ODTÜ Mezunları Derneği'nden Elazığ depremi açıklaması
ODTÜ Mezunları Derneği, Elazığ depremiyle ilgili bir açıklama yaptı.
ODTÜ Mezunları Derneği, Elazığ depremiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Dernekten yapılan açıklama şöyle:
24 Ocak Cuma akşamı saat 20.55’te merkezi Elazığ Sivrice olan, ilk açıklamalara göre 6.8, düzeltilen açıklamalara göre 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
Tüm Güneydoğu ve Doğu illerinde hissedilen bu büyük sarsıntıdan etkilenen başta bölge halkı olmak üzere tüm halkımıza ODTÜ Mezunları olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Bu büyük faciada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Tanrı’dan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Bu vesileyle ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olan depremlere karşı alınması gereken tedbirler ve bu depremin yaralarının acil sarılması kapsamında aşağıdaki uyarı ve önerilerimizin yetkililer tarafından dikkate alınmasını umut ediyoruz:
1. Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarına acilen başlanmalı, yıkılacak binalar yıkılmalı, güçlendirme ile kullanılabilecek binalar acilen güçlendirilmeli ve kullanıma açılmalıdır.
2. Yıkılmış, hasar görmüş veya tedbir nedeniyle boşaltılmış binalarına giremeyen vatandaşlarımız için, kış koşullarında insanca yaşayabilecekleri mekânlar belirlenmeli, bu çerçevede tüm bölge imkânları tespit edilerek Kamu misafirhaneleri, oteller, barınmaya uygun tüm tesisler değerlendirilmelidir.
3. Deprem riski gözetilerek ortaya konan kentsel dönüşüm projelerinin; rant alanlarının yağmalanmasına hizmet etmesine izin verilmemeli, fay hatları herkesçe bilindiğine göre, kentsel dönüşüm projelerine özellikle kritik fay hatları üzerindeki yerleşimlerde öncelik verilmelidir.
4. Depreme dayanıklı inşaat standartlarını belirleyen yönetmelikler; anlaşılması zor, uygulanamayan dokümanlar olmaktan acilen çıkarılmalı, 6-8 kata kadar konutların proje ve yapımına yönelik basit, anlaşılabilir standartlar hazırlanıp yürürlüğe sokulmalıdır.
5. İnşaatlarda kullanılacak beton, demir gibi malzemelerin kalite standartları gözden geçirilmeli, kalite yönetimi ve denetimi süreçlerinin sorunlu yanları çözüme kavuşturulmalıdır.