Milli Eğitim Müdürü'nden skandal suçlama!

Abone ol

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda yaşanan olaylardan rehber öğretmenleri sorumlu tuttu.

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN - BİRGÜN / Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle okullardaki etkinlikleri sınırlandırılan rehber öğretmenlere bir darbe de Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden geldi. Rehber öğretmenlerin, “Öğrenciyi dersten alıkoymak suretiyle” dersin kazanım bütünlüğünü bozduğunu savunan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara “Rehber öğretmenleri öğrencilerle genel konularda bireysel görüşme yapmamaları konusunda uyarın” talimatını verdi.

Pedagoglar ise, rehber öğretmenlere çıkartılan her zorluğun çocuklara yönelik şiddet ve cinsel tacizin önlenmesini güçleştireceğini belirterek karara tepki gösterdi.
Yönetmelik değişikliğiyle görev kapsamları daraltılan ve nöbet uygulaması getirilen rehber öğretmenler bir engellemeyle daha karşılaştı. Öğrencinin talebi üzerine ya da ihtiyaç duyulan durumlarda bireysel veya grupla psikolojik danışma ve görüşme yapan rehber öğretmenlerinin bu görevlerini yürütmesini zorlaştıracak bir adım atıldı.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün MEB müfettişlerin yaptığı soruşturmaya dayanarak aldığı öğrenilen karar ile rehber öğretmenlerin ders saatlerinde öğrencilerle görüşmesi yasaklandı.

“Öğrenciyi dersten alıkoymak…”

İl genelindeki okullara Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete’nin imzasıyla gönderilen, “Rehber Öğretmenler” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Rehber öğretmenlerin öğrenciyi dersten alıkoymak suretiyle TYT, AYT, YKS, sınav sistemi gibi genel konuda bireysel görüşme yapmasının, dersin kazanım bütünlüğünü bozacağı ve öğrencilerde kazanım eksikliğine sebebiyet vereceğinden; ders esnasında görüşme yapılmaması hususunda rehber öğretmen olan tüm okul müdürlüklerinin yazılı uyarılması gerektiği bildirilmiştir. Rehber öğretmeni olan tüm okul müdürlüklerinin yazılı uyarılmasının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.”

“Alıkoymak suçu tanımlar”

Yazıda geçen, “Alıkoymak” ifadesinin eğitim literatüründe karşılığı olmadığına dikkati çeken Rehber Öğretmen Seda Kabak, “Bu ibare suç kavramını tanımlamak için kullanılır. Rehber öğretmen kimseyi alıkoymaz” dedi. Öğrencilerin rehber öğretmenlerle sınava yönelik yaptığı görüşmelerin öğrenci açısından olumlu sonuçları olduğunu belirten Kabak, “Bu görüşmeleri ders dışı saatlerle sınırlandırırsanız teneffüslerden 40, öğlen aralarından 60 olmak üzere ortalama bir buçuk saatlik vakit kalıyor. Bu sürede verimli bir çalışma yürütmek olanaksız” diye konuştu.

“Eğitim sistemi bir bütündür”

Kabak, öğrencilerin büyük bölümünün evlerine servisle gittiğinin altını çizerek “Öğretmenler okuldan sonra zaman ayırmak istese de bu mümkün olmaz. Dolayısıyla teneffüs ve öğle aralarında rehberlik servisleri önünde yığılma oluşur” ifadesini kullandı. Eğitim sisteminin bir bütün olduğunu belirten Kabak, rehber öğretmenlerinin de tıpkı branş öğretmenleri gibi okulun başarısı için çalıştığını vurguladı. Kabak, okullara gönderilen yazıdaki, “Dersin bütünlüğünü bozar” ifadesini eleştirerek “Rehberlik servisi ve branş öğretmeni arasında iyi bir planlama yapılırsa bütünlük bozulmaz. Rehberliğin çalışmaları önemsizmiş gibi bir algı yaratılması doğru değil” dedi.

Fatih Altaylı'dan skandal Andımız yorumu Güncel Cemal Kaşıkçı'nın cesedine ne oldu? Reuters'tan çarpıcı iddia... Güncel Ara Güler, bugün son yolculuğuna uğurlanacak Güncel Pendik'te D-100 karayolunda feci kaza: 1 ölü Güncel