MHP hayal mi pazarlıyor, AKP’ye sopa mı gösteriyor: TURKEN Vakfı’yla siyasi etik tartışmaları yeniden gündemde

Abone ol

Kılıçdaroğlu'nun TURKEN Vakfı'yla ilgili açıklamaları siyasi ahlak tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. MHP'nin ara ara gündeme getirdiği AKP’nin “hassas karnı” olarak değerlendirilen siyasi etik/ahlak yasası nedense bugüne kadar Meclis’te görüşülmedi.

GERÇEK GÜNDEM - CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesinin vakıflar üzerinden ABD’deki TURKEN Vakfı'na Türkiye'den 1 milyar TL aktardığını öne sürdü.

“Kaçış planının anatomisini anlatıyorum” diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın kendisine dava açmasının ardından "Bu vakıflar üzerinden paraları transfer ettiren, oğlun Bilal Erdoğan. Parayı alan tarafta ise kızın Esra Albayrak var. TURKEN paravan bir vakıftır, amacı ABD’ye servet ve insan transferidir" dedi.

CHP liderinin açıklamalarının ardından, bazı kesimlerden ABD’ye aktarılan paranın az olduğu itirazları geldi. Kılıçdaroğlu, eleştirilere “Buradan ‘Bu da rakam mı ki’ diyen aklıevvellere sesleniyorum: Milletten çalınan 1 kuruş bile rakamdır ve haramdır! Ayrıca paylaşmamın sebebi yolsuzluğa dikkat çekmek değildir -zaten onu herkes biliyor-, amacım bir para kaçırma sistemini ifşa ederek çalışamaz hale getirmektir” diye yanıt verdi.

ASIL MESELE SİYASİ AHLAK

Ana muhalefet liderinin işaret ettiği noktalardan birisi de siyasetin finansmanı noktasıydı. Muhalefet liderleri, iktidar değişikliğinde yapılacak ilk düzenlemelerden birinin de siyasi ahlak yasası olduğunu söylüyorlar. Hakeza, dün akşam gerçekleşen Altılı Masa zirvesinde kaleme alınan bildiride, siyasi ahlak yasasına vurgu yapıldı.

Türkiye’nin son 10 yılına yayılan tartışma, siyasi etik konusunda liderlerin açıklamalarıyla şekilleniyor. Ancak, konuyla ilgili atılmış herhangi bir adım yok!

DAVUTOĞLU GÜNDEME GETİRDİ AKP’DE KAVGA BAŞLADI

Son 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP’de, 2015 yılında başlayan iç tartışmaların son hamlesi dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’dan gelmişti. Davutoğlu’nun, Siyasi Ahlak Yasasını çıkarma çabaları, büyüyen kavgayla birlikte görevden alınmasıyla boşa düştü.

2015 yılındaki tartışmalar sonrası Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık koltuğundan olmuş, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğuna Binali Yıldırım oturdu. Siyasi ahlak yasası tasarısı bir daha indirilmemek üzere rafa kaldırıldı.

Davutoğlu, yaptığı açıklamada Başbakanlığına ve AKP’den kopuş sürecinin başlamasına yasa tasarısının neden olduğunu ileri sürerek şu açıklamaları yaptı:

“Parti içinde engellendim ki başbakanlığıma mal oldu. Ben bataklıkla mücadele etme kararı aldım. O yolsuzlukların tümü bitecekti. Siyasi ahlak yasası çıksaydı, bir milletvekili gayrı meşru bir şekilde 10 bin dolar almazdı gibi bir şey yaşanamazdı, anında milletvekilliği biterdi. O ihale yasası çıkarılabilseydi, bugün gündeme gelen o marina olayı da dahil olmak üzere usulsüz ihalelerle, usulsüz mülkiyet devri üzerinden yapılanların hiçbirisi de olmazdı. Bu mücadeleyi ben yürütürken hem parti içinden engellendim hem bizzat Cumhurbaşkanı tarafından bana “Bunları çıkarırsanız görev alacak bir ilçe başkanı bulamazsınız” dendi, hem de bugün, bütün bunlardan rahatsız olan sivil toplum kuruluşları “Başbakan haklı” diye bir çağrıda bulunmadı.”

ERDOĞAN: GÖREV ALACAK İLÇE BAŞKANI BULAMAZSINIZ

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 14 Ocak 2015’de açıkladığı teklifin ardından, 19 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan eleştiriler geldi.

Erdoğan, Davutoğlu’nun açıkladığı tasarıyla ilgili eleştirisini kameralar önünde “Böyle giderse görev alacak il ve ilçe başkanı bulamazsınız” sözleriyle dile getirdi. Erdoğan, bu paketin açıklanma şekline itirazını ise, “Bu tip şeyler açıklanmadan önce birlikte bir istişare yapılması yararlı olur” diyerek gösterdi.

MHP HAYAL Mİ PAZARLIYOR ORTAĞINA SOPA MI GÖSTERİYOR

Siyasi Ahlak Yasası, sadece muhalefetin gündeminde değil. Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dönem dönem partisinin yasayla ilgili çalışma yaptığını ve Meclis’e sunacaklarını söylüyor.

Bahçeli, 8 Haziran 2021’deki konuşmasında, siyasi etik yasasının önemli olduğunu ve bir an önce mutabakatla çıkarılması gerektiğini söylemişti.

15 Mart 2022’de ise Anadolu Ajansı, MHP’nin bir kanun tasarısı hazırladığını ve ay içinde Meclis’e sunacağını aktardı. MHP Siyasi Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin, çalışmanın, "ahlaki yozlaşmanın önlenmesi ve temiz siyaset alt yapısının temeli olan etik ilke ve davranışların yerleştirilmesine katkı sağlayacağını ileri sürdü.

4 Nisan 2022’de ise MHP’nin yayın organı Türkgün gazetesinin manşetinde Cengiz Şahin vardı. MHP’li Şahin, gazeteye verdiği röportajda siyasi etik yasası hazırladıklarını ve Meclis’e sunacaklarını söyledi.

MHP’nin zaman zaman gündeme getirdiği ve AKP’nin “hassas karnı” olarak değerlendirilen siyasi etik/ahlak yasası nedense bugüne kadar Meclis’te görüşülmedi.

Sonuç olarak; seçimlere yaklaşan Türkiye’de politik arena giderek daha da sertleşecek. Siyasetin finansmanı, vakıflar aracılığıyla ilgili para transferleri tekrar tekrar gündeme gelecek.

Altılı Masa, dün yaptığı açıklamada iktidarı aldıklarında, siyasi ahlak yasasını geçireceklerini söyledi. Peki, MHP ne yapacak? Cumhur İttifakı içindeki gidişat hazırladıkları yasa tasarısının akıbetini mi belirleyecek yoksa Bahçeli’nin 2021 yılındaki açıklamasına sadık kalınarak yasanın çıkması için Meclis’te mutabakat mı aranacak?

MHP
Türkiye'nin ilk karantina ve salgın hastanesinde Kovid-19 alanları kapatıldı Güncel Hande Çinkitaş cinayeti davasında 21 yıl sonra karar: Baba ve üvey anneye beraat Güncel Mezarlık kapılarını çaldılar Güncel İDO artan maliyetlere dayanamadı; Bandırma ve Mudanya seferleri durduruldu Güncel