Öğrenim kredisi alanların geri ödemesi ikiye katlanıyor: Borçları silin

Abone ol

Öğrenim kredisi borçluları ‘af’ bekliyor. Okurken gelir desteği aldıkları KYK’den borçlarının silinmesini talep eden üniversite mezunları, faizlerle birlikte paranın neredeyse ikiye katlandığına dikkat çekiyor.

Üniversitede gelir elde etmek amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) öğrenim kredisi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra borçlarını ödemekte zorlanıyor.

Siyasiler ve borçlular tarafından sık sık dile getirilen ‘KYK borçları silinsin’ çağrısı yanıt bulmuyor. BirGün’e konuşan öğrenim kredisi borçluları, af çıkmasını talep ederek yüksek faizlerden yakınıyor.

HAYAL BİLE KURAMIYORUM

Birgün' den Meral Danyıldız'ın haberine göre Eskişehir Teknik Üniversitesi biyoloji bölümü mezunu Tuğçe Mutluay, 21 bin 708 lira KYK borcunun olduğunu söyledi. Ödeyemediği için her geçen gün bu miktarın arttığını ifade eden Mutluay, “Bu ayın başına kadar işsizdim, KYK borcumun geri ödemesinin başladığını öğrendiğim gibi normal şartlarda asla kabul etmeyeceğim sigortasız ve maaşsız primli bir firmada işe başladım. Borcum şimdilik 21 bin 708 lira. Ödeyemediğim için her geçen gün bu miktar artıyor. Ödeyebileceğimi düşünmüyorum, af çıkmasını bekliyorum” dedi.

Kendisi gibi birçok borcu olan arkadaşının kendi alanı dışında başka işlerde çalışmaya mecbur bırakıldığını ifade eden Mutluay, şunları dile getirdi: “Bu durum mutsuz ve gelecek kaygısı olan bir nesil yaratıyor. 25 yaşında yarısını bile bir arada görmediğimw miktarın borcunun yükünü taşımak tabii ki ağır geliyor. Henüz öğrenciyken bile üniversiteden mezun olduktan sonrası ile ilgili güzel hayaller kuramıyordum. Çünkü hayallerimin önünde duran büyük bir borç vardı. Şu anda da hayal kurabilmek benim için bir lüks oluyor.”

KARTIM BLOKE OLDU

Mersin Üniversitesi İngiliz Dil Bilimi mezunu Deniz Gözde Öztürk ise yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “2015 mezunuyum. Af çıkar diye bekledim ama geçen senenin başında haberim olmadan kredi kartımdan harcama yapıldığına dair bir bildirim geldi. Daha sonra bankaya gittiğimde KYK borcum sebebiyle kartımın bloke olduğunu öğrendim. Borçtan dolayı yeni kart da çıkaramadım. Apar topar borcumu yapılandırıp ödemeye başladım. Şu anda ödüyorum ama düzenli gelirli bir işte değilim. Çeviri yapıyorum ve örneğin bu aralık ayında yeterli gelir elde edemezsem borcumu ödeyemeyeceğim ve yapılandırmam bozulmuş olacak.”

12 BİNDEN 20 BİNE

İki ayda bir maaşının üçte birini borca yatırdığını belirten Öztürk, “Yapılandırma gibi bir kolaylık sunduklarını söylüyorlar ama iki ayda bir 800 lira yatırmak gerekiyor” dedi. Bu paranın maaşının üçte biri yaptığını aktaran Öztürk, dört yıl boyunca af çıkmasını beklediğini vurguladı. Öztürk, “Borcum ilk etapta 12-13 bindi. Sonra yirmi bin oldu” dedi.

SİSTEM BORÇLANDIRIYOR

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Mert Yedek de “Sabit borcum 15 bindi. Şimdi baktığımda üzerine faiz eklendiğini gördüm, 18 bin olmuş. 2013’te üniversiteye girdiğimde gelecek kaygısı yaşamak istemediğim bir bölüm olacağını düşünerek hukuk fakültesine girdim. Ama zaten sistem ister istemez borçlandırıyor” diye konuştu. “KYK borcu zaten 18 bin lira” diyen Yedek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bizim meslekte esas olan bir büro açmak. Hukuk fakültesinden mezun olan bir öğrencinin yola çıkması 120 bin liradan başlıyor. Hayata böyle başlanmaz. Af çıkmasını herkes gibi ben de istiyorum. Ancak pek beklentim yok. Af çıkarsa birçok öğrencinin gelecek kaygısı biraz daha diner, iş yükü azalır.”

5. ve 9. sınıflar yüz yüze eğitime başladı Eğitim Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda koronavirüs vakalarında rekor artış Eğitim Ziya Selçuk'tan deprem açıklaması: Gerekli tedbirleri almadan riskli okulları açmayacağız Eğitim Yüz yüze eğitimde üçüncü aşama yarın başlıyor Eğitim