Mülteciler adalete ulaşamadı

Abone ol

Ankara Barosu’nun açıkladığı Mülteci Hakları Merkezi İstatistik Çalışma Raporu’nda mültecilerin taraf olduğu davalardaki detaylara yer verildi.

Ankara Barosu’nun açıkladığı Mülteci Hakları Merkezi İstatistik Çalışma Raporu’na göre göçmenlerin adalete erişimi yok denecek kadar az.

Birgün'den Dilan Esen'in haberine göre; 2019-2020 yıllarında avukat görevlendirilen dosyalardan yola çıkılarak hazırlanan Mülteci Hakları Merkezi İstatistik Çalışma Raporu yayımlandı.

Raporda 2019’da mültecilere hukuki destek sağlamak için görevlendirilen avukat sayısının 3 bin 11, göç ve iltica listesine dahil avukatların görevlendirme sayısının da 126 olduğu belirtilirken 2020’de ise mültecilere hukuki destek sağlamak için görevlendirilen avukat sayısının 2 bin 571, göç ve iltica listesi avukatı sayısının da 89 olduğu aktarıldı.

Baroya başvuruların 172’sinin bireysel, 46’sının ise ihbar üzerine yapıldığı aktarılan raporda, toplam başvurunun 235 olduğu belirtildi. Başvuranların 100’ü Suriyeli, 52’si Iraklı, 33’ü Afganistanlı, 33’ünün ise uyruğu bilinmiyor. Başvurular şu şekilde:

•Sınır dışı kararı iptal davası: 49

•İdari gözetime itiraz: 19

•Uluslararası Koruma başvurularına ilişkin davalar: 6

•Özel Hukuk: 138

Başvuru yapanların 196’sının Göç İdaresi’nde kaydı bulunduğu vurgulandı. Rapora göre toplam 3 bin 949 dosyanın incelemesi yapıldı. Ceza Muhakemesi kanunu kapsamında oluşturulan Yabancılar Listesi verilerine göre ise avukatlar tarafından incelenen toplam dosya sayısı 3 bin 949 oldu. Avukat atananların bin 423’ü Suriyeli, 821’i Iraklı, 666’sı Afganistanlı, 142’si İranlı, 137’si Gürcistanlı ve 572’sinin de diğer kategorisinde olduğu belirtildi, 171’i ise bilinmiyor. Mağdur ya da şikâyetçi olan bin 172 mülteci olduğu aktarıldı.

Raporda, Ankara’da, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre 3 aydan kısa süreli vize veya ikamet iznine sahip yabancılar ile geçici koruma statüsüyle ülkede bulunan Suriyelilerin nüfusa dahil olmadığı sayının 156 bin 536 olduğuna dikkat çekildi. Göç idaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ise Ankara’da kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun 100 bin 793 olduğu dile getirildi. Kayıtlı olmayıp Ankara’da yaşayan mülteci sayısının olduğunun altı çizilen raporda, “Ankara’da bulunan ve kayıtlı olması nedeniyle tespit edilebilen toplam 256 bin 629 mülteci, sığınmacı ve geçici koruma altındaki kişilerin adli yardım sistemine ve adalete erişimlerinin yok denecek kadar az olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Sosyal medya paylaşımlarını dava dosyasına koydu: 'Lüks hayat sürüyor, nafaka artırılsın' Güncel Uzmanlardan salgın yönetimine tepki: 'Önlemler göstermelik' Güncel Korkunç cinayeti nasıl planladığını hücre arkadaşına bir bir anlatmış! Güncel Filyasyon ekiplerinden VIP hasta isyanı: 'Vazgeçmiyorlar' Güncel