Muhalif kanallara ceza yağdıran RTÜK'ten Esra Erol kararı

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı, yapılan RTÜK toplantısına ilişkin son dönemde tepkilerin odağındaki Esra Erol'a en alt limitten ceza verildiğini açıkladı.

Hükümete yakın Turkuaz Medya’nın bünyesinde bulunan ATV’de geçen günlerde Esra Erol'un programına katılan Münevver Yıldırım, 18 yaşındaki kardeşi Elif Yıldırım'ın, 17 Ocak tarihinde 40 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Kadir Akkoyun'a kaçtığını söylemişti.

Esra Erol, yayına katılan Elif'in yüzünün gösterilmesini istemediği halde yanına gitmiş ve kameralar genç kızı çekmişti. Bu sırada öfkelenen Elif'e Esra Erol, bağırarak tepki göstermişti. Esra Erol, "Çekmeyin şunu! Aynı isyanı iki çocuklu bir adam sana farklı şekilde yaklaştığında bedenini korumak için de göster" demiş ve 'mağdur suçlayıcılık' yaptığı için eleştirilmişti.

RTÜK'TEN ÖDÜL GİBİ CEZA

Erol, yaşanan olayın ardından tepkilerin odağına yerleşirken; birçok yurttaş programı RTÜK'e şikayet etmişti.

RTÜK bugün toplandı.

Toplantıda, RTÜK Esra Erol'da programına ödül gibi bir ceza verdi.

Toplantının ardından programa en alt limitten ceza verildiğini açıklayan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, yazılı bir açıklama yaparak; “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun gündemine 2 yıldan sonra ilk defa kamuoyundan gelen yoğun baskılar üzerine ATV’de yayınlanan ‘Esra Erol’da’ programıyla ilgili dosya geldi. Programda, 18 yaşında genç bir kız ekranda görünmek istemediği için sunucu tarafından milyonlarca izleyicinin önünde azarlanmış, aşağılanmıştı.

Eleştirel sesleri susturabilmek için en ağır para cezası, program hatta yayın durdurma kararlarına gözünü kırpmadan imza atan RTÜK, söz konusu şikâyet rekoru kıran program ‘Esra Erol’da’ olunca en alt limitten göstermelik para cezasıyla olayı geçiştirdi'' ifadelerini kullandı.

Taşçı açıklamasının devamında şunları söyledi:

RTÜK’ün bu programla ilgili kendi özel yasasındaki ‘Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesinin’ ihlali nedeniyle yaptırım uygulaması gerekirdi. Ceza eğer bu maddeye dayandırılsaydı yüzde 5 para cezası ve 5 kere kadar da programın durdurulması gündeme gelecekti ve cezası çok yüksek olacaktı. Bunun önüne geçebilmek için RTÜK, yaptırımı bu madde yerine en yasadaki en alt limitten ceza öngören ‘küçük düşürme’ maddesine dayandırdı. Böylece hem yayıncı korunup kollanmış oldu, hem de kamuoyundan gelen tepkiler dindirilmeye çalışıldı. Bu ceza göstermelik olup, 'mış' gibi yapmaktan bir adım öteye geçmeyecek niteliktedir.

‘UYARI’ HAKLARINI DOLDURMAMIŞ OLSAYDI GÖSTERMELİK BU CEZA BİLE VERİLMEYECEKTİ

Eğer söz konusu yayıncı ‘uyarı’ haklarını doldurmamış olsaydı göstermelik bu cezayı bile RTÜK vermeyecek, sadece uyarmakla yetinecekti. Ayrıca incelenen programın o günkü bölümünde yer alan ve yaptırım gerektiren başka bir tartışmalı olay ise RTÜK tarafından görmezden gelindi ve bununla ilgili raporda tek cümlelik bir tespit bile yapılmadı. RTÜK’ün yok saydığı, raporda yer vermediği ve görmezden geldiği yayında, 19 yaşında zihinsel engelli bir kızın öz dayısı tarafından kaçırıldığı, cinsel istismara uğradığı ve hamile olduğu da ortaya çıkıyordu.

“PEKİ BU CEZA, SABAH PROGRAMLARINDAKİ PESPAYELİĞİ, REZALETİ ÖNLEMEYE YETER Mİ?”

RTÜK yönetimi, iktidara yakın yayıncıyı koruyup, kollama görevini bir kez daha büyük bir gayretle yerine getirdi. Aslında RTÜK, toplumun pek çok kesiminden günlerdir gelen tepkileri dindirebilmek için göstermelik bu cezayı istemeye istemeye vermek zorunda kaldı! Aslında bu ceza, toplumun duyarlılığının ve oluşan kamuoyunun bir sonucu. Peki bu ceza, sabah programlarındaki pespayeliği, rezaleti önlemeye yeter mi?”

Yapımcı Fatih Aksoy ‘Maske Kimsin Sen?’ için verilen kararı açıkladı Medya FOX TV'nin iddialı dizisi için karar verildi: İşte final tarihi Medya Erdoğan'ın genelgesinin ardından RTÜK ilk kez toplanıyor: Kurul uzmanları ATV'ye ceza istedi Medya 'Erdoğan'a hakaret' iddiasıyla tutuklanmıştı: Gazeteci Sedef Kabaş'tan kamuoyuna mesaj Medya