Okulda ölümde ihmaller zinciri: 6 kişi kusurlu

Abone ol

Kocaeli’nde üzerine okulun demir kapısının devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki İşler ile ilgili bilirkişi raporunda kapının hatalı yapıldığı belirtildi. 6 kişi de ölümden sorumlu bulundu.

Uğur Şahin / Birgün Kocaeli’nde üzerine okulun demir kapısının devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler ile ilgili bilirkişi raporunda kapının hatalı yapıldığı belirtildi. Bilirkişi, okul müdürü dahil 6 kişiyi kusurlu buldu.

Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Turgut Reis İlkokulu’nda arkadaşlarıyla birlikte oyun oynarken okulun demir kapısının devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki 1. sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler ile ilgili soruşturma dosyasına bilirkişi tarafından hazırlanan rapor girdi. İşler’in ölümüne ilişkin okul müdürü ve nöbetçi öğretmen dahil 6 kişi kusurlu bulundu. 4 Ekim’de meydana gelen olayla ilgili ilk olarak savcılık, soruşturma başlattı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında okul yöneticilerinin ifadeleri alındı. Ancak ‘herhangi bir ihmal bulgusuna’ ulaşılamadı. Daha sonra savcılık, dosyaya bilirkişi atadı. Hazırlanan bilirkişi raporu ise dosyaya girdi. Raporda okul müdürü dâhil altı kişi kusurlu bulundu.

SÜRGÜLÜ DEMİR PROJEYE UYGUN İMAL EDİLMEDİ

Bilirkişi raporundaki iddialara göre; sürgülü demir kapının projeye uygun imal edilmedi. Bu nedenle de yerinden fırladı ve çocukların üzerine düştü. Kazanın nedenini kapıyı tutan parçanın olmaması olarak gösteren bilirkişi, “Bunu anlamak için mühendis olmak gerekmez” dedi. Bilirkişi, kazanın olduğu gün nöbetçi öğretmen olan T. A.’yı görevini ihmal etmesinden dolayı tali kusurlu buldu. T.A.’nın kusur oranı ise yüzde 10 olarak gösterildi. Söz konusu kapının bir inşaat firması tarafından yerine bağlandığının aktarıldığı raporda, “Kayar kapının raydan çıkarak düşmesini engelleyen kapalı mesnetlerinden arka taraftakinin diğer bir adedi imal edilmemiş, eksik parça olarak kalmıştır. Kapının devredilmemesi için görev yapan mesnettir ve mutlaka olmalıdır” denildi ve firma sahibi H.E.’nin tali kusurlu olduğu dile getirildi. H.E.’nin kusur oranı ise yüzde 15 olarak kaydedildi.

Okul Müdürü U.E.’nin de tehlike oluşturacak kaynakları değerlendirmede eksik kaldığının altının çizildiği raporda, U.E.’nin tali kusurlu olduğu dile getirildi. U.E.’nin kusur oranı ise yüzde 15 olarak gösterildi.

Bilirkişi, inşaat teknikeri T.T., elektrik mühendisi A.C. ve elektrik mühendisi M.D.’nin. işi teslim almada gerekli dikkati göstermediklerini belirtti. Bu nedenle de ilgili kişilerin asli kusurlu olduğunu bildiren bilirkişi, T.T.’nin yüzde 25, A.C. ile M.D’nin yüzde 17,5 kusurlu olduğunu kaydetti. Okulun müdür yardımcısı V.A. kusurlu bulunmadı.

Mehmet Ali’nin baba Selahattin İşler ise bilirkişi raporuna rağmen sorumluların görevden alınmamasına tepkili. Baba İşler, “Sapasağlam okula gönderiyorsun, kapının altında kalıyor. Güvenlik yok, nöbetçi öğretmen yok… Kapıyla ilgili daha önce uyarılar yapılmış ama yerine getirilmemiş” dedi.

‘SINIF AYRIMI VAR’

“Suçlular ortada, ne bekleniyor?” diye soran İşler, oğlunun 16 yıl süren tedaviyle dünyaya geldiğini aktardı. İşler, şunları söyledi: “Bu bir valinin, kaymakamın çocuğu olsa böyle mi olurdu? Bu kadar uzatılır mıydı? Biz sıradan insanlar olunca böyle mi oluyor? Demek ki burada bir sınıf ayrımı var. Bizim yanımızda ne devlet, ne de Milli Eğitim yer aldı. Kaymakam taziyeye geldi ama onun dışında hiçbir şey yapılmadı. İl Milli Eğitim’in açıklaması var, ‘mesai saati dışında’ diye… Kusur var’ demiyorlar, bizi suçluyorlar, olay ise mesai saatleri içerisinde oluyor.”

‘BİZİ DE ÖLDÜRDÜLER’

Baba İşler, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hayatımız altüst oldu, tedavi görüyoruz, psikoloğa gidiyoruz. İki aydır çalışamıyorum, iyi değiliz. 7 yaşına yeni girmişti. Olaydan 1 hafta önce ise doğum günü kutlanmıştı. Oğlumuz öldü ama bizi de öldürdüler.”

RAPOR YETERSİZ

İşler ailesinin avukatları Şehmus Keleş ile Hüseyin Keleş, bilirkişi raporunun yetersiz olduğu görüşünde. Avukatlar yeni bir bilirkişi raporu hazırlanması gerektiğini söyledi.

Avukat Şehmus Keleş, “Çocuğun sınıf öğretmeni ve okul müdür yardımcısı kusurlu bulunmamış oysaki bu hatalı bir değerlendirme. Okul kapısının yapımında bir hata olduğu doğru. Ancak bu hatalı kapıyı daha önce olumsuz durumlar yaşanmasına rağmen o şekilde kullanımına devam eden okul yönetimi de hatalı. Yeni bir bilirkişi raporu alınması elzem” dedi.

Avukat Hüseyin Keleş ise “Bilirkişi raporu her yönden yetersiz olup kamu vicdanını ciddi anlamda yaralamıştır. Olaydan sorumlu nöbetçi öğretmen ve okul müdürü görevden alınmalıydı. Bu olay sadece küçük Mehmet Ali’nin ailesini ilgilendirmemeli. Sorumlular cezalarını alana kadar hukuki mücadelemiz sürecektir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Turgut Reis İlkokulu’nda arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayan 1’inci sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler’in üzerine, tuttuğu raylı metal bahçe kapısı devrilmişti. Küçük çocuk kapının altında kalırken, etrafta bulunanlar ve öğretmenler çocuğu kapının altından çıkarmıştı. İşler, tedavi gördüğü hastanede 6 Ekim’de yaşamını
yitirmişti.

Zonguldak'ta ulaşıma kar engeli Güncel Ankara Valiliği'nden 'tatil' uyarısı Güncel 4 yaşındaki çocuk tabancayla oynarken babasını vurdu Güncel Ödül gibi ceza! İşte işkencenin bedeli Güncel