Meclis'e verilen soru önergelerinin yarısından fazlası yanıtsız kaldı
CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, 16 bakan ve bir Cumhurbaşkanı Yardımcısının soru önergelerine cevap verme istatistiklerini açıkladı.
CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, 16 bakan ve bir Cumhurbaşkanı Yardımcısının soru önergelerine cevap verme istatistiklerini açıkladı.
Buna göre 27. Yasama döneminde 21 bin 504 soru önergesinden 11 bin 663'ü cevaplanmadı. 7 bin 658'i süresi geçtikten sonra cevaplanan önergelerin sadece 1.700'ü süresi içerisinde cevaplandı.
Yılmazkaya, “Milletvekilleri olarak, ilimizde, bölgemizde ve ülke genelinde vatandaşın karşılaştığı ve yaşadığı sorunları gündeme getiremeye çalıyoruz. Çözüm üretmesi için soru önergeleriyle konuyu bakanlara iletiyoruz. Ama görüyoruz ki bakanlar milletin seçtiği Meclisi dikkate almıyor” ifadelerini kullandı.
Milletvekillerinin vatandaşların sorunlarına gündeme getirip sorunlarına çözüm bulabilmek için soru önergesini verdiğini kaydeden Yılmazkaya, "Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sistemiyle birlikte dışarıdan atanan bakanların meclisten ve siyasetten kopuk olması yüzünden yazılı soru önergelerine cevap verme oranları çok düştü” dedi.
Sağlık Bakanlığı'na cevaplanması için milletvekilleri tarafından 1493 soru önergesi verildiğini ancak bunlardan sadece 14'üne süresi içinde cevap verildiğini kaydeden Yılmazkaya, bakanlıkların soru önergelerine cevap vermemesini "ciddiyetsiz ve disiplinsiz bir hareket" olarak değerlendirdi.
Süresi içinde cevaplanan sorularında dalga geçer gibi cevaplarla geçiştirildiğini vurgulayan Yılmazkaya, ‘süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı’ ibaresinin de aslında sorunun cevabının verilmediği anlamına geldiğini vurguladı.
Konuyla ilgili bakanlıkların bürokratlarını da eleştiren Yılmazkaya şunları söyledi:
“Birçok bakanın siyasetten gelmediği için duruma hakim olmayabilir. Ama ben bu işi bilen deneyimli bürokratlara hayret ediyorum. Bu hükûmet hiç gitmeyecekmiş gibi hareket etmeleri çok yanlış. Olası en erken seçimde iktidar değiştiğinde ben ya da bana benzer bir arkadaşımız bakan olduğunda yüzümüze nasıl bakacaklar. Bu utancı nasıl kaldıracaklar, ya da 'Bu iktidarla geldik bu iktidarla gideriz mi' diye düşünüyorlar, doğrusu çok merak ediyorum. Sayın Bakanları ve bürokratları bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyor”