Öğrencilere seçmeli ders dayatması

Abone ol

2019-2020 eğitim-öğretim yılında işlenecek seçmeli derslerin belirlenmesi süreci, dini vakıfların ve okul idarelerinin tutumu nedeniyle öğrenciler için kâbusa dönüştü. Eğitim sendikaları bu duruma tepkili.

Ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında 2019-2020 eğitim-öğretim yılında okutulacak seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde sona yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan, öğrencilerin seçmeli dersler konusunda zorlanmayacağı ve tamamıyla öğrenci iradesinin hakim olacağı yönündeki açıklamalarına karşın dini vakıflar ders seçimine ilişkin sürece müdahale ediyor. Ensar Vakfı, öğrencileri seçmeli din derslerine yönlendirmek için “Dersimi Seçiyorum Dini Öğreniyorum” kampanyası başlatırken Eğitim Bir-Sen ve Önder İmam Hatipler Derneği, öğrencilerin, “Manevi hayatlarını artırmaları” için Kuran, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmelerini istedi.

Dini vakıf ve cemaatlerin dini içerikli seçmeli derslerin seçilmesi yönündeki kampanyalarına okul idarelerinin baskıcı tutumu da eklenince, seçmeli ders seçimi öğrenciler için kabusa dönüştü. MEB, belirlenen takvim içinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli derslerinin okul yönetimlerince seçileceğini bildirdi. Eğitim Sen ve Eğitim İş, öğrencilere seçmeli ders baskısı yapılmaması konusunda MEB’i uyardı.

CEMAAT VE DERNEKLER UZAK TUTULMALI

Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinin mevzuata uygun olabilmesinin koşulunun öğrencilerin ders seçiminde kendi iradelerini kullanabilecekleri ortamın yaratılması olduğunu söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Okul yönetimlerinin ilk görevi, öğrencilerin baskıdan uzak tercih yapabilmeleri için tarikat, cemaat ve dernek gibi bileşenlerin bu sürece karışmalarını önlemektir” dedi. Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Aydoğan, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, okul yönetimlerinin ders seçim sürecine bilgilendirme dışında dahil olamayacağını anımsatarak “Öğrenci ve velilerin tercihlerinin karşılanabilmesi için milli eğitim müdürlüklerinin bu konuda duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu. Aydoğan, öğrenci ve velilerde seçmeli derslere ilişkin oluşan kaygının önüne geçilmesi için MEB’i göreve çağırdı.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLACAK

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da seçmeli ders seçiminde öğrencilerin zorlanmayacağı yönünde MEB’den yapılan açıklamalara dikkati çekerek “Her yıl olduğu gibi maalesef bu yıl da seçmeli ders dayatma sezonu açılmıştır. Yine yeniden bazı dersler zorunlu seçmeli hale getirilmektedir” ifadelerini kullandı. Ders seçimlerinin il, ilçe ve okul yöneticilikleri için koltuğu koruma referansı haline getirildiğini ifade eden Yıldırım, “Seçmeli derslerin bu şekilde dayatılması, amaçlanan hedefin gerçekleştirilmesinden çok uzak bir yaklaşım olup, öğrenciler üzerinde baskı oluşturulması anlamına geleceği de ortadadır. Bu şartlar altında da öğrencilerin serbestçe istedikleri alanda ders seçimi yapamayacağı ve mağdur olacakları da tartışmasızdır” yorumunda bulundu.

İstanbul'da vapur seferleri iptal edildi Güncel Gericiler istedi, 'Toplumsal cinsiyet eşitliği' rafa kalktı Güncel İzmir'de cinayet Güncel Hakimlik sınavı yaz boz tahtası: 3 ayrı hakim Güncel