Muhalefetten, Akar ve Soylu'nun Gara ile ilgili bilgilendirme ziyareti yorumu: 'Başarısız operasyonu örtme çabası'

Abone ol

Soylu ve Akar, 13 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği Gara operasyonu konusunda, CHP ve İYİ Parti liderlerine bilgi verdi. Muhalefet ise bu ziyareti, 'başarısız operasyonu örtme çabası' olarak niteledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 13 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği Gara operasyonu konusunda, önce CHP ve İYİ Parti liderlerine, ardından da TBMM'ye bilgi verdi.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, muhalefetin, "başarısız operasyon karşısında meşruiyet ve destek arayışı" olarak yorumladığı ziyaretlerde bakanlar, 13 Türk yurttaşının PKK tarafından öldürüldüğünü belirterek, bunun kanıtı olarak da otopsi raporlarını ve fotoğraflarını, muhalefet liderlerine de gösterdiler.

İçişleri Bakanı Soylu ve Akar, TBMM Genel Kurulu'ndaki bilgilendirme öncesinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret ederek, operasyonla ilgili bilgi verdi.

Akşener'le görüşme başbaşa gerçekleşirken, Kılıçdaroğlu'na, Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak eşlik etti.

Fotoğraf ve otopsi raporlarını gösterdiler

Akar ve Soylu'nun ilk adresi Kılıçdaroğlu oldu. Görüşmede, "Biz bu terörle mücadeleyi bütün ülkemiz ve sizlerin desteğinizle yapıyoruz" mesajı veren bakanlar, 13 Türk yurttaşının Gara'ya yapılan operasyon sırasında yaşamlarını yitirdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade ettiler.

Bakanların, bazı otopsi raporlarını ve "vücut bütünlüğünün korunduğu" fotoğrafları göstererek, "bombalama sonucunda vücut bütünlüğünün bozulacağına" işaret ettikleri öğrenildi.

Bakanların görüşmede, büyük ölçüde Genel Kurul'daki konuşmalarında verdikleri bilgileri, CHP heyeti ile de paylaştığı kaydedildi.

Kılıçdaroğlu'nun ise 5-6 yıldır PKK tarafından alıkonulan 13 kişiyle ilgili defalarca çağrı yapmalarına karşın adım atılmamasını eleştirdiği belirtildi.

Muhalefet: Siyaset ve uluslararası örgütler devreye sokulmalıydı

CHP ve İYİ Parti'de, bakanların yaptığı bilgilendirme, "başarısız olan operasyonu örtme çabası, dışarıdan gelebilecek eleştirilere karşı birlikte görüntü verme çabası" olarak nitelendirildi.

CHP'li üs düzey bir yönetici, PKK'nın alıkoyduğu yurttaşların kurtarılması için yeterli donanım ve özenin gösterilmediğini belirterek şu görüşü dile getirdi:

"Elbette devlet öldürdü gibi bir şey söylemiyoruz. Rehinelerin olduğu bir yere böyle tankla tüfekle girilmez. Orada bir psikoloğun olması gerekir, müzakere yapacak kişilerin olması gerekir. Ancak gördüğümüz, özensiz, yeterli donanım olmadan yapılmış bir operasyon. Bu ziyaretler, bir yandan 'Bunu biz yapmadık, PKK yaptı'yı anlatma, bir yandan da başarısızlığa muhalefeti ortak etmeye çabası. Bir yandan da uluslararası alanda gelebilecek eleştirilere karşı meşruiyet ve destek arayışı olarak görüyoruz. Eğer operasyon başarılı olsaydı, bu ziyaretler de olmazdı."

Muhalefet tarafından yöneltilen bir başka eleştiri ise bu tür kurtarma operasyonları konusunda siyasetin ve uluslararası insan hakkı örgütlerinin devreye sokulmaması.

İYİ Partili bir milletvekili, geçmiş yıllarda PKK'nın alıkoyduğu 300'ün üzerinde yurttaşın kurtarıldığına işaret işaret ederek, "Siyaset devre dışı bırakıldı. Meclis'te bir komisyon kurulabilirdi veya uluslararası insan hakları örgütleri devreye girebilirdi, müzakere edilerek bu insanlar kurtarılabilirdi" görüşünü dile getirdi.

Adalet Bakanı Gül'den YÖK'e 'hukuk fakülteleri' teşekkürü Siyaset Gazeteci Murat Yetkin'den bomba iddia: 'Gara'da ölümler Ankara'da bazı koltuklara mal olabilir' Siyaset Koray Aydın'dan Devlet Bahçeli'ye AKP listesi uyarısı! 'MHP tabanından aldığı oyun yüzde 80'ini kaybeder' Siyaset CHP'li Sarıbal isyan etti: 'İstanbul-İzmir otoyolu 17 saattir kapalı. Yüzlerce insan açlık ve soğukla boğuşuyor' Siyaset