Megastarı Bahçeli'den koruyan 'kalkan': Tarkan'ın dedesinin kardeşi Fethi Tevetoğlu kimdir?
Son dönemdeki çıkışları göz önünde bulundurulduğunda 'Geççek' şarkısı üzerinden Tarkan'ı hedef alması beklenen MHP lideri Bahçeli, bunun yerine muhalefeti eleştirmekle yetindi.
GERÇEK GÜNDEM
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği grup toplantısında kendini muhalif olarak tanımlayan vatandaşların 'marş' edindiği 'Geççek' şarkısına değindi.
Şarkıyı sahiplenenler için "Akbabalar leşe nasıl üşüşürse bu şarkıya musallat olanlar çıkmıştır" diyen Bahçeli, ardından şunları kaydetti:
"Tarkan şarkı sözleriyle Kovid-19 dönemini kast ettiğini söylüyor. 'Hayır' diyorlar. Niyet okuyucuları fitne yayıyorlar. Bu saptırmanın, kandırmacanın kime ne faydası var. İktidar şarkıyla kurulmadı, hükümet şarkıyla oluşmadı. Bir şarkıyla yıkılmaz, yıkılamaz. Bu tekerlek bu tümsekte kalamaz. Buradan Zillet İttifakı'na ekmek çıkmaz. Tarkan'dan zilletin tarzanı çıkarılmaz. Bir şarkı sözünden yeni kutuplaşma sayfası açmanın kimseye sağlayacak bir şeyi yoktur.
Tarkan'dan muhalif bir fikir üretme peşine düşenler, tavsiyem ölnce onun 'Kıl Oldum Abi' şarkısını dinlesinler. Başkası Olma Kendin Ol şarkılarına kulak versinler."
Son dönemdeki çıkışları göz önünde bulundurulduğunda Bahçeli'nin şarkı üzerinden megastarı eleştirmesi bekleniyordu. Örneğin Türk müziğinin 'minik serçesi' Sezen Aksu'nun beş yıl önce yayınlanan 'Şahane bir şey yaşamak' şarkısı geçtiğimiz ay iktidar çevreleri tarafından hedef alındığında milletin temsil edildiği Meclis'te şunları söylüyordu:
"Yazdığı ucube şarkının sözleri arasında Hz. Adem ve Havva’ya 'cahil' diyen sorumsuz şarkıcının sefalet hali, cehalet çukurunun açık seçik bir numunesidir. Bu sanatçıya diyorum ki serçeysen serçeliğini bil sakın kuzgunluğa heves etme. Bu tiplerin kafaları arızalı, kalpleri taşlı ve dikenlidir."
MHP liderinin konuşmasının devamında işin aslı anlaşıldı. Bahçeli, "Davamızın iftihar burçlarından olan, saygın büyüğümüz" diye bahsettiği, aynı zamanda Tarkan'ın dedesinin kardeşi olan Fethi Tevetoğlu'nun şiirini okudu:
"(...) Çiçek açar güneş soldursun diye
Ben de Türklük için kurban doğmuşum
Anamdan Tanrı'ya son bir hediye
Ben de Türklük için kuban doğmuşum
Dedem değirmenci,babam kaptanmış
Ninem tarlalarda kavrulmuş, yanmış
Bir çift ağam yurda sunulan kanmış
Ben de Türklük için kurban doğmuşum. (...)"
KİMDİR FETHİ TEVETOĞLU?
Tevetoğlu, Komünizmle Mücadele Derneği'nin kurucusu. 31 Ocak 1916'da İstanbul’da doğdu.
Asker olan babasından etkilenerek milliyetçi bir hayat görüşüme sahip olan Tevetoğlu'nun edebiyata ve şiire oldukça düşkün olduğu biliniyor. Öğrencilik döneminde Nihal Atsız ile tanışarak Türkçülük mücadelesinde yer aldı. Kopuz, Atsız Mecmua, Türk Kültürü, Orhun, Türk Sazı, Çınaraltı, Ülkü, Toprak dergilerinde ve Tasvir, Yeni İstanbul, Son Havadis gazetelerinde bu alanda yazılar yazdı.
Irkçılık-Turancılık Davası kapsamında yakalanarak 11 ay hapis cezasına çarptırıldı. Siyasi kariyerine ise 1957 yılında Demokrat Parti Samsun İl Başkanı olarak başladı. 1961-1974 yılları arasında Samsun Cumhuriyet Senatörü oldu.
Bunun yanında İslam Ülkeleri Konferansı Başkan Yardımcılığı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Müslüman Mültecileri Kalkındırma Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanlğı gibi pek çok görevde bulundu.
ESERLERİ
- Yarın Turan Benimdir
- Bir Bayrak Altına
- Türklüğe Kurban
- Büyük Türkçü Müftüoğlu Ahmed Hikmet
- Enis Behiç Koryürek- Hayatı ve Eserleri
- Faşist Yok Komünist Var
- Dış Politika Görüşümüz
- Milletlere Işık Tutan İki Beyanname
- Komünist Blokta Milliyet ve Mefkure
- Kıbrıs ve Komünizm
- Açıklıyorum
- Yirminci Yüzyılın Yüzkarası: Utanç Duvarı
- Türkiye'de Sosyalist ve Komünist Faaliyetler
- Mukaddes Topraklardan Geçen Yol
- Benim Gördüğüm Bugünkü Rusya
- Mehmed Emin Yurdakul- Hayatı ve Eserleri
- Ömer Naci
- Hamdullah Suphi Tanrıöver - Hayatı ve Eserleri
- Milli Mücadele Yıllarındaki Kuruluşlar
Türk Yurdu dergisinin 295. sayısında Ömer Özcan'ın imzasıyla yayımlanan makalede Tevetoğlu için şu bilgiler yer alıyor:
"Tevetoğlu, lise öğrenciliği döneminde tanıştığı Türkçülük fikrine sanat ve ilmi manada ölünceye kadar hizmet etmiştir. Bu hizmet döneminde hapis yatmış, siyasi ve ilmi faaliyetiyle, aldığı manevi değeri yüksek mükâfatlarla sevenlerin gönlünde en yüce makama çıkmıştır. Yine bu hizmetleri sebebiyle çok sevildiği kadar çok ta düşman kazanmış, siyasi muarızlarıyla meclis kürsüsünde, kalemiyle gazete ve dergilerde şiddetli polemiklerde bulunmaktan kaçınmamıştır.
1961 Anayasası’nın getirdiği serbestlik ortamının sağladığı imkânlarla batı ve doğudan çok sayıda Marksist eser tercüme edilmiş, sol giderek fikir akımı olmaktan çıkarak ihtilalin şehir veya kırdan yapılması üzerinde yoğun teorik tartışmaların yapıldığı eylem çizgisine ulaşmıştır. Tevetoğlu, böyle bir ortamda önemli çalışmalar yapmış ve şimşekleri üzerine çekmiştir."
Özcan'ın makalesinin tamamını okumak için tıklayın.