NATO'dan Putin'e karşı İsveç, Finlandiya, Gürcistan ve Bosna Hersek hamlesi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın bundan sonra Ukrayna ile ilgili NATO toplantılarına katılacağını, NATO'nun Gürcistan ve Bosna Hersek'te eğitim ve destek faaliyetlerini artıracağını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olağanüstü Ukrayna zirvesi sonrasında açıklamalarda bulundu.
Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:
Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı saldırıların bedelini ödemesi için her şeyi yapıyoruz. Bu Putin'in savaşıdır. Kararı kendisi vermiş, savaşı kendisi planlamıştır. Putin bütün güçlerini Ukrayna'dan koşulsuz bir şekilde çekmelidir.
NATO müttefikleri Ukrayna'nın meşru müdafa hakkını desteklemektedir. Biz havada, karada ve denizde savunma gücümüzü koruyacağız. İlk defa NATO Mukabele Gücü'nü devreye koyduk. 130 jetimizi yüksek alarm seviyesine getirdik. Bizler NATO topraklarının her bir santimini korumaya devam edeceğiz. NATO savunma üzerine bir ittifaktır. Elbette sorumluluklarımız vardır. Bu olanların Ukrayna ötesine taşınmaması gerekiyor. NATO, Rusya ile savaş peşinde değildir. Kremlin'in hırslı eylemleri birçok ülkeyi etkilemektedir. Bu nedenle ülkelerin kendi yollarını seçme hakkı vardır.
Risk altındaki pek çok detayı da unutmamamız gerekiyor. Demokrasi mi otorite mi? Tüm bunların ardından nasıl bir dünyada yaşayacağız? Her koşulda diplomatik yollar açık tutulmalıdır. Bu krizden dersler çıkarmalıyız. Ülkelerimizi güvende tutmak için NATO'ya ihtiyaç vardır.
Putin bir şeyi yanlış hesapladı. Bu saldırının ardından hiç olmadığımız kadar birbirimize yakınız.
Bugün bir dizi görüşme yaptık. Görüşmeler sonucunda İsveç ve Finlandiya ile temaslarımızı güçlendirme kararı aldık. Onlar da bu krizle ilgili toplantılara dahil olacaklar bundan sonra.
NATO, Gürcistan ve Bosna Hersek'e desteğini sürdürmekte.
Daha fazla şey yapılmalı. Savunma ve güvenlik birimlerini desteklemekte hemfikiriz. Ülkelere daha fazla destek verilme detaylarını konuştuk. Bahsettiğimiz ülkeler Rusya saldırısına maruz kalabilme ihtimali olan ülkelerdir. Biz Ukrayna'yı yıllardır desteklemekteydik. Bu kritik zamanlarda bahsettiğimiz desteğini önemini görüyoruz.
Şunda da hemfikiriz. Biz NATO uçaklarını ya da NATO askerlerini Ukrayna'da görmemeliyiz.
Nükleer tesisin etrafına yapılan pervasız saldırılar bize şunu gösterdi. Savaş tehlikelidir. Nükleer tesisleri tehlikeye atmak durumu kötüleştirmektedir. Bu yüzden bile Putin'in bu savaşı derhal durdurmalıdır. Bir nükleer felaketin potansiyel riskleri de bugün konuşulanlar arasındadır.
Başkan Putin kesinlikle Ukrayna ordusunun gücünü hafife aldı. Elbette destekler de geliyor. Zelenskiy'nin cesareti ve liderliği sayesinde Ukrayna halkı da inanılmaz bir duruş sergilemekte. NATO müttefikleri de Ukrayna liderliğiyle temas halindeydi.
Yapılan yardımların ne kadar önemli olduğunu ve Ukrayna ordusunu ne denli güçlendirdiğini görüyoruz. Biz de daha fazla destekle bu yardımları artıracağız. Ukrayna ordusunun 2014'ten bu yana geldiği noktayı görüyoruz. Daha eğitimli ve daha donanımlılar. Bu sayede de geri püskürtme durumunu görüyoruz.