Nejat Eslen'den 'Dünya tehlikeli bir sürece girdi' değerlendirmesi: Zaman ABD'nin aleyhine Çin'in lehine çalışıyor

Abone ol

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in "Rusya ve Çin’in mevcut dünya düzenini değiştirmek için uğraşıyor" açıklaması dikkat çekti. Emekli Tuğgeneral Eslen "Milley’in bu konuşması, dünyanın ne kadar tehlikeli bir sürece girdiğini işaret etmektedir" dedi.

GERÇEK GÜNDEM - Rusya Ukrayna savaşı 42'nci gününü geride bırakırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in dün yaptığı açıklama dikkat çekti.

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki silahlı kuvvetler komitesinde konuşan Milley açıklamasında, Rusya ve Çin’in mevcut dünya düzenini değiştirmek için uğraştıklarını öne sürdü. Milley, “Rusya ve Çin’in mevcut dünya düzenini değiştirmek için uğraştıklarını, bu iki ülke nedeniyle büyük uluslararası çatışmalarda artış olacağını” ifade etti.

DÜNYA TEHLİKELİ SÜRECE GİRDİ: ABD’NİN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ STRATEJİK HATA

Mark Milley’in açıklamalarını Gerçek Gündem’e değerlendiren emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, “Genelkurmay Başkanı Milley’in bu konuşması, dünyanın ne kadar tehlikeli bir sürece girdiğini ve ABD’nin içine düştüğü tarihi stratejik hatayı işaret etmektedir” dedi.

Eslen sözlerine şöyle devam etti:

“Genelkurmay Başkanı Milley’in bu konuşması, dünyanın ne kadar tehlikeli bir sürece girdiğini ve ABD’nin içine düştüğü tarihi stratejik hatayı işaret etmektedir. ABD’nin jeopolitik amacı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurduğu kurallara dayalı dünya düzenini ve bu düzenin kurumlarını korumak, küresel liderliğini sürdürebilmektir. Milley’in ifadelerinden, ABD’nin bu amacına askeri tedbirlerle ve savaşlarla ulaşmak istediği anlaşılmaktadır. Milley’in Genelkurmay Başkanlığını yaptığı ABD ordusu ise bu amaçla görevlendirilmiştir.”

ABD’NİN DÜNYA DÜZENİ LİDERLİĞİNİ ASKERİ TEDBİRLERLE SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİL

ABD’nin asli sorununun ekonomik olduğunu söyleyen Nejat Eslen şunları ifade etti:

“Oysa ABD’nin mevcut dünya düzenini ve bu düzenin liderliğini askeri tedbirlerle, savaşarak veya Ukrayna’da olduğu gibi savaştırarak sürdürmesi mümkün değildir. Çünkü ABD’nin asli sorunu ekonomiktir. Mevcut dünya düzeni değişecekse ABD’nin küresel ekonomi içindeki gücünün zayıflaması nedeniyle değişecektir.

Aşağıdaki veriler de bunu göstermektedir:

ABD’nin;

•Ulusal borcu 30.4 trilyon dolar
•Vatandaş başına düşen borcu 91 bin dolar
•Vergi sorumlusu başına düşen borcu 243 bin dolar
•Toplam borcu 89.5 trilyon dolar
•Federal borcun GSHY’ye oranı yüzde 125
•Dış ticaret açığı 999.5 milyar dolar
•Çin ile ticaret açığı 368 milyar dolar
•Yoksulların sayısı 39.7 milyon
•Sigortasızların sayısı 27.1 milyon
•Milyonerlerin sayısı 22.1 milyon

(https://www.usdebtclock.org/#)

ABD’nin dünya düzenini ve küresel liderliğini sürdürme sorunu ekonomiktir, bu düzenin askeri tedbirlerle sürdürülebilmesi mümkün değildir. Çünkü İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra küresel üretimin yaklaşık yüzde ellisini gerçekleştiren ABD, bu yeteneğini giderek kaybetmekte; Asya Pasifik’te Çin, bir üretim merkezine dönüşürken ABD ise bir tüketim merkezine dönüşmektedir. Görüleceği gibi artık İkinci Dünya Savaşı’nın sonrasının şartları mevcut değildir, mevcut şartlar yeni bir dünya düzenini gerektirmektedir.”

(Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen)

ZAMAN ABD’NİN ALEYHİNE ÇİN’İN LEHİNE ÇALIŞIYOR

Nejat Eslen açıklamasının sonunda, ABD’nin ekonomik gücünün zayıfladığına dikkat çekti. Eslen, “ABD’nin küresel para rezervi Dolar’ı bir cezalandırma aracı olarak kullanması, Dolar’ın zaman içinde bu yeteneğinin aşınmasına neden olabilecektir” dedi.

ABD’nin asıl rakibinin Çin olduğunu söyleyen Eslen, “Çin, ABD’nin tahriklerine rağmen sıcak çatışmadan kaçınacaktır. Zaman, ABD’nin aleyhine Çin’in lehine çalışmaktadır” diye belirtti.

Eslen sözlerine şöyle son verdi:

“ABD’nin iç cephesinde ise birçok sorun vardır. Küresel güç mücadelesinde ABD’nin asıl rakibi Çin’dir. ABD, Asya Pasifik’te Çin’i ittifaklarla ve askeri tedbirlerle çevrelese bile Çin’in kuşak yol inisiyatifini engelleyememektedir. Kuşak yol inisiyatifi Çin’in jeopolitik nüfuz alanını giderek genişletmektedir. Ayrıca stratejik kültürü nedeniyle Çin, ABD’nin tahriklerine rağmen sıcak çatışmadan kaçınacaktır. Zaman, ABD’nin aleyhine Çin’in lehine çalışmaktadır. ABD’nin, Çin’in yükselişini durdurma görevini ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’e vermesi ‘hata’ olarak tarihe yazılacaktır.”

İslam karşıtı aşırı sağcı örgütün cami önünde yapacağı eylem yasaklandı Dünya Rus askerlerinin saldırılarından kaçan Ukraynalı anne ve çocuğu dünya gündeminde: 'Eğer ölürsem...' Dünya Damat Albayrak ekonomiyi emanet etmek istemişti: McKinsey şirketine Fransa'da vergi kaçırmadan soruşturma açıldı Dünya Almanya'da neo-Nazilere 11 eyalette operasyon: 'Yakın tarihteki en ağır darbe' Dünya