Muçev’e kıyak üzerine kıyak: Bakanlık, kuralları yok saydı

Abone ol

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından verilen yerlerin bir kısmını kiralayan Muçev’e, bu yerlerin değerini belirleyen raporun da hazırlatıldığı ortaya çıktı.

FIRAT FISTIK / GERÇEK GÜNDEM - Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından verilen yerlerin bir kısmını kiralayan Muçev’e, bu yerlerin değerini belirleyen raporun da hazırlatıldığı ortaya çıktı.

Muçev için başka bir teklifte de, teminat mektubu şartı kaldırıldı. Geçen sene de Muçev’in kiraladığı yerlerde, bedellerin düşük belirlendiği saptanmıştı.

Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı raporuna göre Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, kiraya verilen, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin ihale edilmesinde, tahmin edilen bedeli belirlemek için yeterli araştırmaları yapmadı.

Söz konusu yerlerin bir kısmını kiralayan Muçev Turizm Limited Şirketi’ne aynı zamanda gayrimenkul değerleme raporlarının da hazırlattırıldığı saptandı. Kiralama ihalelerinde bu rapor temel alındı ve kullanıldı. Yani Muçev, kendi hazırladığı raporlar üzerinden belirlenen kiralama bedeliyle bu yerleri kiraladı.

Sayıştay raporunda bu durum, “İdare tarafından taşınmaz kiralamalarına dayanak alınmaması ve ihalelerde kanıtlayıcı evrak olarak kullanılmaması gerekmektedir” diye belirtildi.

Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında kurulan Muçev’e daha önce de sahiller, plajlar, ormanlık alanlar ihalesiz olarak verilmiş, Muğla Büyükşehir Belediyesi Muçev’e devredilen alanlarla ilgili en az 20 dava açmıştı. Geçen sene açıklanan Sayıştay raporlarında da Muçev’e kiralanan yerlerin bedellerinin yanlış hesaplandığı ve düşük gösterildiği paylaşılmıştı.
Muçev’e tanınan imtiyazlar bununla da sınırlı değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla, Muçev tarafından yapılacak olan Muğla Marmaris’teki tekne bağlama iskelesinin plan teklifindeki teminat mektubu şartı kaldırıldı.

Önceki yönetim kurulu kararına göre hizmet bedelinin yüzde 18 KDV’sinin peşin alınacağı, geriye kalan bedelin tamamına yönelik de teminat mektubu alınması şartı koyulmuştu. Fakat bu karar da Muçev için kaldırılmış oldu.

Söz konusu bölge, bir başka gelişmeyle daha gündeme gelmişti. Muçev’in yürüttüğü bu projeyle birlikte Fethiye’deki Tekne Bağlama İskelesi Projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

Daha önce de gündeme gelmişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla’da 25 dönümlük ormanlık alanı da Muçev’e vermiş, Edirne’de de yine Muçev’e tahsis edilen sahil, tel örgülerle çevrilmiş, giriş-çıkış kapatılmıştı. Muçev’in 2014 ile 2018 yılları arasındaki net karı ise 18 milyon TL’den fazla.

Muçev, Muğla Ticaret Sanayi Odası’na kayıtlı bir limited şirketi fakat kamu kurumu gibi tahsislerin yapılması, tanınan imtiyazlar tepki çekiyor. Muçev’de Eski Menteşe Vali Yardımcısı Caner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanı Sadi Kızık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Esengül Civelek gibi isimler yöneticilik yapmıştı. Şirketle ilgili CHP milletvekillerinin verdikleri soru önergelerine cevap verilmedi.

Prof. Dr. Buruk: Koronavirüs mevsimsel grip gibi olacak Güncel Devlet güvenliği AKP'nin 'özel' güvenliğine emanet: İhale almadığı kurum yok! Güncel Hastane çok ama tıbbi cihaz yok Güncel 30 kilometrelik kovalamaca kazayla bitti Güncel