Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden örnek sözleşme

Abone ol

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Belediye-İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle 7 bin işçinin haftalık çalışma saati 45’ten 40’a düşürüldü.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Belediye-İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle 7 bin işçinin haftalık çalışma saati 45’ten 40’a düşürüldü. İşçilerin izin günleri iki güne çıkarıldı, günlük asgari ücret 110 TL olarak belirlendi. Fahrioğulları, “Mersin’de yaktığımız bu ateşin tüm işkollarında, fabrikalarda, belediyelerde devamını istiyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Belediye İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeye göre, taşeron işçiler saatlerden izin günlerine kadar birçok hak kazanımı elde etti. Türkiye’de ilk olan bu uygulamayla beraber haftada 45 saat olarak belirlenen çalışma saati 40’a düşürüldü. Resmi tatil olarak belirlenen 1,5 gün, iki güne çıkarıldı. Öte yandan kadına yönelik şiddet eylemİ gerçekleştiren kişiler için tazminatsız çıkış maddesi kondu. Günlük asgari ücret ise 98 liradan 110 liraya çıkarıldı.

DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMA

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Belediye İş Akdeniz Bölge Örgütlenme Temsilcisi Mithat Fahrioğulları, yapılan bu uygulamaların Türkiye’de ilk olduğunun altını çizerek şöyle dedi: “Bütün Türkiye’de resmi olarak haftalık çalışma saati 45. Haftanın ise beş günü çalışılıyor, cumartesi günü de öğlene kadar. Biz ilk defa şirketlerde, taşeronlarda çalışan arkadaşlarımızın haftalık çalışma saatini 40 saate düşürdük. Ve bir tek pazar günü değil haftanın iki günü istirahat edecekler. Özel şirketlerde bırakın 45 saati, 50 - 60 saat çalıştırma yapılıyordu. Şimdi Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iki büyük şirkette toplam 7 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesiyle haftalık saati 40’a düşürüp istirahat gününü ikiye çıkardık. Bu gerçekten devrim niteliğinde bir uygulama.”

GÜNLÜK ASGARİ ÜCRET ARTTI

Çalışma saatlerinin düşürülmesiyle birlikte vardiya sisteminin artacağından istihdam alanının da genişleyeceğini kaydeden Fahrioğulları, “Aynı zamanda saatlerin daha da düşürülmesi demek, vardiya sisteminin üçten dörde çıkma gibi bir rakama ulaşmasını sağlayacak. Bu da Türkiye’de işsizliğin önlenmesi gibi çok ciddi bir katkı sağlayacak. Biliyorsunuz hükümet günlük asgari ücreti 98 lira olarak açıklamıştı, biz 110 liraya çıkardık. En düşük işçi yevmiyesini de 125 liraya çıkarmış olduk. Öte yandan kadına yönelik her türlü darp, şiddet gibi olumsuz tutum sergileyen kişilere karşı tazminatsız çıkış maddesini koyduk” şeklinde konuştu.

Fahrioğulları, sözlerini şöyle noktaladı:

“Burada 40 saat çok önemli bir uygulama. Bizler işçileri robot olarak görmüyoruz. Çocuklarına, ailelerine, çevrelerine zaman ayırabilmeleri için de bu 40 saat uygulamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mersin’de yaktığımız bu ateşin tüm işkollarında, fabrikalarda, belediyelerde devam etmesini istiyoruz. İşçileri robot olarak gören anlayışın artık değişmesi gerektiğini, çalışırken dinlenmelerinin en doğal hakları olduğunu, enerjilerini ailesine de ayırması gerektiğine inanıyoruz.”

AKP'li belediye döneminde alınan 12 milyon Avro’luk krediyi sordu: Borcu biz ödüyoruz paraya ne oldu? Yurttan Haberler Alper Taşdelen: Makam aracını kullanmayı bıraktım, satışa çıkarıyoruz Yurttan Haberler MHP’li belediyenin suya her ay zam yaptığı ortaya çıktı! Yurttan Haberler Muğla'da öldürülen Pınar Gültekin'in adı Adana'da yaşatılacak Yurttan Haberler