Ömer Fethi Gürer: TMO artık yabancı çiftçinin dostu

Abone ol

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun 200 bin ton yemlik arpa alımı yapmasına tepki gösterdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsuller Ofisinin (TMO) 17 Eylül-4 Ekim tarihlerinde sevkiyatı beklenen ve sona eren bir dizi ithalat ihalesinde yaklaşık 200 bin ton yemlik arpa alımı yapmasına tepki gösterdi.

Gürer, “Arpa için rekolte ve verim iyi diyorlardı. Yine ithale mecbur kaldık. Tarımda plansızlığın somut bir göstergesi olan bu durum, yabancı çiftçiyi kalkındırırken yerli üreticiyi topraktan soğutuyor. Planlama bir yıl önceden yapılmadığı sürece ve üreticiye ürün garantili ekim yolu açılmadıkça sorunlar artarak devam edecektir” dedi.

“ÜRETİCİ, TÜCCARA MAHKUM”

Bu yıl arpada taban fiyatın 1100 lira olarak belirlendiğini, bir önceki yıla göre girdi fiyatlarının katlaması ile verilen taban fiyatın aynı kaldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici ürününü ya depoladı ya tüccara verdi. Emeğinin karşılığını alamasa da kredi ve banka borçları için ürününü verilen fiyata sattı, depolayan çok az üretici var. Genelde ürün tüccarın belirlediği fiyata satıldı” dedi.

“GELECEK YIL, BUGÜNDEN PLANLANMALI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yemlik arpa ithalinin dahi ülkemiz tarımındaki düzensiz ve plansız uygulamaların yansıması olduğunu vurgulayarak “Buğdaygillerden olan arpa taneleri, malt ve yem olarak kullanılıyor. Buğday için TMO fiyatı 1350 olarak açıklandı ama üretici 1100 TL’ye ürünü tüccara vermek zorunda kaldı. TMO köylerde alıma girmedi. Arpada ise 1100 TL olan fiyat kısmen uygulandı. 980-1000 TL arasında satanda oldu. Borcu olan bu fiyatın altında da olsa ürününü vermek durumunda kaldı” dedi.

Ülkemizdeki tarım ekim alanları daralırken yaşanan sorunların dikkate alınıp, arpa ekiminin desteklenip, ekim alanlarının artırılması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu zamana kadar neden bu yönde çalışmalar yapılmıyor? Tahıl ambarı olan ülkemizde neden arpayı bile ithal eder hale geldik? Yemlik arpa yurt dışından getirildiğinde yem olarak satış fiyatı neden düşmüyor? Kim bu ithalatı yapanlar? Depoda hala ürün var, buna rağmen ithalat başladı, ithal ürün gelince fiyatın daha da artacağı söyleniyor. Ocak ayında fiyatın 1500 TL’yi geçeceğini söyleyenler var. Görünen o ki ithal ürünle fiyatlar düşmüyor aksine ithalat üzerinden vurgun yapılıyor. Çiftçinin alım gücü artan girdi fiyatlarıyla sürekli daralıyor ama ekmek zorunda kalıyor. Arpa çiftçiden çıktıktan sonra fiyat artıyor, ithal getirenler ise bu yolla büyük vurgun vuruyor” dedi.

“TMO NEDEN VAR?”

İktidarın, geçimini tarımdan sağlayan çiftçinin yanında durmadığını, çiftçinin artan girdi fiyatları ile çok zor şartlarda ekim yaptığını ve ithal ürün ile yabancı ülke çiftçileri desteklenirken ülkemiz çiftçisinin küstürüldüğünü söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi banka kredi borçlarını ödeyemez haldedir. Çok sayıda çiftçi icra takibindedir. Çiftçinin ekmekten vazgeçtiği arazilerde, gelecek yıl için bugünden planlama yaparak, ekim teşvik edilip ürüne alım garantisi TMO tarafından verilse bu sorun kısmen azalar, en azından ithale bağımlılık sınırlanır. TMO neden var? Piyasayı düzenlemek kadar, çiftçiyi korumak ta TMO’nun görevi. Girdi fiyatlarında iktidar seyirci, üreticiye daha uygun koşullarda ürün ekimi, hasadı yapacak şartlar oluşturulmalıdır” dedi.

“ARTIŞ BEKLENİYORDU, NE OLDU?”

Bu yıl ekim alanlarında arpa için artış beklendiğinin ve rekoltenin artacağının yıl başında yapılan açıklamalara yansıdığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kesin rakamlar halihazırda ortaya çıkmadı ama görünen o ki hedeflenen sonuca ulaşılamadı. Farklı nedenler ifade edilebilir ancak genelde tarım politikası bir yıl sonrasını öngörebilir bir şekilde sürdürülmüyor. İklim koşulları, ekim alanları, verim, çiftçi maliyeti her yönü ile bugünden ele alınıp gelecek yıl için bir planlama yapılmazsa sorun bitmez, artar. Buğdaydan sonra en çok arpa ekimi sağlanıyor. Pazarı da var ama ürün çiftçide iken tüccar ancak maliyet dolayında ürünü alıyor. İthal gelen ürün, piyasada ürün tüccara geçtiğinde belirlendiği için, tüccar kadar ithal ürün getirenlerde buradan önemli bir gelir sağlıyor, olan çiftçi ile yem tüketicilerine oluyor. İthal yemlik arpa gelince ülkemizde yem fiyatı da düşmüyor. Üretici ile besicinin haline bakan yok” dedi.

HDP'den Diyarbakır'daki saldırıya ilişkin açıklama Siyaset AKP’de düğmeye basıldı: Davutoğlu’ndan sonra iki isim daha gidiyor Siyaset Selahattin Demirtaş'la ilgili yeni gelişme Siyaset Ekrem İmamoğlu'na verilen 2. sandalye de kırıkmış! Siyaset