Muharrem Sarıkaya'dan 'gerekçeli karar' iddiası
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya: "YSK, gerekçeli kararında yeni gerekçe oluşturuyor"
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal edilmesine ilişkin gerekçeli kararında ilk açıklanan kısa karardan farklı olarak “yeni karar oluşturulduğunu” öne sürdü.
Sarıkaya “İddia o ki; 7 üye, gerekçeli kararını yazarken sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmamasının dışında oy sayım döküm cetvellerinin yani tutulan çetelelerin mühürsüz, imzasız, boş olmasının da gerekçenin unsuru haline getiriyorlar” ifadelerini kullandı.
Sarıkaya, imzasız denilen cetvellerin sandık birleştirme tutanakları değil sayım yapılan çeteleler olduğuna dikkat çekti.
RS FM’de Yavuz Oğhan’ın Bide Bunu Dinle programına konuk olan Sarıkaya şöyle konuştu:
“Anlaşılan şu ki, 7 üye kısa kararlarının ötesinde yeni bir durum yaratmışlar. Yeniden karar oluşturma ya da genişletme diyelim. Yeni bir tartışma sürecine hazırlanıyoruz. İddia o ki; 7 üye, gerekçeli kararını yazarken sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmamasının dışında oy sayım döküm cetvellerinin yani tutulan çetelelerin mühürsüz, imzasız, boş olmasının da gerekçenin unsuru haline getiriyorlar.
Oysa ki YSK’nın 7’ye 4 kararında bu konu konuşulmuş ancak AKP’nin getirdiği bu gerekçe iptal nedenleri arasında gösterilmemişti. 4 üyenin de karşı oylarını buna göre yeniden yazmak istedikleri yönünde bir durum ortaya çıkıyor.
İmzasız, mühürsüz denilen cetveller aslında sandık birleştirme tutanakları değil. Bunlar çeteleler. Yani bir kişi kaldırıyor oyu gösteriyor. Bir kişi çetele tutuyor. Diğerleri de gözlemliyor. İşte bu çetelelerin imzasız olduğunu söylüyorlar. Ancak önemli olan sandık tutanağıdır. Sandık tutanaklarına itiraz yok. İlçe seçim kurullarına gittiğinde de bir itiraz yok. Her bir sandığın ıslak imzalı tutanakları siyasi partilere iletildi. Her sandığın sonucu partilerin elinde var.
Bu itirazların bir sonuç getirdiğini söylemek olası değil. 6 ilçede sayım yapıldı. Bu da yetmedi 52 yerde yeniden sondajlama diye nitelendirilen usulle farklı sandıklara itiraz yapıldı. Oralarda da sonuca müessir olmadı. O oyların bir etki yaratmadığından söz edildi.”
Kaynak: Sputnik