Omicron tünelin sonundaki ışık mı? Prof. Hotamışlıgil yanıtladı

Abone ol

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Halk TV yazarı İpek Özbey'e değerlendirmelerde bulundu. Hotamışlıgil, 'pandeminin sonu geldi' iddialarına da yanıt verdi.

'Omicron varyantı tünelin sonundaki ışık' yorumuna "Bunun cevabını kimse bilmiyor. Öyle bir varsayım söz konusu, ben de inanmak istiyorum ama bunu söylemek için hazır değilim. Hiçbir uzman da bu sorunun cevabını veremez." yanıtını veren Hotamışlıgil, "Bu kadar hızlı yayılıyorsa ve tabiat olarak hafif seyirli ise, o zaman kısa sürede bütün dünyayı enfekte edeceği için, en azından bir alt bağışıklık büyük bir kesimde oluşacak. Tabii sonrasında Covid sıfırlanacak diye bir senaryo yok. Bizimle yaşayacak, biz de onun riskine katlanabilir, kabul edebilir hale gelebileceğiz. Zaten biliyorsunuz böyle olduğu, yani yeterli sayıda ülkede kontrol altına alındığı zaman, hastaneye yatışlar ve ölümlere bakarak, Dünya Sağlık Örgütü ‘pandemi bitmiştir’ diyecek. Ancak “böyle olacak” demek şu an çok büyük bir hata bence. Daha da önemlisi nasıl olsa senaryo bu deyip, Covid yokmuş gibi davranmak daha da riskli." değerlendirmesini yaptı.

Hotamışlıgil, sözlerini şöyle sürdürdü:

İki açıdan… Birincisi bu virüs hep bize bir sürpriz yapıp, karşımıza yeni tablolar çıkartıyor. Bazı uzmanlar bu virüsün mutasyon olarak artık gidecek fazla bir yeri kalmadığını söylüyor. Bence bu da iddia edilebilecek bir şey değil, çünkü Omicron’dan önce de artık iyice olgunlaştığı söyleniyordu. Fakat işte Omicron çıktı ve biliyorsunuz başka bir aile ağacından geldi. Mevcut olgunlaşma süreci dışında bir yan branştan çıkıp hızla baskın hale geçti. Dolayısıyla virüsün kendi içinde daha fazla mutasyon yapma olasılığı hep var. Özellikle enfeksiyonun bu kadar yaygın olduğu bir ortamda ve mevcut sirkülasyonda var olan virüslerle de malzeme değişimi yapabildiği göz önüne alındığında, Omicron’un içinde de bu tür bazı unsurlar mevcut. Dolayısıyla virüsün evrimsel olarak daha nereye gideceği, gidemeyeceği konusunda kesin bir öngörüde bulunmak mümkün değil. Ayrıca pek konuşulmayan bir konu, bu virüsün sadece insanları değil pek çok hayvan türünü de enfekte ediyor olması. Yani süreç sadece insanlarda değil pek çok canlıda dolaşarak virüsün değişimine yol açabilir.

Hotamışlıgil, "Bir sürü varyant var, bundan önce Delta’ydı, şimdi Omicron. Mesela Omicron ortaya çıkınca, Delta ölüyor mu?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

Direkt deltaya karşı harekata geçmiyor tabii ama delta gidecek yer bulamadığı için sistemden yavaş yavaş ekarte oluyor. Bir yarışma gibi yani. Yarışmayı kaybediyor ve kazanan giderek daha çok çoğalıyor. ABD için konuşursam, burada yüzde 99’un üzerinde Omicron var artık. Hindistan’dan yeni bir data geldi; yüzde 90’ın üzerinde Omicron. Çünkü Omicron varyantının yayılım hızı Delta’nın yayılımına izin vermiyor. İkincisi de zaten hastalığı geçirenler ve aşı olanlarda Delta’ya karşı etkinlik daha güçlü. Dolayısıyla hem iki varyant arasında çok çetin bir rekabet var, hem de birinin eldeki araçlara zafiyeti daha büyük. Ancak Delta tamamen yok olmadı.

Aşılanma oranları arttıkça kurtuluşun daha yakın olduğunu söyleyen Hotamışlıgil, şunları kaydetti:

Omicron aslında çok öğretici bir varyant, çünkü daha önceki enfeksiyondan doğan bağışıklıktan kaçabiliyor, bunu biliyoruz. Tekrar enfekte edebiliyor. İki doz aşılı olanlarda da kaçabildiğini biliyoruz. Buradaki karşı tavır, tam aşılı olanlarda hâlâ enfeksiyon olması üzerinden geliştiriliyor ancak bu yanlış bir yaklaşım. Ana hedef insanların canını kurtarmak. Yani ağır hastalık, organ hasarı ve ölümün engellenmesi. Üç doz aşılılarda buraya karşı muazzam bir koruyuculuk var. Artık bunun da tartışılacak bir yeri kalmadı, veriler net.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya son durumu paylaştı: İzin veremiyoruz Güncel İsmail Türüt: Sedat Peker dostum, hâlâ görüşüyorum Güncel Yasa dışı bahis dosyası emniyete uzandı: Kaçakçılık Şube, Siber Suçları takibe almış Güncel Sağlıkçıları 'Sizi öldüreceğim' diyerek tehdit eden saldırganın 53 yıla kadar hapsi istendi Güncel