Müsilaj felaketi bitmedi! Prof. Dr. Doğan Yaşar'dan uyarı
Prof. Dr. Doğan Yaşar, müsilajın sonbahar aylarında yeniden aratabileceği uyarısında bulundu.
Marmara Denizi'ni aylardır etkisi altına alan müsilaj, deniz yaşamını olumsuz etkiledi.
Birgün'de yer alan habere göre; İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, müsilajın eylül-ekim aylarında tekrar artabileceğini kaydetti. Müsilaja neden olan fitoplankton bu aylarda uygun ortamı bulduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar, şöyle konuştu:
“Son dönem müsilajda çok ciddi bir azalış var. Bu durumu zaten bekliyorduk. Müsilaj dediğimiz olay. Fitoplankton patlamalarıyla ortaya çıkıyor. En çok nisan ve mayıs ayında gerçekleşir bu olay. Haziran ayından itibaren bu durum yavaşlar, eylül ayına kadar. Nisan ve mayıs ayları kadar şiddetli olmasa da eylül ve ekim aylarında da hafif olarak plankton patlamaları yaşanır.”
Denizlerin kirletilmesinin müsilajın temel nedeni olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, “Müsilajdan kurtulmak kolay değil. Nüfusun 4'te 1'i neredeyse Marmara’da. Sanayinin büyük bölümü orada. Bütün bu durumlar Marmara'yı gıda zenginliği açısından zengin ortam haline getiriyor. Bütün bunların önüne geçebilmek kolay değil” diye konuştu.
PROBLEM ORTADAN KALKMIŞ DEĞİL
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), su yüzeyindeki müsilajın son durumunu tespit etti. Marttan itibaren alınan uydu görüntüleri, 13 Temmuz günündekilerle de karşılaştırıldı. Görüntülerde müsilajın yok denecek kadar azaldığı ve denizin eski haline döndüğü tespit edildi.
İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, “Müsilajın su yüzeyinde görülmemesi bu problemin ortadan kalktığını göstermez” dedi ve ekledi: “Marmara Bölgesi'ndeki uydu görüntülerinde müsilajın uydu görüntülerinden su yüzeyinde şimdi yok denilecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu problemin ortadan kalktığını göstermez. Marmara Denizi’nde su kolonunda ne olduğu araştırılmalı.”