Mithat Sancar'dan iktidara: 31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı, o zaman Ukrayna savaşı mı vardı?

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın kendini "Ukrayna'da savaş çıktı, dünya çapında kriz var" diye aklamaya çalıştığını söyledi. "31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı, o zaman Ukrayna savaşı var mıydı?" ifadesini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayat pahalılığıyla ilgili demeçlerine değinen Sancar, "Yine sorunların kaynağını başka faktörlere bağladı. 20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunun sorumluluğunu üstlenecek dürüstlüğü göstermiyorlar. İyi bir şeyler olduğunda kendileri bunun sahibi, ama her türlü felaket onların dışındaki gelişmelerden kaynaklanıyor. Toplumu kandırmaya devam edeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Şimdi kendilerini 'Ukrayna'da savaş çıktı, dünya çapında kriz var' diye kendilerini aklamaya çalışıyorlar" diye konuştu. Ardından şunları kaydetti:

"31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı, o zaman Ukrayna savaşı var mıydı? Üreticiyi, çiftçiyi tasfiye ederken, rant vurguncularına yer açarken Ukrayna savaşı mı vardı? Askıda ekmek kampanyası sırasında Ukrayna savaşı mı vardı?"

MUHALEFETE TEPKİ

HDP Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili, “İktidarın HDP ve kadın düşmanlığını zaten biliyoruz. İktidarın hukuksuzluklarından söz eden siyasi muhalefetin de mesele HDP olunca hukuk varmış gibi davranması, hukuksuzlukta iktidarla bu konuda ortaklaşması asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Sancar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'NE YAPARLARSA YAPSINLAR, HDP YOLUNDAN AYRILMAYACAK'

"- Ne yaparlarsa yapsınlar, HDP yolundan ayrılmayacak, hedefinden şaşmayacak. Demokratik siyaset bizim hayat alanımızdır, var oluş zeminimizdir. Bütün zulme, baskıya, her türlü yıldırma girişimine karşı kadın mücadelesinin bize tuttuğu ışıkla yolumuza devam edeceğiz.

'DÜZENİ BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ'

- Bu düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Bu sistemin zamlarla nasıl bir talan rejimine dönüştürüldüğünü ayrıntılarıyla ortaya koyduk. Açlık ve yoksulluk ülkenin neredeyse yüzde 99’unu sarmış durumda. Halk yoksullaşıyor, açlığa mahkum ediliyor.

AYÇİÇEĞİ YAĞI FİYATLARINA TEPKİ

- Ayçiçek yağındaki zam oranı bu sistemde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde zam yüzde 200'ü bulmuştur. Şu an yaşananlar uçsuz bucaksız ayçiçeği buğday tarlalarını birer çöle, inşaat alanlarına çeviren iktidarın rant politikalarıdır.

- Kaç zamandır bu çağrıları yapıyoruz. HDP bu toplumda eşitliği, adaleti, ekmeği, aşı, demokrasiyi sağlamak için yola çıkmıştır ve bu inançla her politikasını örmüştür, geleceği görmüştür, çareleri ortaya koymuştur. Çağrılarımızın ne kadar önemli olduğunu hep birlikte daha fazla görür olduk. Çağrılarımızı yineleyeceğiz ama çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Demokrasi ittifakını her alanda inşa etmek için programlarımızı hayata geçirmeye, sonuç almaya doğru ilerliyoruz. Felaket her geçen büyümektedir ve fatura kadınlara, gençlere, yoksullara çıkmaktadır.

'31 ARALIK GECESİ TARİHİN EN BÜYÜK ZAMLARI YAPILDI, O ZAMAN UKRAYNA SAVAŞI MI VARDI?'

- Biraz önce AKP Genel Başkanı'nı dinlediniz. Yine sorunların kaynağını başka faktörlere bağladı. 20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunun sorumluluğunu üstlenecek dürüstlüğü göstermiyorlar. İyi bir şeyler olduğunda kendileri bunun sahibi, ama her türlü felaket onların dışındaki gelişmelerden kaynaklanıyor. Toplumu kandırmaya devam edeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Şimdi kendilerini "Ukrayna'da savaş çıktı, dünya çapında kriz var" diye kendilerini aklamaya çalışıyorlar

- 31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı, o zaman Ukrayna savaşı var mıydı? Üreticiyi, çiftçiyi tasfiye ederken, rant vurguncularına yer açarken Ukrayna savaşı mı vardı? Askıda ekmek kampanyası sırasında Ukrayna savaşı mı vardı?

- Yeter ki inanalım. Gücümüze inanalım. Yaratılan umutsuzluk politikalarına aldırış etmeyelim. Dün sokaklarda kadınların o onurlu, dirayetli mücadeleyi örnek alalım. O zaman göreceğiz, mutlaka kazanacağız.

- Tüm emekliler sendikasının değerli yöneticileri de aramızda. Seslerini, taleplerini duyurmak için buradalar. Bu ülkede sefalet altında en fazla ezilen toplum kesiminin emekliler olduğunu biliyoruz. Evet, emekliler de mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu zulme boyun eğmeyeceklerini gösteriyorlar. Kendilerine bir kez daha buradan selam veriyorum.

'İŞGAL POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKMAYA İHTİYAÇ VAR, AYNI TAVRI BURADA DA, SURİYE'DE DE GÖSTERMEYE İHTİYAÇ VAR'

- Sevgili arkadaşlar, dünya halklarının sesine kulaklarını tıkayanlar ısrarla güç ve egemenlik savaşlarını yürütüyorlar. Diyoruz ki; bu ülkede samimi, ilkeli, güçlü bir savaş karşıtı koalisyona ihtiyaç var. İşgal politikalarına karşı çıkmaya ihtiyaç var. Burada da, Suriye'de de, Ukrayna'da da aynı tavrı göstermeye ihtiyaç var.

- Barış mücadelesini sonuna kadar sürdürmekten başka çaremiz yok. Barışı büyük barış olarak algılamalıyız. Barış, toplumdan kurulabilir. Barış tabandan kurulabilir. Halklar arası düşmanlıkları ortadan kaldıracak müzakere, diyalog ve özgürlük hedefi... Birbirimizin haklarına saygı, birbirimizin özgürlüğünü sahiplenme becerisi göstererirsek barışı inşa etmemiz kolaydır, kesindir arkadaşlarım. Her alanda barışa odaklanmamız lazım. Neden hangi alanda savaş yürütüyor iktidarda. Bu ülkede Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarının devamı ve zorunlu sonucu savaş politikalarıdır. Çözümsüzlük savaşa götürür. Bundan sonra iktidara talip olanlar için de geçerlidir. Halkların birlikte eşit, gönüllü yaşamasını hedefleyecek bir anlayışa ihtiyaç var.

'ELEKTRİK, SU, DOĞAL GAZ VE İNTETNET İHTİYAÇ SINIRINA KADAR ÜCRETSİZ OLMALI'

- Elektrik, su, doğal gaz, internet gibi temel ihtiyaçlar tek hane için ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz hale getirilmeli. Derhal elektrik dağıtım hizmetleri kamulaştırılmalı. Yandaşlara peşkeş çekilen kamu ihaleleri derhal iptal edilmeli. Köprü ve otoyollar için yandaş şirketlere yapılan ödemeler hemen durdurulmalı, buralar acilen kamulaştırılarak ücretsiz hale getirimeli. Gerçek ve tüzel kişilerin bankalara olan kredi kartı ve ihtiyaç kredisi, ve diğer tüm kredi borçları faizleri silinerek 2023’ün sonuna kadar ertelenmeli. Kamu bütçesinden işsizlere ve asgari ücretin altında geliri olanlara herhangi bir şart aranmaksızın güncel açlık sınırını tamamlayacak şekilde gelir sağlanmalı. Asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir düzeyde acil olarak yeniden belirlenmeli. Savaş ve çatışma politikalarına bir an önce son verilmeli.

'İKTİDAR HER ŞEYLE SAVAŞ HALİNDE'

- Bu iktidar her şeyle savaş halinde. Toprakla savaşıyor. Toprağın ürün vermesini engellemek için saldırıyor. Doğayla savaş halinde. Ağaçlarla, ormanlarla savaş halinde. Kürtlerle, kadınlarla, gençlerle, emekçilerle savaş halinde. Biz de diyoruz ki; işçiyle, emekliyle, herkesle savaş halinde olan bu iktidara karşı büyük barışı getirelim. Savaşın sonucu yıkımdır, toprağı ve vicdanı çölleştirmektir.

- Eğer ekmeği demokrasiyle, toprağı üretim ve refahla, doğayı eşitlik ve saygıyla ele alırsak, özgürlüğü, eşitliği her alanda hakim kılacak politikaları savunursak işte o zaman büyük barışı kuracağız.

- Biz bu krizleri hep birlikte çözelim istiyoruz. İş aş buluşmalarımızda, mitinglerimizde demokrasi örgütleriyle bir araya gelerek çözümler üretmek için mücadele ettik. Ekonomi, halkın sofrası, hakları ve özgürlüğü tam bir yangın alanıdır. Ve bu krizden halkı nasıl çıkarırız, bu enkazdan halkı nasıl kurtarırız birlikte konuşalım. Bunu yarına, öbür güne, seçime erteleyemeyiz. Çünkü yangın her tarafı sarmış. Her tarafımız yanmaktayken itfaiyenin bir sene sonra yetişebileceği bir zamana erteleyemeyiz. Bu yangını söndürecek su bizim ortak mücadelemizdir.

- Sevgili dostlar. Evet, büyük barış ve güçlü demokrasi bizim hedefimizdir.

Eski Ankara Barosu yönetiminin yargılandığı davaya Ali Erbaş'ın katılma talebine kabul Siyaset Fahrettin Koca, Erdoğan'ın 'varsın gitsinler' sözünü savundu: Hassasiyetlerini ifade ettiler Siyaset Erdoğan, AKP grup toplantısında müteahhitleri savundu: 'Bu nasıl bir anlayıştır, nasıl bir yaklaşımdır?' Siyaset 'Kürt seçmen' iddiası: 'İktidarın, Öcalan mektubunun ötesinde bir çalışması var' Siyaset