Nebati, 'Türk lirasının daha ineceği bir yer yok' demişti, Türk lirası, Güney Afrika randı seviyesine indi

Abone ol

Türk lirası bu hafta Güney Afrika randına (ZAR) karşı 1 seviyesine inerken, Türk lirası yatırım stratejisinde tersine dönüş işareti verdi. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ''Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok'' demişti.

GERÇEK GÜNDEM - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, ''Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok'' sözleri tartışma konusu olurken, TL'nin değer kaybı sürüyor.

Nebati'nin sözlerinin ardından Uluslararası para piyasalarında aynı düzlemde karşılaştırılan Türk lirası, Güney Afrika'nın resmi para birimi rand 1 seviyesine geriledi. Böylece TL, Güney Afrika randına eşitlendi.

GÖZDE POZİSYONDAYDI

Türk lirasında uzun pozisyona karşılık, rand da kısa pozisyon açmak ekonomik görünümün Güney Afrika’da bozulduğu, Türkiye’de ise iyileşiyormuş gibi gözüktüğü bir dönemde 2017 yılının başından ortasına kadar geçen süreçte popüler hale gelmişti.

TAVSİYE EDİLEN BİR YATIRIMDI

Türk lirası AR’da uzun pozisyon açmak Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase and Co.’nun aralarında olduğu Wall Street bankaları tarafından tavsiye edilen bir yatırımdı.

TL'DE ZAYIFLIK ÖNGÖRÜSÜ

Bloomberg’e değerlendirmelerde bulunan TD Securities Stratejisti Izidor Flajsman, “Türkiye’nin para politikasını sürdürülemez olarak görmeye devam ediyoruz ve bu yıl içinde önemli bir lira zayıflığı öngörüyoruz” dedi.

“PSİKOLOJİK BİR GÖSTERGE”

Karar'dan Altuğ Yerlisu'ya konuşan Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ise, ''Ne acıdır ki bizim paramız bire bir konumuna geldi. Bundan 5-6 sene önce bire altı civarındaydı. 2001 yılında bire on birdi" dedi.

TL’nin rand karşısında bire bir konumuna gelmesini “psikolojik gösterge” olarak nitelendiren Rota, “Biz hep kendi paramızı dolara eruoya karşı bakarız ama bizim paramızın gelişen ülke paralarına karşı da çok derin değer kaybını en iyi gösteren Güney Afrika parasıdır” diye konuştu.

ENDİŞELER ARTIYOR

Nebati'nin sözleri tartışma konusu olurken TÜİK'e göre, enflasyonun yüzde 54,44 ile yaklaşık 20 yılın rekoruna çıkması ve yükselişin süreceği beklentisine rağmen TCMB'nin politika faizinin yüzde 14'te tutuyor olması nedeniyle TL'ye ilişkin endişeler belirginleşiyor.

TL'NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 44

Dolar/TL 2021 yılına 7.44'lü seviyelerde başladı ve yılın son işleminde ise 13.2 seviyesindeydi. Böylece TL'nin 2021 yılında dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 44 oldu.

TL'DE 2022 YILI DEĞER KAYBI BEKLENTİSİ YÜZDE 14

Reuters’ın 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunda Türk Lirası için ise 2022 beklentisi yüzde 14 değer kaybı olarak çıktı.

CHP'li Gürer açıkladı: '2018'de bir ramazan kolisi 49 liraydı, bugün 169 lira' Ekonomi Türk lirası, Günay Afrika randı seviyesine indi Ekonomi Kur korumalı mevduat miktarı açıklandı Ekonomi Hak-İş'ten asgari ücrete ek zam açıklaması: 'Bugün için olumsuz. Çalışanları gereksiz yere meşgul etmek haksızlık' Ekonomi