Meksika'da solun zaferi

Abone ol

Meksika'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimini, sol ittifak partisi National Regeneration Movement'ın (MORENA) adayı Andrés Manuel López Obrador kazandı...

Meksika'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimini, sol ittifak partisi National Regeneration Movement'ın (MORENA) adayı Andrés Manuel López Obrador kazandı. Obrador, Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun kurucusu olduğu, Latin Amerika sol partilerinin örgütlendiği Foro de Sao Paulo’nun içerisinden geliyor.

3. kez girdiği seçimi bu kez kazanan kısa adıyla "Amlo", radikal bir dönüşüm ve yolsuzluğu bitirme vaadi verdi. En önemli vaadi ise ABD ile olan ilişkileri sonlandırmak. Meksika sınırına yapılması planlanan duvar inşaatı ile ilgili ilişkiler gerilirken Obrador’un bu vaadi büyük destek topladı.

64 yaşındaki Obrador, heyecan verici popülist söylemleriyle seçim mitinglerine büyük bir kitleyi çekmeyi başardı. Muhalifleri, Obrador’u “ülkeyi Venezuela’ya çevirecek” diyerek suçluyor. Obrador’un Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile çok yakın ilişkileri bulunuyor.

Kendisini mevcut düzene karşı bir aday olarak tanıtan Obrador, en büyük eleştirisini, Meksika'yı on yıllardır yöneten, "güç mafyası" olarak tanımladığı yöneticilere yöneltti. Vaatleri arasında gençler için burs, yaşlılar için sosyal yardım imkanlarını artırmak da vardı.

Buna karşın “Meksika'nın sahibi gibi davranmakla” suçladığı ülkenin önde gelen iş insanlarıyla girdiği laf dalaşının ardındansa zeytin dalı uzatarak, özel sektörle iyi ilişkiler istediğini de dile getirdi.

Rusya, Ukrayna'nın ticaret yasağını uzattı Dünya ABD'den peş peşe Türkiye açıklamaları Dünya Mağarada kaybolan 12 çocuk futbolcuya ulaşıldı Dünya Ruhani'den Avrupa'ya nükleer ziyareti Dünya