Necmettin Erbakan'ın bilinmeyen CHP'li amcası ortaya çıktı!

Abone ol

Milli Görüş’ün merhum lider Necmettin Erbakan’ın bilinmeyen CHP’li amcası gündeme geldi.

Milli Görüş’ün merhum lider Necmettin Erbakan’ın bilinmeyen CHP’li amcası gündeme geldi.

Hürses gazetesi yazarı Fehmi Çalmuk, bugünkü “Erbakan'dan Tarihe 'Millet-i Sadıka' Notu” başlıklı yazısında Erbakan’ı köyünü ve amcasını anlattı.

Fehmi Çalmuk, “Haçin, Adana’nın Saimbeyli ilçesidir. Buranın önemli taraflardan biri ise merhum Başbakan cennetmekan Necmettin Erbakan’ın ailesinin yaşadığı topraklar olmasıdır. Erbakan, Saimbeyli’nin Tülü köyendendir. Erbakan ailesinin şimdi dünyanın ensesinde boza pişiren Haçin Ermenileri tarafından diri diri yakıldığını bilir misiniz?” ifadelerini kullandı.

Çalmuk yazısının “Erbakan’ın CHP’li Amcası” ara başlıklı bölümünde “Yusuf Ziya Kim derseniz, onu da anlatayım” diyerek ise şunları kaleme aldı:

“Meclis-i Mebusan Kozan Mebusu, KBB Doktoru, Adana Halkevi Başkanı, CHP Belediye Meclisi üyesi, Adana Belediye Başkanı Yusuf Ziya Özbakan’dır

Meclis-i Mebusan, 20 Şubat 1920’de yaptığı toplantıda, Kilikyalılar Cemiyeti’nin yaptığı seçimlerde seçilen 4 kişinin milletvekilliğini de kabul etti. Erbakan Necmettin Erbakan’ın amcası Yüzbaşı Doktor Yusuf Ziya Bey, Kozan Milletvekili olmuştu. Milli Mücadelere askeri tabip olarak görev yapan Yusuf Ziya Özbakan Adana’nın tanınmış siyasileri arasında sayılmaktadır.

Cumhuriyetin 10. Yıl kutlamalarında Yusuf Ziya Özbakan Adana’da CHP vilayet reisliğine kadar yükselmişti. “Cumhuriyet Halk Fırkası Vilayet Reisi Operatör Doktor Yusuf Ziya” diye takdim edilen Yusuf Ziya Özbakan, 10. yıl kutlamaları için Adana’da düzenlenen dillere destan etkinliklere katılacaktı.

Belgelere baktığımızda, Yusuf Ziya Özbakan’ın 1938 yılında, Adana Halkevi Başkanlığı’nın yanı sıra Adana Belediye Başkanlığı da yaptığı görülmektedir.

Atatürk’ün ölümü üzerine Ankara’ya gelerek taziyelerini bildiren Adana heyetinin içinde yine Yusuf Ziya Özbakan vardır. TBMM’nin 12.12.1938 tarihli tutanaklarına göre Özbakan’ın yansıra Adana’dan gelen heyet içinde Adana Valisi ve CHP İl Yönetim Kurulu Başkanı T. H. Baysal ile Milli Mencusat Fabrikası temsilcileri bulunmaktadır.

Yusuf Ziya Bey, 1934 yılında çıkarılan Soyadı Kanunu’yla “Özbakan” soyadını aldı. Öz kardeşi Mehmet Sabri Erbakan ile neden aynı soyadını almadığı konusu ise tam bir yazım/okuma hatası. Erbakanlar’ın hala torunu Süleyman Kaytancı bu olayı şöyle anlatmaktadır:

“Büyüklerimizin bize anlattığı kadarı ile Mehmet Sabri Bey, Soyadı Kanunu çıktığında Yusuf Ziya Bey’e mektup yazıyor. Kardeşine, ‘Erbakan’ soyadını alacaklarını, kendisinin de bu soyadını almak için nüfus idaresine gitmesini istiyor. Ancak Osmanlıca “Erbakan” kelimesini “Özbakan” onlayan Yusuf Ziya Bey soyadını Özbakan olarak alıyor”

Belediyelerdeki insan kaçakçılığının araştırılmasına AKP ve MHP kalkan oldu! Siyaset TDP'li Hüseyin Akgün'den Kısa Çalışma Ödeneği yorumu Siyaset Bomba iddia: Saray'ın planladığı tarih belli oldu! Siyaset Kılıçdaroğlu, Ruhsar Pekcan'ın görevden alınmasına ilişkin konuştu Siyaset