Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'faiz indirimi' açıklaması

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Kavcıoğlu, “Finansın Geleceği Zirvesi”nde sunum yapıyor.

Turkuvaz Medya Grubu’nun kanalı A Para tarafından düzenlenen Finansın Geleceği Zirvesi’nde Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu konuşuyor.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu “Küresel üretim talep artışına yetişemedi. Pandemi krizi 2008’i geride bıraktı. Salgın dönemi 2008’den daha maliyetli oldu. Merkez Bankaları olağanüstü tedbirler aldı. Krize ilk tepkilerini faiz indirimleri ile verdiler. Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasası salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattı. Salgına karşı ilk tedbir paketini devreye aldık.” dedi.

Kavcıoğlu:

“Faiz indirimi kararıyla salgının ekonomik etkilerini gidermek için ilk aksiyonu aldık. Kredi düzenlemeleriyle ihracatçılara imkanlar sağlandı. Pandemi etkilerinin olumsuz etkilerini sınırlamak için nakit akışının işlemeye devam etmesi çok önemliydi.

Aldığımız tedbirlerin finansal piyasaların nakit akışını kolaylaştırıp, koruduğunu gördük”

NE OLMUŞTU?

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki faiz indiriminin ardından test ettiği 8.8995 zirvesinden yönünü sınırlı aşağı çevirirken piyasalarda Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun bugün yapacağı açıklamaları takip edilecek.

Piyasalar TCMB ve siyasilerin yapacağı konuşmalardan önümüzdeki aylarda da “politika hatası” olarak görülen faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini anlamaya çalışacaklar.

Küresel piyasalarda ise ABD ve Avrupa’da artan tahvil getirilerinin Japon yatırımcıların ilgisini çekmesiyle yen dolar karşısında son üç ayın en düşük seviyesine yakın işlem görürken euro karşısında ise son iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

Dolar endeksi =USD bir anlık sıçramayla son bir ayın zirvesi olan 93.526 seviyesine kadar yükselse de daha sonra büyük oranda yatay seyrederek 93.421 seviyesinde seyretti. Birçok analist doların ilerleyen zamanlarda yükseleceğini tahmin ediyor.

Denetim başladı: A101 ve BİM'e gidenler dikkat Ekonomi İngiltere merkezli kahve zinciri Türkiye’ye gelecek Ekonomi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den fahiş fiyat açıklaması Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan enflasyon açıklaması: Gelirden vazgeçtik Ekonomi