Merkez Bankası Berat Albayrak'ı mı hedef aldı?

Abone ol

Bakan Berat Albayrak, "Döviz kuru benim için hiç önemli değil" demişti. Merkez Bankası enflasyonun sebebinin döviz kuru olduğunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı açıkladığı gün, “Döviz kuru benim için hiç önemli değil. Hiç işin o tarafına bakmıyorum. Sanayi sağlam, üretim tarafı sağlam. Kur meselesinden en kârlı çıkan biz olacağız, çünkü artık kurun kontrolü bizim elimizde” demişti.

Bakan Albayrak, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın programına konuk olduğunda ise, Ahmet Hakan’ın “Dolar artınca, döviz yükselince endişeleniyorum. Endişelenmeli miyim” sorusuna Albayrak gülerek “Dolarla mı maaş alıyorsunuz” karşılığını vermişti.

Albayrak konuşmasında, “‘BMW, Mercedes pahalandı’, ‘Yurt dışına seyahatler ediyordum, pahalandı.’ Vatandaşın böyle bir derdi yok, senin böyle bir derdin var. Biz turizm için, ihracatçı için paramız daha cazip olsun diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

MERKEZ BANKASI ENFLASYONUN NEDENİNİN DÖVİZ KURU OLDUĞUNU AÇIKLADI

Merkez Bankası (TCMB) üretici fiyatlarındaki aylık yüzde 2.65 artış ile yüzde 14.33 düzeyine yükselen yıllık üretici enflasyonundaki artışta "döviz kuru gelişmelerinin" belirleyici olduğuna işaret etti.

TCMB'nin, Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda, "Üretici fiyatlarında gözlenen bu artışta döviz kuru gelişmelerinin belirleyici olduğu değerlendirilmektedir. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış eğilimi bu dönemde belirgin ölçüde yükselmiştir" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon enerji grubunda gerilerken diğer alt gruplarda yükseldi.

Aylık bazda, enerji fiyatları yatay seyretmiş; elektrik üretimi ve dağıtımı, su temini ve ham petrol fiyatlarında artış gözlenirken, rafine edilmiş petrol ürünleri ve gaz imalatında fiyatlar geriledir.

Ara malları grubu fiyat artışlarında demir-çelik, plastik ürünler, temel kimyasallar, kağıt ürünleri ve tekstil öne çıkarken, sermaye malı fiyatlarındaki artışta metal yapı ürünleri, motorlu kara taşıtları ile parça-aksesuarları ve makineler etkili oldu.

Dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya ve tüketici elektroniği ürünleri öncülüğünde yükselirken, dayanıksız tüketim mallarındaki artışta katı-sıvı yağlar belirleyici oldu.

Bu gelişmelerle, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar güçlenerek devam etti."

(odatv)

Hazine 2025 vadeli dolar cinsi tahvil ihracı için yetki verdi Ekonomi New York Borsası karışık seyirle açıldı Ekonomi Altının kilogramı 478 bin liraya yükseldi Ekonomi Lira dolar karşısında eridi! 26 yıl sonra en düşük seviyede Ekonomi