Okullarda TÜRGEV baskısı: 'Tüm illerde toplantılar yapılıyor'

Abone ol

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, "Öğrencilerin seçmeli din derslerine nasıl yönlendirilebileceği konusunda birtakım çalışmalar yürütüyor. Bu seçme değil, doğrudan ders atamak.” ifadelerini kullandı.

Seçmeli ders seçiminin 4-22 Ocak tarihleri arasında gerçekleşeceğinin açıklanmasıyla birlikte, okul idarecilerinin bu derslere müdahalesine tepkiler sürüyor.

Twitter’da ‘Seçmek istiyoruz’ etiketiyle seçmeli dersleri çocuklarının ilgi ve yeteneklerine göre belirlemek istediğini talep eden veliler, inisiyatifin kendilerine bırakılmasını istiyor.

Öğretmenler ise ders seçimindeki dinci-gerici dayatmaya karşı çıkıyor.

Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kurucularından olduğu TÜRGEV'in süreçteki etkisi dikkat çekti.

DERS ATAMA

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; Belirlenen seçmeli derslerin öğrencilerin pedagojik, akademik gelişimlerine olanak sağlamaktan uzak olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, öğrencilerin kendi ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ders seçmelerinin önünün açılması gerektiğini ifade etti.

“Ancak yaşadığımız koşullarda özellikle siyasi iktidar bütün okulları imam hatipleştirme gayretinde’’ diyen Yıldırım, normal ortaokul ve liselerde bu seçmeli dersler vasıtasıyla eğitimin dinselleşmesine yönelik politikaların sürdüğünü vurguladı.

Yıldırım, şöyle konuştu: “TÜRGEV’den Din Öğretim Genel Müdürlüğü’ne kadar ‘Eğitime Destek Platformu’ adı altında tüm illerde ve ilçelerde toplantılar yapılıyor. Buralarda öğrencilerin seçmeli din derslerine nasıl yönlendirilebileceği konusunda birtakım çalışmalar yürütüyor. Bu seçme değil, doğrudan ders atamak.”

BİLİMDIŞI MÜFREDATLA BOĞUŞUYORUZ

İktidarla birlikte çok sayıda din kültürü öğretmeninin atanmasının bu gibi durumların önünü açtığına vurgu yapan Eğitim Sen Zonguldak Şube Kadın Sekreteri Eylem Kabarık da şunları dile getirdi: “Çocuklara göre doğru şekilde atama yapılmadığı sürece yeteneklere göre tercih yapılması mümkün değil. Burada aslında müzik ve resim atamalarının artırılmasıyla aşılabilir bir durum var. Müfredatlar bilimsel, akılcı bir eğitime yaslanmadığı için bunlarla boğuşmak zorunda kalıyoruz.”

YÖNLENDİRME VE BASKI FAZLA

Eğitim Sen Hopa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Melis Diren Lokumcu ise öğrencilerin seçmeli dersleri ‘seçememe’ sorununun yıllardır sürdüğünü aktardı. Dini vakıf ve cemaatlerin milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla bu süreci yönlendirdiğini dile getiren Lokumcu, “İdarecilerin belirlediği dini içerikli derslerin seçilmesi konusunda yönlendirme ve baskı çok fazla. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin ihtiyaçlarını görmezden gelenler, vakıf ve cemaatlerin istekleri doğrultusunda dini-gerici eğitimi dayatıyor. Ders seçiminde öğrencilerin isteklerinin göz ardı edilmesi kabul edilemez” şeklinde konuştu.

***

Veli ve öğrenciler manipüle edildi

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı İlknur Kaya Bahadır ise seçmeli derslere din temelli derslerin eklenmesiyle okullarda bu konuda velileri yönlendirmelerin daha çok yoğunlaştığını kaydederek şunları söyledi: “Din temelli dersler müfredata eklendikten sonra idarecilerin bu dersleri ne kadar çok seçtirirse milli eğitim müdürlükleri nezdinde makbul idareci olarak görülmesinden kaynaklı olarak okullarda velilerin ve öğrencilerin çok ciddi manipüle edildiğine tanık olduk. ‘Okul ne derse biz yapmak zorundayız’ gibi bir algı var. O nedenle velilerin bilgilendirilmesi, çocukların ilgi ve yeteneklerine göre ders seçmesi onların en temel hakkı.”

Türkiye genelinde okullarda İstiklal Marşı okundu Eğitim Nagehan Alçı: Öğretmenler ve öğrenciler rahata alıştı Eğitim Anadolu Üniversitesi örgüt uydurdu: Masonik - FETÖ'cü - Marksist Cephe Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okullarda bayrak töreni ve İstiklal Marşı kararı Eğitim