MİT'e ait zırhlı araç IŞİD saldırısında müzelik olmuş

Abone ol

Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait bir zırhlı aracın, sınırda yürütülen bir operasyon sırasında terör örgütü IŞİD’in saldırısına uğradığı ve kullanılamaz hale geldiği ortaya çıktı. Zırhlı araç, şu anda MİT’in çevrimiçi müzesinde sergileniyor.

MİT, internet sitesinde oluşturduğu çevrimiçi müzede, daha önce istihbarat faaliyetlerinde kullanılan araç ve gereçleri sergiliyor. Müzede, IŞİD saldırısında kullanılamaz hale gelen MİT’e ait zırhlı bir aracın fotoğrafları da ye alıyor. Söz konusu araç, çevrimiçi müzede, “MİT'in DEAŞ (IŞİD) terör örgütüne karşı sınır bölgelerinde yürüttüğü operasyon sırasında çıkan çatışmada hasar gören Toyota Land Cruiser marka zırhlı araç” notuyla sergileniyor.

MİT’in sanal müzesinde, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kullanılamaz hale gelen başka bir aracın fotoğrafı da bulunuyor. Bu aracın fotoğrafına da “15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimine karşı yürütülen operasyon sırasında, ateş altındaki MİT yerleşkesinde hedef alınan ve Cobra helikopterinden atılan 20 mm çapındaki harp başlıklı fişeklerin isabet ettiği araçlardan biri” diye not düşülmüş.

Müzede, 1980’li yıllarda yabancı bir istihbarat elemanının kullandığı kod kılavuzu da bulunuyor. Bu kılavuzun nasıl ele geçirildiği de şöyle anlatılıyor:

“Yabancı bir istihbarat servisi için çalışan casusun şifreli haberleşmede kullanmış olduğu bir tür kod kılavuzu. 1980 yılında MİT tarafından yürütülen kontr-espiyonaj (istihbarata karşı koyma) faaliyeti sonucu, Türkiye hakkında gizli bilgi sızdırmayı amaçlayan casusun evinde yapılan aramalarda ele geçirilmiş şifre bloklarıdır. Bahse konu casus, yakalandıktan sonra yargılanarak 27,5 yıl hapis cezasına mahkûm edilmiştir.”

BASKÜL, TORNAVİDA, SPATULA, KÜLLÜK İSTİHBARAT ARACI

Müzede sergilenen ve istihbarat faaliyetlerinde kullandığı belirtilen araç gereçler arasında baskül, ayakkabı, sigara paketi, kol saati, kemer, sabun, taş, küllük, spatula, tornavida ve roket de bulunuyor. Bu malzemelerin nasıl kullanıldığı şöyle açıklanıyor:

Baskül: MİT tarafından yürütülen kontr-espiyonaj (istihbarata karşı koyma) faaliyetleri sonucunda Türkiye’de yakalanan bir casusun, hizmet ettiği yabancı istihbarat servisine bilgi iletmek amacıyla kullandığı baskül şeklinde VHZ telsiz verici. Gizli mesajın hedefe iletilmesinde kullanılan aparatlar, kullanım şekline dair bilgiler ve baskül, casusun evinde bulunmuştur.

Ayakkabı: Ülkemiz aleyhine casusluk faaliyetinde bulunan şahsın ayakkabısının topuğuna yerleştirilmiş mikrofon. Bu yöntem, bir ortamda yapılan görüşmenin ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesine olanak sağlamaktadır.

Sigara paketi: Bir ortamda yapılan görüşmenin ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesi amacıyla ortamda bulunan ajanın sigara paketine yerleştirilmiş verici.

Kol saati: İçerisine yerleştirilen mikrofon sayesinde ortamdaki seslerin ses kayıt cihazı üzerine kaydedilmesini sağlayan kol saati.

Kemer: İçerisine yerleştirilen mikrofon ve kablo aracılığıyla ortam dinlemesine olanak sağlayan ve 1990'lı yıllarda operasyonel faaliyetlerde kullanılan bel kemeri.

Sabun: İçerisi oyularak gizli mesaj yerleştirilmiş sabun. Muhtelif operasyonlarda mesajın hedefe ulaştırılması için kullanılmıştır.

Taş: Casuslardan intikal eden bilgilerin saklanması ve mesajların iletilmesi amacıyla kullanılmış taşlar. Bulunduğu bölgenin coğrafi şartlarına uygun renk ve şekillerde tasarlanan casus taşları, operasyonel faaliyetlerde kullanılmak için basit şekillerde hazırlanmış güvenli haberleşme metotlarından biridir.

Spatula: Mesajların saklanmasında kullanılan gizli hazneli spatula. Gizli haberleşmede kullanılan spatulanın metal parçası ile ahşap kısmının birleştiği noktaya yerleştirilen yivin yardımıyla gizli hazneye ulaşılmaktadır.

Tornavida: Mesajların saklanmasında kullanılan gizli hazneli tornavida. Gizli haberleşmede kullanılan tornavidanın metal parçası ile ahşap kısmının birleştiği noktaya yerleştirilen yivin yardımıyla gizli hazneye ulaşılmaktadır.

Küllük: Operasyonlarda ele geçirilmiş gizli haberleşmede kullanılan kül tablası. Kül tablasının altındaki boşluk, keçe malzemeyle kapatılarak mesajların saklanmasında kullanılmıştır.

Roket: Kamufle haberleşmede kullanılmış roket mermisi. Türkiye'nin sınır bölgelerinde yürütülen operasyonlarda ele geçirilmiş merminin içerisine titizce açılmış oyukta gizli mesaj yer almaktadır.”

AKP'li belediye başkanı, Halk Ekmek kuyruklarıyla dalga geçti! Güncel 'Geçinemiyoruz' forumu yapan öğrencilerin bursları kesildi: İtiraz etmesinler diye kararı tebliğ etmediler Güncel Servis ile otomobil çarpıştı: 8'i öğrenci 12 kişi yaralı Güncel Sosyal medyada paylaşıyordu: Gizlice kadınların videosunu çeken erkek yakalandı Güncel