Meclis'te çalışan çok, eşitlik yok

Abone ol

Meclis'te çalışan sayısı artarken, eşitsizlikler de katlandı.

TBMM Başkanvekili Şentop, 2014 yılında 5 bin çalışanı bulunan Meclis’in personel sayısının dört yılda bin 700 kişi arttığını bildirdi. Şentop ayrıca aynı işi yapan personelin “statüleri” nedeniyle farklı maaşlar aldığını ifade etti

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre işlevi AKP’nin getirdiği sistemle giderek daralan Meclis’in personel sayısı dört yılda 5 binden 6 bin 712’ye yükseldi. Çalışanların 2 bin 173’ünün kadrolu, 3 bin 168’inin sözleşmeli, kalanı ise “işçi” statüsünde çalışıyor.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergede TBMM’deki personel sayısını ve çalışanlar arasındaki maaş dengesizliğinin nedenini sordu. Meclis çalışanlarının aynı işi yapmasına karşın farklı maaşlar aldığını ve pirim ile mesai ücretlerinin de farklılık gösterdiğini ifade eden Antmen, bu durumdaki çalışan sayısı ile ücret dengesizliğinden kaynaklanan mağduriyetin ne şekilde çözüleceği sorularını yöneltti.

ŞENTOP YANITLADI

Antmen’e yanıt, TBMM Başkan Vekili Mustafa Şentop’tan geldi. Dört yıl önce 5 bin 12 personele sahip TBMM’nin çalışan sayısının 6 bin 712’ye çıktığını ifade eden Şentop, çalışanların yalnızca 2 bin 173’ünün kadrolu personel olduğunu belirtti. Şentop, 3 bin 168 kişinin sözleşmeli ve geri kalan bin 371 kişinin ise “işçi” statüsünde çalışan olduğunu bildirdi.

Şentop yanıtında, TBMM’de çalışan personel arasındaki ücret farklılığını da kabul etti. Aynı işi yaptığı halde farklı maaşı, primi ve mesai ücreti alanlar olduğunu dile getiren Şentop, bu durumun yalnızca TBMM’yle sınırlı olmadığını belirtti. Tüm kamu kurumlarında aynı işi yapmasına karşın kadro statüsü nedeniyle farklı ücret alan personelin olduğunu bildiren Şentop, “Bu durum çalışanların ortak sorunu olup kamu personel mevzuatında yapılacak genel bir düzenlemeyle bu sorunun çözümü imkan dahilindedir” dedi.

AKP’li Meclis Başkanvekili Şentop’un yanıtını BirGün’e değerlendiren CHP’li Antmen, “16 yıldır iktidarda olan parti, Şentop’un üyesi olduğu parti değil midir ki düzenlemenin yapılabileceğini ifade ediyor?” diye sordu.

TBMM’nin demokrasinin, yasamanın ve halk iradesinin merkezi olduğunun altını çizen Antmen, “Yasamanın görevi, adaleti sağlamaktır. Biz CHP olarak, ‘eşit işe eşit ücret’ diyoruz. Meclis’te çok büyük adaletsizlikler var. Aynı işi yapan personel, statü farkından dolayı farklı maaş alıyor. Danışman arkadaşlarımız herhangi bir güvenceleri olmadan çalışıyor. Hiç bir tazminat hakları bulunmuyor. Bu sorunu çözecek olanlar sanki kendileri değil gibi yanıtlar veriyor” dedi.

“BU BİR İTİRAFTIR”

“Eşit işe farklı ücret” uygulamasının TBMM’de kabul edilemez bir uygulama olduğunu ifade eden Antmen, “Hem aynı işin yapan emekçilerin aynı ücreti alması hem de danışman arkadaşlarımızın iş hukukundan doğan haklarının onlara tanınması gerekmektedir. Şentop’un cevabı aslında genel bir yaranın itirafıdır. Bu yarayı bütün partiler el birliğiyle kapatmalıdır. Getirsinler bir düzenleme, ellerini tutan yok. Biz de emekçilerimizin, işçilerimizin Meclis personelimizin ve danışmanlarımızın tazminat, kıdem, maaş hakları için destek oluruz” diye konuştu.

Flaş iddia: 'Gül değil Davutoğlu parti kuracak' Siyaset 'Kırklareli marka şehir ve mutlu insanlar kenti olacak' Siyaset Leyla Güven'in sağlık durumu kötüye gidiyor Siyaset 'Hiçbir yapılan hukuka uymuyor' Siyaset