Moody's'den Türkiye raporu: Mevcut politikalarla enflasyon artacak

Abone ol

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B2 olarak teyit etti, görünümü 'negatif'de tuttu. Raporda, "Mevcut ekonomi politikası, önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyona yol açacak, hane halkının satın alma gücünü aşındıracak" ifadeleri yer aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yeni raporunda Türkiye ekonomisi için mevcut B2 olan notunu teyit etti ve 'öngörülemeyen politikalar' gerekçesiyle negatif olan görünümü de korudu.

Moody's raporunda, Türk Lirası üzerindeki baskıdan bağımsız olarak, ülkenin 'dış kırılganlık riskinin' azaldığını belirtti.

Moody's, Türkiye'nin kamu maliyesinin nispeten güçlü kalmasını beklediğini, Türkiye'nin kamu borcunun da 2022'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yaklaşık %40 oranında kalacağını öngördü.

“DAHA YÜKSEK ENFLASYONA YOL AÇACAK”

Euronews’in aktardığına göre; Türk özel sektörünün kur oynaklığına karşı nispeten direnç gösterdiği belirtilen raporda, öngörülemeyen politikalara atıfta bulunarak Türkiye'nin negatif olan görünümü teyit edildi.

Moody's ayrıca "Mevcut ekonomi politikası, önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyona yol açacak, hane halkının satın alma gücünü aşındıracak ve düşük faiz oranlarına rağmen büyümede keskin bir yavaşlama olasılığını artıracaktır." dedi.

Moody's derecelendirme kuruluşunun yanı sıra Fitch de önceki günkü açıklamasında, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit ederken, kredi notunu görünümünü negatife çevirdi. Kurum Türkiye'nin büyüme beklentisini ise yüzde 9,2'den yüzde 10,5'e çıkardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global ise Merkez Bankası’nın piyasaya dolar sürerek, Türk lirasında değer kaybını önlemeye çalışmasının Türkiye’yi daha fazla hasar alma riskiyle karşı karşıya bıraktığı uyarısında bulunmuştu.

Müteahhitler endişeli: Şantiyelerin açılması çok zor Ekonomi Sabri Arpaç yazdı: Vergi ve harçlar ile cezalarına rekor zam geliyor Ekonomi Tasarruf sahibinin kafası karışık: Dolar mı, borsa mı yoksa kripto mu? Ekonomi IMF: Gelecek yıl bazı ekonomiler çökebilir Ekonomi