Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında 'bölge' farkı

Abone ol

Eğitim Reformu Girişimi’nin raporunda Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısında bölgelere göre dikkati çekici farklılıklar olduğu ifade edildi.

Eğitim Reformu Girişimi’nce (ERG) hazırlanan, Eğitim İzleme Raporu 2019’un dördüncü dosyası, “Öğretmenler” başlığıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Türkiye’deki öğretmenlerin çalışma koşullarından öğretmen atamalarına, okul yönetimlerinin yapısından hizmet içi eğitim standartlarına kadar birçok konuyu ele alan rapor, eğitim sisteminin içinde bulunduğu olumsuz durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; raporda, Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısında bölgelere göre dikkati çekici farklılıklar olduğu kaydedilerek eşitsizlik vurgusu yapıldı. ERG’nin çalışması, eğitim alanındaki erkek egemenliğini de ortaya koydu. Türkiye’deki 196 okul müdürünün yalnızca yüzde 7,2’sinin kadın olduğu bildirildi.

BEKLENTİLER KARŞILANMADI

AKP iktidarı döneminde eğitim alanına ilişkin pek çok gelişme üst politika belgelerinde yer bulsa da öğretmenlerin yaşamını kolaylaştırıcı somut adımlar atılmadı. Haziran 2017’de yayımlanan Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023 ile Ekim 2018’de yayımlanan 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi de eğitimcilerin beklentilerini karşılamadı.

DAĞILIM PAYLAŞILMADI

Şubat 2019’da 19 bin 996, Ağustos’ta ise 19 bin 873 öğretmen sözleşmeli olarak atandı. MEB, 2019 yılında ilk kez, atamaların illere göre dağılımını paylaşmadı. En yüksek atama yapılan üç alan sırası ile Sınıf Öğretmenliği, İngilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanları oldu.

İMAM HATİP AYRICALIĞI

MEB, kaynak yetersizliği gerekçesiyle sınırlı sayıda öğretmen atarken öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da giderek arttı. ERG’nin raporunda, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının, öğretmenlerin çalışma koşullarına ilişkin önemli bir gösterge olduğu belirtildi. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısının hem kademelere göre hem de bölgelere farklılık gösterdiği ifade edilerek, “Genel ortaöğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı meslek lisesi ve Anadolu imam hatip lisesine göre daha yüksektir” denildi.

OKULLAR ÇOK KALABALIK

Rapora göre, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, bölgelere göre de ciddi farklılıklar gösterdi. Buna göre, ilkokul kademesinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının en yüksek olduğu ilin Şanlıurfa, ortaokul kademesinde İstanbul, ortaöğretim kademesinde ise Muş olduğu açıklandı. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında devlet ve özel okullar arasındaki eşitsizlik de göze çarptı. Raporda, bu oranın özel okulların ilkokul kademesinde sekiz, devlet okullarında ise 19 olduğu duyuruldu.

Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, kadın üst düzey yönetici sayısında 145 ülke arasında 107’nci sırada yer alan Türkiye’de, okul yöneticisi kadın sayısındaki azlık da dikkat çekti. Öğretme ve Öğrenme Uluslararası Araştırması’na Türkiye’den katılan 196 okul müdürünün yalnızca yüzde 7,2’sinin kadın olduğu bildirildi. Türkiye, bu oranın yüzde 7 olduğu Japonya’dan sonra kadın okul müdürlerinin oranının en düşük olduğu ikinci ülke oldu.

İBB burs başvuru sonuçları açıklandı Eğitim Arabulucuk sınavı öncesi 'sorular verildi' iddiası Eğitim 2019 YÖKDİL sonuçları açıklandı Eğitim 'İmam hatip okullarında başarısızlık saldırganlıkla örtülüyor' Eğitim