Mehmet Eymür'ün itiraflarını yargıya taşıyan baronun başkanı konuştu: 'JİTEM'in merkezi Diyarbakır'daydı'

Abone ol

Eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün 90'lı yıllara ilişkin itirafları hakkında suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosu'nun Başkanı Nihat Eren, açıklamalarda bulundu. Eren, ''Bir şekilde geçmişle yüzleşmek gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

SERHAT YILMAZ / GERÇEK GÜNDEM

Milli İstihbarat Teşkilatı’nda 80’li yıllarda Kaçakçılık Dairesi Müdürlüğü, 90’lı yıllarda ise Kontrterör Dairesi Başkanlığı yapan Mehmet Eymür'ün yıllar sonra gelen açıklamalarının yankıları sürerken; bugün Diyarbakır Barosu, Eymür'ün açıklamaları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mehmet Eymür ve açıklamalara konu diğer kişilerin yargılanması gerektiğini belirten baro, suç duyurusunda etkin soruşturmaların yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

GERÇEK GÜNDEM'E KONUŞTU

Eymür'ün itiraflarına ilişkin suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosu'nun Başkanı Nahit Eren, Eymür'ün açıklamalarını ve suç duyurusunu Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

''YARGI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR''

''O döneme ilişkin bu tip açıklamalar hep yapılıyordu. 90'lı yıllarda yaşananları hepimiz çok iyi biliyoruz. Zaman zaman böyle itiraf geliyor ama maalesef yargı üzerine düşeni yapmıyor'' diyen Eren, ''O dönemde yaşananlar kamuoyunada yansıyordu. Binlerce faili meçhul, gözaltında kayıp, işkence bilinen uygulamalardı. Ama aradan geçen zamana rağmen herhangi bir soruşturma ya da bu konuda ciddi bir fikri takip söz konusu değildi'' ifadelerini kullandı.

Eymür'ün açıklamalarının önemini açıklayan Eren, ''Dönemin önemli isimlerinden biri. Bizzat beyanlardan hem bunun uygulayıcısı olduğunu hem de tanıklık ettiğini dile getiriyor. Bu anlamda önemli itiraflar'' dedi.

Yargının da bu itiraflardan yola çıkarak etkin bir soruşturma yürütmesi gerektiğini belirten Diyarbakır Barosu Başkanı, ''Çünkü bu tür suçlar insanlığa karşı suçlar. Zaman aşımı olmayan suçlar.

Biz de bugün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Etkin soruşturma ile o karanlık döneme sebep olan, işkence yapan, gözaltında kayıplara neden olanlarla ilgili bir yüzleşme olur'' diye konuştu.

''JİTEM'İN MERKEZİ DİYARBAKIR'DAYDI''

90'lı yıllarda en fazla faili meçhul ve işkencelerin Diyarbakır'da yaşandığını hatırlatan Eren, ''O dönemde JİTEM'in merkezi Diyarbakır. O dönem, gözaltında kayıplar, faili meçhullerin bir çoğu Diyarbakır'da yaşandı. Bu anlamda Diyarbakır Barosu'nun bunu yapması önemli. Ama sadece Diyarbakır'da yaşandığı için Diyarbakır Barosu'nun sorumluluğu'' ifadelerini de kullandı.

''TOZLU RAFLARDA DURUYOR''

90'lı yıllardaki faili meçhul, gözaltında kayıp ve işkencelere ilişkin binlerce dosyanın savcılığın raflarından durduğunu hatırlataran Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Hala Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın raflarında takipsizlikle ya da faili meçhul bırakılmış binlerce dosya var. Belki bu suç duyurusu ile yapılacak bir soruşturma aynı zamanda tozlu raflarda duran dosyaların yeniden açılmasına vesile olur''

''GEÇMİŞLE YÜZLEŞME GEREKİYOR''

Diyarbakır Barosu Başkanı Eren, açıklamalarını, ''Türkiye'de geleceği inşa edebilmek adına ülkenin bir şekilde 90'lı yıllarla yüzleşmesi gerekiyor. O dönemle hesaplaşma gerçekleşmeden, karanlık olarak kaldığı takdirde geleceğe yönelik toplumsal barışı tesis edemezsiniz. Bir şekilde geçmişle yüzleşmek gerekiyor'' ifadeleri ile sonlandırdı.

Bursa Orhangazi'de otomobil ile minibüs çarpıştı: 7 yaralı Güncel Avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Taylan Tanay hakkında istenen ceza belli oldu Güncel İç çamaşırında eroin çıkan sanığın cezası belli oldu Güncel Samsun'da silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı Güncel