Öğretmenlere, koronavirüs hastalarına psikososyal destek görevi
Filyasyon ekiplerinde ve 112 Çağrı Merkezleri’nde görevlendirilen öğretmenler, şimdi de “Covid-19 hastalarına psikososyal destek verilmesi” amacıyla çağrı merkezlerine oturtuldu.
Eğitim sendikalarının tüm tepkilerine karşın öğretmenler görev tanımlarında yer almayan işlerde çalıştırılıyor.
Pandemi döneminde filyasyon ekiplerinin yanı sıra 112 Çağrı Merkezleri’nde de çalıştırılan eğitimciler, uygulamaya tepkili. Hatay ile Kırklareli’nde çok sayıda eğitimci, filyasyon ekipleri ve Covid-19 çağrı merkezlerinde görevlendirildi.
Kırklareli’ndeki rehber öğretmenlerin, Covid-19 hastalarına psikososyal destek sağlamak ile görevlendirildiği öğrenildi. Hatay’da ise 16 rehber öğretmenin il ve ilçe salgın denetim merkezlerine bağlı Covid-19 Çağrı Merkezleri’nde görevlendirildiği belirtildi. BirGün’e konuşan Eğitim Sen Hatay Şubesi ve Eğitim Sen Kırklareli Şubesi başkanları, görevlendirmelerin eğitimcilerin istekleri dışında yapıldığına dikkati çekerek, “Bir ihtiyaç varsa bu sağlık kadrolarına yapılacak sağlıkçı atamaları ile giderilmelidir” ifadesini kullandı.
ÖNCELİKLERİ EĞİTİM OLMALI
Eğitim Sen Kırklareli Şube Başkanı Okan Balcı, öğretmenlerin hastalara rehberlik edecek bir formasyonu olmadığını belirtti. Öğretmenlerin görev tanımları dışında işlerde çalıştırılmasının hastalar açısından da sorun olacağını dile getiren Balcı, “Bu görevlendirmeleri bir halk sağlığı sorunu olarak görüyoruz” diye konuştu. Pandemi döneminde öğrencilerin eğitimden giderek koptuğunun altını çizen Balcı, “Rehber öğretmenler, tamamen görev tanımlarının dışında, hastalarla telefonda görüşme yapıyor. Bu durum bir çağrı merkezi görevlendirmesinden farksızdır. Öğretmen arkadaşlarımızın önceliği, eğitim alanında yaşanan sorunlara yönelik olmalıdır” şeklinde konuştu.
AÇIK ATAMA İLE KAPATILMALI
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş da öğretmenlerin görev tanımlarında yer almayan işlerde çalıştırılmasının doğru olmadığını kaydetti. Hatay’ın farklı ilçelerinden toplam 16 rehber öğretmenin il ve ilçe salgın denetim merkezlerine bağlı Covid-19 Çağrı Merkezleri’nde 7/24 saat esasıyla çalıştırıldığını vurgulayan Balcı, “Bu görevlendirmeleri doğru bulmuyoruz. Salgın döneminde sağlık alanında personel açığı yaşanması gayet doğan ancak bu açığın eğitimcilerle değil, sağlıkçı ataması ile kapatılması gerektiğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.