla tutuklanan Ali Osman Akat'ın başında bulunduğu L'actone Holding, Meclis’e sattığı ‘temizlik kiti’ karşılığında 327 bin TL aldı.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, TBMM Başkanlığı, uyuşturucu ticareti yaptığı suçlamasıyla tutuklanan Ali Osman Akat'ın yönetim kurulu başkanı olduğu L'actone Holding’e ‘temizlik kiti’ satışı karşılığında 327 bin 516 TL ödeme yapıldığını açıkladı.

CHP’li Özgür Özel, Ali Osman Akat'ın cezaevindeyken de teklif isteğinde bulunduğuna dikkat çekerek “Kamuoyunun aydınlatılmadığı noktalar var” dedi.

ÖZEL SORDU, MECLİS BAŞKAN VEKİLİ YANITLADI

Kolombiya’dan 'kozmetik ürün' adı altında uyuşturucu ticareti yaptığı suçlamasıyla geçen aralık ayında tutuklanan Ali Osman Akat'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu L'actone Holding’in geçtiğimiz ay Meclis’e ‘temizlik kiti’ sattığı ortaya çıkmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tartışmalı firmadan yapılan dezenfektan ve kolonya alımları ile bu alımlar karşılığında ödenen miktarı Meclis gündemine taşıdı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a uyuşturucu ticareti ile gündeme gelen firmadan alınan dezenfektan ile kolonyalara test yapılıp yapılmadığını soran Özel, söz konusu alımların neden ihale yerine ‘piyasa fiyat araştırması’ yöntemiyle yapıldığına yanıt istedi. CHP’li Özel’in soru önergesini Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıtladı.

‘MECLİS 22 ‘TEMİZLİK KİTİ’ ALIMININ YARISINI L’ACTONE FİRMASINDAN YAPTI’

Covid-19 salgınının başladığı Mart 2020 tarihinden Nisan 2022 tarihine kadar geçen 2 yılda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı İdari Teşkilatı tarafından 4 milyon 988 bin 36 litre kolonya ve 32 bin 850 litre dezenfektan alımı yapıldığını açıklayan Bilgiç, “Yukarıda bahsi geçen süre içerisinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatının ihtiyaçları doğrultusunda toplamda 22 kez kolonya ve dezenfektan alımı yapılmış olup bunlardan 11 tanesi (alımların tümü kolonyadır) kuruma sunulan teklifler arasından en avantajlı fiyat teklifini sunan L'actone marka ürünlerin üreticisi olan ilgili firma üzerinden gerçekleştirilmiştir” dedi.

‘FİRMAYA 327 BİN TL ÖDENDİ’

Bilgiç, söz konusu ürünlerden L'actone marka olanlar için ilgili firmaya KDV hariç 327 bin 516 TL ödeme yapıldığını söyledi.

AKAT CEZAEVİ’NDEYKEN DE FİRMADAN TEKLİF İSTENDİ

Kolonya ve dezenfektan alımı için ihale yerine “piyasa fiyat araştırması” yönteminin tercih edilme nedenini de açıklayan Bilgiç, şunları ifade etti:

“TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatının ihtiyaçları kapsamında kolonya ve dezenfektan alımları, salgın döneminde; mesai durumu, çalışan sayısı ve tedarik edilecek ürün miktarındaki belirsizlikler gözetilerek 4734 sayılı Kanun'un 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında gerçekleştirilmiş olup söz konusu alımlar, aynı maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca piyasa fiyat araştırması yapılarak usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 2022 yılı içerisinde yapılan alımlar için diğer firmalar ile birlikte L'actone marka ürünler için de ilgili firmadan teklif isteğinde bulunulmuştur.”

Bilgiç, ayrıca söz konusu firmadan temin edilen ürünlerin laboratuvar analizinin yapıldığını ve üründe sağlık sorununa yol açabilecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını kaydetti.

ÖZEL: SORULARIMIZ YANITLANMAK İSTENMEDİ

Meclis Başkanvekili Bilgiç’in soru önergesine verdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Özel’e göre konuya ilişkin aydınlatılmayan noktalar var. Özel, “Bunu TBMM Başkanlığı’nın dikkatsizliğine veremeyeceğimize göre, yanıtlanmak istenmemesi biçiminde değerlendirmemiz gerekmektedir. TBMM Başkanlığı’nca yapılan alımların ayrı ayrı tarihlerini ve miktarlarını sormamıza rağmen toplam bir rakamla yanıt verildi. Hal böyle olunca, ilk olarak 23 Nisan 2020’deki Meclis oturumunda gördüğümüz Tekirdağ menşeli L’Actone marka kolonyaların nasıl alındığı konusu milletvekilleri arasında konu edilmiş, Meclis Başkanı da şifahi olarak tutanak altında olmayan bir ortamda bu kolonyaların Meclis’e hediye edildiğine yönelik bir söylemde bulunmuştur. Bu yanıtta o tarihteki kolonyaların nasıl ve hangi yolla alındığı konusu da açıklığa kavuşmamıştır. TBMM’nin bu kolonya ve dezenfektan için tercih ettiği piyasa fiyat araştırması yönteminin başka hangi malzemeler için yapıldığı sorumuza da geçiştirerek yanıt vermiştir. İlgili şirketin başka yetkililerinin Yönetim Kurulu Başkanı’nın cezaevinde olduğu bu uyuşturucu operasyonuyla bir bağlantıları olup olmadığı konusunda da kamuoyunun aydınlatılması gerektiği açıktır” ifadelerine yer verdi.

SADAT yöneticisi Ergür: SADAT, sahada silahlı grupları eğiten bir yapı değil Gündem Tevfik Göksu: İstanbul'da mülteci sorunu yok, Esenler'de 57 bin mülteci var ama sorun görmüyoruz Gündem Kılıçdaroğlu'nun avukatı: Erdoğan'ın açtığı tazminat davalarını kaybetmiyoruz, hemen icra takibi şık değil Gündem İşten çıkarma yasağı varken kovulan avukat, 'kötü niyet tazminatı' kazandı Gündem