Menopozla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Abone ol

Kadınlıkla ilgili pek çok şey gibi menopoz da sıklıkla olumsuz yanlarıyla gündeme geliyor.

Menopoz, her kadın tarafından farklı bir şekilde deneyimlenebilen bir süreç olmasına rağmen, hakkında konuşulanlar genellikle yalnızca olumsuz yanlarını öne çıkarıyor.

Menopoz da tıpkı doğum gibi, adet görmek gibi; kadınlığın pek çok hali gibi zor, yoğun bir deneyim olabilir ancak aynı zamanda biraz da özenle besleyici bir sürece de dönüşebilir.

Menopoz aslında nedir, ne değildir?

“Menopoza 50 yaşında girilir”

İstatistiksel olarak kadınlar menopoz evresine ortalama 51 yaşında girerler. Ancak menopozun ne zaman başlayacağı, yumurtalıkların üreme işlevlerini ne zaman bırakacağına bağlıdır ki bu da her kadında farklı bir yaşa denk gelebilir. Bazı kadınlar 40’lı yaşlarında menopoza girebilirken bazıları da 50’li yaşların sonunda menopoza girerler. Kadınlarda menopoza girme yaşının genetik olarak etkilendiği bilinir, yani anneniz ve anneanneniz kaç yaşında menopoza girdiyse sizin de o yaşta girmeniz olasıdır ancak yine de bunun zamanını kesin olarak kestirmek mümkün olmaz. Bazı sağlık sorunları nedeniyle erken menopoz da mümkün olabilir.

“Menopoz bir anda olur ve geçer”

Menopoz birdenbire olmaz, bazen uzun bir süreç şeklinde seyredebilir. Bir yıl boyunca adet görülmediğinde bilimsel olarak menopoza girilmiş sayılır ancak bazen geçiş süreci bir-iki yıl bile sürebilir. Zaman zaman adet kanamalarının görülebildiği bu geçiş sürecinde hormonal değişimlere bağlı olarak sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk, hassaslık ve ruhsal değişimler görülmesi oldukça normaldir. Menopoz öncesi bu belirtiler uzun süre boyunca görülebilir ancak adet döngüsü tamamen kesilip menopoz evresi başladığında belirtiler de kaybolur.

“Menopoz=Sıcak basmaları”

Menopoz deyince ilk akla gelen şeylerden biri de sıcak basması! Ancak bu belirti de her zaman görülmeyebilir.

Yapılan araştırmalara göre menopoza geçiş sürecinde olan kadınların %75’i sıcak basması ve gece terlemesi belirtilerini yaşar. Bu belirtiler de her kadında aynı şekilde ortaya çıkmaz. Beslenme şekliniz, ırkınız, kilonuz hatta eğitim seviyeniz bile menopoz belirtilerini deneyimleme şeklini değiştirebilir.

“Menopoz belirtilerinden kurtulmanın tek yolu hormon tedavisidir”

Hormon replasman terapisi denilen yapay hormon ilaçları tedavisiyle vücuttaki hormon dengesini sağlamak mümkün olabilir. Ancak bazen yan etkilere de sebep olabilen bu tür tedaviler, menopoz belirtileri ile baş etmek için tek yöntem değildir.

Sıcak basması, uyku düzeninin bozulması, gece terlemeleri, psikolojik değişimler gibi belirtilerle baş etmek için bazı doğal yöntemler kullanmak da mümkündür.

Stresi azaltacak yoga ve meditasyon gib yöntemler, iyi bir beslenme programı, egzersiz ve bir uzman eşliğinde alacağınız doğal gıda takviyeleri ile bu belirtiler azaltılabilmektedir.

“Menopoza girince seks hayatı biter”

Menopoz sürecinde yaşanan hormonal değişimler libidoyu etkiler, doğru, ancak bu asla seks yapamayacaksınız demek değil. Menopozdan önce düzenli ve keyifli bir cinsel hayatı olan kadınlar genellikle menopoz evresinde de cinsellikten keyif alırlar. Ancak ortaya çıkan vajinal kuruluk, depresif ruh hali gibi menopoz belirtileri cinsel enerjinizi düşürebilir.

Bu durumda da yine doğal yöntemlerle destekleyerek libidoyu arttırmak mümkün olabilir. Bazen de vücudunuz sadece biraz dinlenmek ister ve gerçekten de bir süre seks yapmak istemeyebilirsiniz, bu da sizde bir sorun olduğunu değil, sadece menopoz evresinde biraz dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu gösterir.

Gözde yaz risklerine karşı 8 altın öneri Sağlık Sahur ve iftarda art arda içmeyin! Sağlık Kadınlar o testi artık evde yapabilecek Sağlık Taşıyıcı annelik kime tavsiye edilir? Sağlık